Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Etiopija atmeta JAV įtarimus dėl karo nusikaltimų

Etiopijos vyriausybė antradienį apkaltino Jungtines Valstijas neteisingai priskiriant kaltę už nusikaltimus, įvykdytus per dvejus metus trukusį Tigrėjaus konfliktą.
JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas
JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas / „AP“/„Scanpix“

JAV įtarimai yra šališki, pareiškė Užsienio reikalų ministerija ir pridūrė: „JAV pareiškimas yra kurstytojiškas.“

Vašingtonas pirmadienį apkaltino visas konflikto šalis vykdžius karo nusikaltimus. Dėl nusikaltimų žmoniškumui Vašingtonas konkrečiai paminėjo Etiopijos, Eritrėjos ir regionines Amharos pajėgas, tačiau nepaminėjo Tigrėjaus sukilėlių.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas, kuris praėjusią savaitę pirmą kartą nuo 2022-ųjų lapkričio, kai Etiopijos federalinė vyriausybė ir Tigrėjaus sukilėliai sudarė taikos susitarimą, apsilankė Etiopijoje, pirmadienį, jau sugrįžęs į Vašingtoną, paragino siekti atskaitomybės.

Pasak jo, Valstybės departamentas „atidžiai peržiūrėjo įstatymus ir faktus“, ir padarė išvadą, kad Etiopijos ir Eritrėjos kariai, Tigrėjaus liaudies išlaisvinimo fronto (TPLF) sukilėliai ir kaimyninio Amharos regiono pajėgos per žiaurų dvejus metus trukusį konfliktą įvykdė karo nusikaltimų.

„Daugelis šių veiksmų nebuvo atsitiktiniai ar tiesiog šalutinis karo poveikis. Jie buvo apskaičiuoti ir tyčiniai“, – sakė A.Blinkenas, pristatydamas metinę ataskaitą teisių klausimu.

A.Blinkenas pridūrė, kad Valstybės departamentas taip pat nustatė Etiopijos, jos sąjungininkės Eritrėjos ir Amharos pajėgų nusikaltimų žmoniškumui, įskaitant nužudymus ir lytinį smurtą, bet TPLF nepaminėjo.

Etiopijos užsienio reikalų ministerija sakė, kad JAV pareiškime „neteisingai priskiriama bausmė skirtingoms konflikto šalims“.

„Atrodo, kad pareiškime viena šalis išteisinama dėl tam tikrų įtariamų žmogaus teisių pažeidimų, tokių kaip išžaginimas ir kitos lytinio smurto formos, nors yra daugybė aiškių įrodymų dėl jos kaltumo“, – sakoma pareiškime.

„Šis JAV šališkas ir skaldantis požiūris yra neapgalvotas“ ir nereikalingas, pridūrė ministerija.

TPLF pareigūnai neatsakė į naujienų agentūros AFP prašymus pakomentuoti minimą JAV ataskaitą.

A.Blinkenas siekti atskaitomybės ragino ir lankydamasis Adis Abeboje, kur surengė neįprastai ilgą susitikimą su premjeru Abiy Ahmedu ir atskirai kalbėjosi su TPLF aukšto rango lyderiu Getachew Reda.

Tačiau jis per savo vizitą tiesiogiai nepaminėjo karo nusikaltimų ar nusikaltimų žmoniškumui ir optimistiškai kalbėjo apie taikos perspektyvas.

Apkartę ryšiai

Karas labai pakenkė JAV santykiams su Etiopija – antra pagal gyventojų skaičių Afrikos valstybe, ilgą laiką buvusia viena iš svarbių Vašingtono partnerių šiame žemyne.

Abiy Ahmedas piktinosi karo metu išsakytais A.Blinkeno bendresnio pobūdžio komentarais apie nusikaltimus žmoniškumui ir atmeta Jungtinių Tautų vadovaujamas pastangas atlikti tyrimą.

Antradienį Etiopijos užsienio reikalų ministerija sakė, kad Vašingtono pareiškimas „pakerta JAV paramą įtraukiam taikos procesui“.

Jungtinės Valstijos apskaičiavo, kad per dvejus konflikto metus žuvo maždaug pusė milijono žmonių. Tai reikštų, kad šis karas yra vienas kruviniausių XXI amžiuje, pagal aukų skaičių gerokai pranokstantis Rusijos karą Ukrainoje.

Karas prasidėjo 2020 metų lapkritį, kai Abiy Ahmedas pasiuntė karius į Tigrėjų, apkaltinęs TPLF – regiono valdančiąją partiją – užpuolus kariuomenės bazes.

Daugėjant įtarimų dėl žiaurių nusikaltimų, JAV įvedė sankcijų autoritariškai Eritrėjai, kurios santykiai su Vašingtonu ir taip buvo prasti, ir pašalino Etiopiją iš svarbaus prekybos susitarimo, bet tolesnių veiksmų prieš kariaujančias šalis nesiėmė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius