Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Etiopijos parlamentas išbraukė TPLF iš teroristinių grupuočių sąrašo

Etiopijos parlamentas trečiadienį išbraukė sukilėlių Tigrėjaus liaudies išlaisvinimo frontą (TPLF) iš oficialaus teroristinių grupuočių sąrašo – tai svarbus žingsnis taikos procese po dvejus metus trukusio konflikto šalies šiaurėje.
Etiopijos parlamentas
Etiopijos parlamentas / „AP“/„Scanpix“
Temos: 2 Terorizmas Etiopija

„Parlamentas balsų dauguma pritarė sprendimui panaikinti TPLF įtraukimą į teroristų sąrašą“, – socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė parlamentas ir pridūrė, kad šis žingsnis sustiprins 2022 metų lapkritį sudarytą TPLF ir federalinės vyriausybės taikos susitarimą.

„Diskutuojant dėl sprendimo projekto buvo pažymėta, kad TPLF įtraukimo į teroristinių organizacijų sąrašą panaikinimas yra būtinas, kad būtų laikomasi federalinės vyriausybės ir TPLF taikos susitarimo“, – sakoma įraše.

Kadaise Etiopijos politikoje dominavusi TPLF 2021 metų gegužę, praėjus šešiems mėnesiams nuo karo pradžios, buvo oficialiai paskelbta teroristine organizacija.

Per žiaurų konfliktą TPLF trumpam buvo arti sostinės, bet ministrui pirmininkui Abiy Ahmedui ištikimos pajėgos jį atrėmė.

Pagal Pietų Afrikos Respublikos sostinėje Pretorijoje pasirašyto taikos susitarimo sąlygas, TPLF sutiko nusiginkluoti mainais už tai, kad bus atkurta galimybė patekti į Tigrėjų, kuris per karą iš esmės buvo atkirstas nuo išorinio pasaulio.

Sudarius susitarimą, šiek tiek atnaujintas pagrindinių paslaugų teikimas ir pagalbos tiekimas į Tigrėjų, kuriam labai trūksta maisto, degalų, grynųjų pinigų ir vaistų.

Galimybė patekti į regioną, kuriame gyvena šeši milijonai žmonių, tebėra ribota, todėl neįmanoma nepriklausomai patikrinti padėties vietoje.

Konfliktas kilo, kai TPLF užpuolė karinius objektus, o Abiy Ahmedo vyriausybė, remiama Eritrėjos, pradėjo didelį puolimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius