Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Estijos užsienio reikalų ministerija iškvietė Baltarusijos ambasadorių

Estijos užsienio reikalų ministerija dėl keleivinio lėktuvo priverstinio nutupdymo Minske ir opozicijos aktyvisto sulaikymo pirmadienį iškvietė Baltarusijos ambasadorių Viačaslavą Kačanavą.
„Ryanair“
„Ryanair“ / 123rf.com nuotr.

Jam pareikštas protestas dėl sekmadienio incidento, kai Minske priverstinai buvo nutupdytas iš Atėnų į Vilnių skridęs airių oro bendrovės „Ryanair“ laineris, o jam nutūpus buvo sulaikytas šiuo lėktuvu skridęs baltarusių opozicijos aktyvistas Ramanas Pratasevičius, nurodė estų ministerija.

Ministerija taip pat išreiškė užuojautą dėl politinio kalinio Vitoldo Ašurako, kaltinto dalyvavimu taikiame proteste praėjusių metų rugpjūčio 9 dieną, mirties kolonijoje praeitą šeštadienį ir pasmerkė didžiausio baltarusių naujienų portalo Tut.by užblokavimą.

Sekmadienį Baltarusija, grasindama bomba ir taikydama karinę jėgą privertė Minske nutūpti lėktuvą, kuriuo skrido daugelio Europos šalių piliečių, sakoma ministerijos pareiškime. Režimas savo veiksmais sukėlė pavojų aviacijai, keleivių ir įgulos narių gyvybei, pabrėžė ministerija.

Tokie veiksmai absoliučiai nepriimtini ir visas incidento aplinkybes reikia nedelsiant ištirti, o žurnalistas R.Pratasevičius ir taip pat sulaikyta jo draugė turi būti nedelsiant paleisti, jiems turi būti leista, jei jie to nori, išvykti iš Baltarusijos, sakoma pareiškime.

Estijos vertinimu, tokie veiksmai aiškiai prieštarauja tarptautinei teisei. Tarptautinė bendrija privalo reaguoti į tokį šiurkštų tarptautinės teisės pažeidimą ir Estija jau pradėjo konsultacijas Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje, siekdama, kad Taryba svarstytų šį incidentą, nurodė URM.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito