Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Etiopijos parlamentarai pritarė planams pakeisti nepaklusnaus regiono vyriausybę

Etiopijos parlamentarai šeštadienį nubalsavo už dabartinės Tigrėjaus valstijos vyriausybės paleidimą ir jos pakeitimą, praėjus kelioms dienoms nuo Adis Abebo karinės operacijos pradžios tame šiauriniame regione.
Etiopija
Etiopija / 123rf.com nuotr.
Temos: 1 Etiopija

Šalyje vis labiau nerimaujama, kad gali kilti pilietinis karas, ministrui pirmininkui Abiy Ahmedui pasiuntus federalinės pajėgas į Tigrėjų, tęsiantis įnirtingam Adis Abebos ginčui su vietos valdžia.

Penktadienį Abiy Admedas pažadėjo surengti aviacijos smūgių toje valstijoje, tvirtindamas, kad operacija bus riboto pobūdžio ir yra reikalinga tvarkai regione atkurti.

Šeštadienį aukštieji parlamento rūmai „priėmė sprendimą paleisti dabartinę neteisėtą Tigrėjaus regioninę asamblėją ir vykdomąją valdžią, taip pat suformuoti laikinąją administraciją“, pranešė valstybinis transliuotojas EBC.

Federacijos Rūmų sprendimas grindžiamas teisine nuostata, leidžiančia federalinei vyriausybei surengti intervenciją bet kuriame regione, „pažeidusiame konstituciją ir keliančiame pavojų konstitucinei santvarkai“.

„Laikinajai administracijai bus pavesta surengti konstitucijos požiūriu priimtinus rinkimus ir įgyvendinti federalinės vyriausybės priimtus sprendimus“, – nurodė EBC.

Iki Abiy Ahmedo atėjimo į valdžią 2018 metais po bangos antivyriausybinių protestų Tigrėjaus išvadavimo liaudies frontas (TPLF) vyravo Etiopijos politikoje beveik tris dešimtmečius, nors etniniai tigrajai sudaro tik 6 proc. tarp daugiau nei 100 mln. šalies gyventojų.

Valdant Abiy Ahmedui, Tigrėjaus lyderiai skundžiasi dėl, jų nuomone, nesąžiningo korupcijos bylų iškėlimo, nušalinimo nuo vadovaujančių pareigų ir kaltės už bendras šalies problemas suvertimo.

Konfrontacija paaštrėjo Tigrėjui rugsėjį surengus vietos valdžios rinkimus, nepaisant Abiy Ahmedo vyriausybės sprendimo atidėti balsavimus dėl koronaviruso pandemijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas