Sportas gyvai

Etiopijos vyriausybės komanda pirmą kartą po taikos susitarimo apsilankė Tigrėjuje

Aukšto lygio Etiopijos vyriausybės delegacija pirmadienį, pirmą kartą po to, kai praėjusį mėnesį buvo pasirašytas taikos susitarimas, kuriuo siekiama užbaigti dvejus metus trunkantį žiaurų konfliktą, apsilankė sukilėlių kontroliuojamo Tigrėjaus regiono sostinėje.
Pagrindinis taikos derybų vedlys Etiopijos ministro pirmininko patarėjas saugumo klausimais Redwanas Husseinas
Pagrindinis taikos derybų vedlys Etiopijos ministro pirmininko patarėjas saugumo klausimais Redwanas Husseinas / „AFP“/„Scanpix“

Abi pusės palankiai įvertino vizitą, kuriuo siekta remtis lapkričio 2 dienos susitarimu, o tigrėjiečiai teigė, kad derybose taip pat daugiausia dėmesio skirta pagrindinių paslaugų atkūrimui nualintame šiauriniame regione.

„Ši delegacija yra pirmoji tokio rango aukšto lygio federalinės vyriausybės institucija, vykstanti į Mekelę per pastaruosius dvejus metus“, – sakoma Etiopijos vyriausybės pareiškime.

„Šis gestas patvirtina, kad taikos susitarimas eina teisingu keliu ir daro pažangą“, – teigiama jame.

Grupei vadovavo Tautos atstovų rūmų pirmininkas Tagesse Chafo, o tarp jos narių buvo ministro pirmininko Abiy Ahmedo patarėjas saugumo klausimais Redwanas Husseinas, teisingumo, transporto ir ryšių bei darbo ministrai.

Taip pat dalyvavo Etiopijos kelių infrastruktūros institucijos vadovas ir „Ethiopian Airlines“, „Ethio Telecom“ ir „Commercial Bank of Ethiopia“ vadovai, atstovaujantys bendrovėms, teikiančioms paslaugas, kurių Tigrėjui labai trūksta, pranešė vyriausybė.

T.Chafo pasidžiaugė „mūsų diskusijomis, priėmimu ir akimirkomis, kurias praleidome kartu, – tai didelė viltis“.

Tigrėjaus atstovas spaudai Getachew Reda socialiniame tinkle „Twitter“ apibūdino vizitą kaip „svarbų [taikos susitarimo] etapą“.

„Buvo surengtos vaisingos diskusijos ir pasiektas svarbus supratimas“, – sakė jis.

Vėliau jis naujienų agentūrai AFP teigė, kad per derybas ne tik norėta paspartinti taikos susitarimo įgyvendinimą, bet ir atkurti paslaugų teikimą.

„Commercial Bank of Ethiopia“ vadovas Abie Sano sakė, kad šią savaitę bus baigti „sistemos koregavimo ir audito darbai“, kad būtų galima pradėti teikti paslaugas.

Po kelias valandas trukusio vizito pareigūnai ir vadovai grįžo į sostinę Adis Abebą, tačiau „techninis personalas lieka čia“, teigė G.Reda.

„AP“/„Scanpix“/Nacionalinės Etiopijos gynybos pajėgos
„AP“/„Scanpix“/Nacionalinės Etiopijos gynybos pajėgos

Kruvinas konfliktas

Karas prasidėjo 2020 metų lapkritį, kai A.Ahmedas pasiuntė karius į Tigrėjų, apkaltinęs Tigrėjaus liaudies išlaisvinimo frontą (TPLF), regiono valdančiąją partiją, užpuolus kariuomenės bazes.

Skelbiami karo aukų skaičiai labai skiriasi, o Jungtinės Valstijos teigia, kad žuvo iki pusės milijono žmonių.

Konfliktas taip pat sukėlė vieną didžiausių pastarojo meto humanitarinių nelaimių pasaulyje – daugiau kaip du milijonai žmonių buvo priversti palikti savo namus ir šimtai tūkstančių atsidūrė ant bado slenksčio.

Pietų Afrikos Respublikos sostinėje Pretorijoje pasirašytame susitarime numatyta nuginkluoti sukilėlių pajėgas, atkurti federacinę valdžią Tigrėjuje ir atnaujinti susisiekimą su regionu.

Ketvirtadienį abi šalys susitarė sukurti bendrą stebėsenos ir atitikties užtikrinimo mechanizmą, kuris prižiūrėtų susitarimo vykdymą ir priimtų skundus dėl bet kokio smurto prieš civilius gyventojus.

G.Reda teigė, kad nė vienas iš delegacijos narių nesivargino atsivežti artimos apsaugos sargybinių – „tai liudija, kad jie pasitiki Tigrėjaus įsipareigojimu laikytis taikos susitarimo“.

Tačiau Tigrėjaus lyderis Debretsionas Gebremichaelis perspėjo dėl „pusinės taikos“ ir sakė, kad vaistų tiekimas į regioną tebėra „labai ribotas“.

„Nenorime pusinės taikos, kai vienoje (Tigrėjaus) pusėje yra taika, o kita pusė žudoma, skerdžiama ir užpuldinėjama, – teigė jis. – Ši apgultis turi būti visiškai nutraukta.“

Taikos susitarime nepaminėtos vyriausybę palaikančios pajėgos, konkrečiai – šiaurėje esančios Eritrėjos pajėgos ir kaimyninio Etiopijos Amharos regiono sukarintos pajėgos, tačiau jos lieka Tigrėjuje.

Sukilėlių valdžia, vietos gyventojai ir pagalbos darbuotojai AFP pasakojo, kad šios pajėgos plėšikavo, prievartavo, vykdė neteismines egzekucijas ir grobė žmones.

Patekti į regioną labai sunku, todėl šių teiginių nebuvo įmanoma nepriklausomai patikrinti.

Sukilėliai sako, kad du trečdaliai jų pajėgų pasitraukė iš fronto linijos.

Kančios ir nepriteklius

Pasirašius taikos susitarimą, į Tigrėjų vėl pradėjo plūsti pagalba, kuri šiek tiek palengvina didžiulį maisto, degalų, grynųjų pinigų ir vaistų trūkumą.

Tačiau šešių milijonų gyventojų regione vis dar nėra elektros ir telefono ryšio, o interneto ir bankininkystės paslaugos atkurtos tik iš dalies.

Jungtinių Tautų Pasaulinės maisto programos (WFP) duomenimis, daugiau kaip 13 mln. žmonių šiaurės Etiopijoje šiuo metu priklauso nuo humanitarinės pagalbos, iš jų daugiau kaip penki milijonai – Tigrėjuje.

Gruodžio 6 dieną Mekelė buvo prijungta prie nacionalinio elektros energijos tinklo, o gruodžio 19 dieną didžiausias šalies bankas „Commercial Bank of Ethiopia“ paskelbė, kad kai kuriuose miestuose atnaujintos finansinės operacijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius