Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Etiopija: paliauboms Tigrėjuje reikia abiejų konflikto šalių valios

Etiopija ketvirtadienį paragino sukilėlių pajėgas karo draskomame Tigrėjaus regione laikytis anksčiau šią savaitę jos vienašališkai paskelbtų paliaubų, tvyrant abejonėms, ar kautynės iš tiesų liausis.
Etiopijos karys
Etiopijos karys / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Etiopija

„Mūsų pusė vienašališkai nutraukė karo veiksmus. Tačiau paliauboms įgyvendinti reikia abiejų šalių“, – spaudos konferencijoje sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Dina Mufti.

„Kita šalis turi reaguoti, kad paliaubos tinkamai įsigaliotų“, – pridūrė jis.

Federalinė vyriausybė paliaubas paskelbė pirmadienį, kariams pasitraukus iš Tigrėjaus regiono sostinės Mekelės, į kurią įžengė „Tigrėjaus gynybos pajėgomis“ (Tigray Defence Forces, TDF) pasivadinę sukilėliai.

TDF atstovas Getachew Reda paliaubas pavadino „pokštu“.

Jis naujienų agentūrai AFP antradienį sakė, kad TDF pasiryžusios išvyti iš Tigrėjaus Etiopijos pajėgas ir jų sąjungininkus – karius iš kaimyninės Eritrėjos bei Etiopijos vakarinio Amharos regiono.

Etiopijos ministras pirmininkas Abiy Ahmedas, 2019 metų Nobelio taikos premijos laureatas, pernai lapkritį pasiuntė karius į Tigrėjų nušalinti šio šiaurinio regiono buvusios valdančiosios partijos – Tigrėjaus liaudies išvadavimo fronto (TPLF).

Premjeras tvirtino, kad kariai buvo pasiųsti reaguojant į TPLF atakas prieš federalinės kariuomenės stovyklas.

Federalinėms pajėgoms per mažiau nei mėnesį užėmus Tigrėjaus sostinę Mekelę, Abiy Ahmedas paskelbė pergalę.

Tačiau per kelis mėnesius persigrupavę sukilėliai, pasivadinę TDF, praėjusį mėnesį surengė didelio masto kontrpuolimą, leidusį jiems susigrąžinti Mekelę.

Tai buvo dramatiška nesėkmė Abiy Ahmedui, nors premjeras ir kiti aukščiausio rango pareigūnai stengėsi jos nesureikšminti ir įspėjo, kad vos panorėję gali susigrąžinti regiono sostinės kontrolę.

Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai ketvirtadienį tvirtino, kad sukilėlių įsitvirtinimas Mekelėje nėra karinis pralaimėjimas.

Anot jo, buvo pasiekti abu Abiy Ahmedo „teisėsaugos operacijos“ Tigrėjuje tiksliai: išlaisvinti TDF sulaikytus federalinių pajėgų karius ir ir susilpninti sukilėlių karinius pajėgumus.

Visgi analitikai ir diplomatai sako, kad dabar TDF, regis, kontroliuoja beveik visą Tigrėjų ir yra tvirtai palaikomos regiono gyventojų.

Šis konfliktas jau pareikalavo tūkstančių gyvybių ir nustūmė šimtus tūkstančių žmonių prie bado slenksčio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento