Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Etiopijoje sulaikytas prancūzų žurnalistas

Etiopijoje nuo vasario 22 dienos laikomas prancūzų žurnalistas, įtariamas sąmokslu kelti chaosą šalyje, pirmadienį pranešė jo darbdavys.
AMANUEL SILESHI / AFP
AMANUEL SILESHI / AFP

Antoine'as Galindo (Antuanas Galendo) į Etiopiją atvyko ketindamas nušviesti anksčiau šį mėnesį vykusį Afrikos Sąjungos (AS) aukščiausiojo lygio susitikimą leidiniui „Africa Intelligence“.

Vyras buvo sulaikytas ketvirtadienį, o šeštadienį turėjo stoti prieš teisėją ir šis nurodė pratęsti jo suėmimą iki kovo 1 dienos, pranešė „Africa Intelligence“. Leidinio redakcija pasmerkė žurnalisto sulaikymą ir pavadino jį nepagrįstu.

„Šie melagingi kaltinimai nepagrįsti jokiais apčiuopiamais įrodymais, galinčiais pateisinti tokį ilgalaikį laisvės atėmimą“, – teigiama pranešime. Jame nurodoma, kad A. Galindo informavo Etiopijos pareigūnus apie savo komandiruotę ir turėjo vizą, leidžiančią jam ten dirbti žurnalistu.

36-erių vyras, kuris vadovauja leidinio Rytų Afrikos skyriui, 2013–2017 metais gyveno Etiopijoje ir buvo žinomas Etiopijos žiniasklaidos tarnybai, kuri yra atsakinga už akreditacijas žiniasklaidos atstovams. 

Pasak naujienų agentūrai AFP artimo šaltinio, kalbėjusio su anonimiškumo sąlyga, A. Galindo buvo sulaikytas ketvirtadienio popietę Adis Abebos viešbutyje, kai susitiko su opozicinės Oromo išvadavimo fronto (OLF) partijos pareigūnu.

Nuo to laiko jis laikomas Etiopijos sostinės policijos nuovadoje, teigė leidinys ir paragino žurnalistą nedelsiant paleisti.

Etiopijos pareigūnai neatsakė į naujienų agentūros AFP prašymus pateikti komentarą.

Vyriausybei artimas šaltinis AFP sakė, kad A. Galindo buvo apkaltintas „veikimu nesilaikant akreditacijos, kuri jam buvo suteikta AS aukščiausiojo lygio susitikimui nušviesti“, ir „bendravimu su kovotojų pajėgų, kurios šalyje yra uždraustos, nariais“.

2018 metais OLF atsisakė ginkluotos kovos, paskatindama Oromo išvadavimo armiją (OLA) atsiskirti nuo partijos.

Nuo to laiko federalinės pajėgos kovoja su OLA sukilėliais Etiopijos tankiausiai apgyvendintame Oromijos regione. Taikos derybose reikšmingos pažangos pasiekti nepavyksta.

Žurnalistų gynimo komitetas (CPJ) pirmadienį pareiškė, kad yra „pasipiktinęs, jog žurnalistas, legaliai išvykęs rengti reportažų, tapo tokiu taikiniu“.

Žiniasklaidos teisių gynimo grupės „Žurnalistai be sienų“ (RSF) duomenimis, šių metų sausio 1 dieną Etiopijos kalėjimuose buvo 15 žurnalistų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas