Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europa ginasi nuo pandemijos, o Šveicarija kviečia slidinėti: koronavirusas nebaisus?

Austrai, prancūzai, italai ir vokiečiai pastarosiomis dienomis pakraupę žvelgia į nuotraukas ir įrašus iš slidinėjimo trasų Šveicarijos Alpėse. Ten – eilės. Turtingi šveicarai nutarė nesekti ES pavyzdžiu ir paliko slidinėjimo kurortus atidarytus – šalies epidemiologai mano, kad didelės grėsmės dėl potencialių COVID-19 protrūkių nėra.
Slidinėjimo kurortai Šveicarijoje
Slidinėjimo kurortai Šveicarijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Gausiai šiomis dienomis apsnigtame Andermato kaime aukštai Alpėse viešbutį turintis Johanas Granvikas nesureikšmina argumentų, kuriuos pateikė savuosius slidinėjimo kurortus uždariusios ES šalys.

„Tik nesakykite, kad šeštadienis maisto prekių parduotuvėje ne toks pavojingas kaip penkios minutės keltuvo kabinoje ir tada atvira erdvė trasose. Pastarųjų uždarymas – visiška nesąmonė“, – sako J.Granvikas, žiemos sezonui priėmęs daugiau nei 30 darbininkų.

35-erių šveicaras pripažįsta, kad per koronaviruso pandemiją jau spėjo pagalvoti apie bankrotą. Septinti metai viešbutį ir kelis restoranus, įkurtus tiesiog pačiose trasose, Alpėse valdantis vyras visiškai priklausomas nuo slidinėjimo entuziastų srauto – jei neveikia keltuvai, neveikia ir restoranai.

Šveicarijoje keltuvai veikia, bet Alpėse tai – išimtis. Prancūzijoje, Austrijoje, Italijoje ir Vokietijoje slidinėjimo trasos uždarytos mažiausiai mėnesiui – bijomasi, kad žiemos atostogų išsiilgusių žmonių antplūdis taps įrankiu virusui plisti.

Mėtosi pykčio gniūžtėmis

Kitaip Šveicarija elgiasi ir žvelgiant plačiau – Bernas antrojo karantino, kuriuo būtų galima sukontroliuoti antrąją koronaviruso bangą, pasirinko neskelbti. Tad nenuostabu, kad neuždaromi ir slidinėjimo kurortai.

Būtent snieguotos trasos gana netikėtai supjudė Europos šalis, bandančias efektyviai reaguoti į antrąją COVID-19 pandemijos bangą, kuri jau galingesnė už pirmąją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Slidinėjimo kurortai Šveicarijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Slidinėjimo kurortai Šveicarijoje

Kitų Europos valstybių lyderiai nė neslepia, kad yra labai nepatenkinti Šveicarijos sprendimu. Ir Italijos, ir Prancūzijos premjerai tiesiai skambino šveicarų valdančiosios federacinės tarybos prezidentei Simonettai Sommarugai bei reikalavo apsigalvoti.

Bet Šveicarijos parlamentas praėjusią savaitę viešai sukritikavo netgi dabar galiojančius minimalius apribojimus, pagal kuriuos slidinėjimo kurortuose užimtumas gali siekti 80 procentų.

ES šalių politikus visų pirma gąsdina prisiminimai. Vasarį ir kovą, per pirmąją pandemijos bangą, kurortai Alpėse tapo galingai įsiliepsnojusiais koronaviruso židiniais, galiausiai pražudžiusiais šimtus žmonių.

O dabar aplinkinėms šalims šveicarų sprendimas atrodo niekšiškas – juk jei trasos Šveicarijoje atidarytos, o kitur ne, iš esmės pasipelnoma iš kitų skausmo ir atsargumo.

Vasarį ir kovą, per pirmąją pandemijos bangą, kurortai Alpėse tapo galingai įsiliepsnojusiais koronaviruso židiniais, galiausiai pražudžiusiais šimtus žmonių.

Prabangiame Andermato viešbutyje „Chedi“ sezonas jau prasidėjo. Svečiai mėgaujasi karštais gėrimais prie židinio, nešikai laksto su tviskančiais lagaminais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Slidinėjimo kurortai Šveicarijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Slidinėjimo kurortai Šveicarijoje

„Mums nereikėjo nieko uždaryti, o tai geros naujienos, – tvirtino šio viešbučio rinkodaros vadovas Joachimas Schweieris. – Užsakymai dabar dažnai atliekami paskutinę minutę, bet sulaukiame išties daug susidomėjimo.“

Viešbutis „Chedi“ svečiams netgi siūlo privataus lėktuvo paslaugą – atostogautojus, nenorinčius skristi komercinėmis oro linijomis, galima paimti iš kelių Europos miestų, įskaitant Londoną, Miuncheną ir Romą.

Puota maro metu ar vilties spindulys?

Slidinėjimo atostogos garsėja lengvabūdiškumu – į kalnus paprastai vyksta turtingesni žmonės, kurie mėgsta pasitaškyti pinigais ir linksmintis. Tai didelis verslas – vien Šveicarijoje laisvalaikiu reguliariai slidinėja daugiau nei trečdalis gyventojų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Slidinėjimo kurortai Šveicarijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Slidinėjimo kurortai Šveicarijoje

„Tai mūsų nacionalinis sportas. Tokiu metu, kai įvesti apribojimai ir tiek daug žmonių sėdi namuose, labai svarbi galimybė išeiti į kalnus, mėgautis šviežiu oru, bendrauti ir aktyviai leisti laiką.

Tikimės, kad federalinė vyriausybė priims teisingą sprendimą“, – viliasi Cermato miestelio slidinėjimo trasų atstovas Mathias Imoberdorfas.

Slidinėjimo atostogos garsėja lengvabūdiškumu – į kalnus paprastai vyksta turtingesni žmonės, kurie mėgsta pasitaškyti pinigais ir linksmintis.

Tiesa, tokios nuomonės laikosi ne visi ir pačioje Šveicarijoje. Praėjusią savaitę vienu satyriniu vaizdo įrašu žmonės buvo pakviesti apsilankyti išgalvotame slidinėjimo kurorte ir išgirdo patarimą nedelsti, nes „intensyvios priežiūros skyriuje lovų jau nebeliko“.

Šių metų pradžioje netolimoje Austrijoje, Išglio kurorte, buvo kilęs didelis koronaviruso protrūkis. Penktadienį Ciuricho dienraštis „Tages-Anzeiger“ paklausė: „Ar Šveicarija yra liberalų Helovino vakarėlis?“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Karantinuotas Išglis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Karantinuotas Išglis

Vis dėlto slidinėjimo paslaugų rinkoje dirbantys profesionalai pabrėžia, kad yra skirtumas tarp saugių žiemos atostogų ir Išglyje net propaguojamų nerūpestingų pramogų.

Andermate svečių teisės neribojamos – jiems tik patariama, kaip elgtis. Restoranai padvigubino vietų skaičių lauke, viduje prie staliuko gali sėdėti daugiausia keturi žmonės.

Taip pat draudžiama garsiai leisti muziką, o barai užsidaro 23 valandą – kad nekiltų pagunda įsisiautėti. Kurorto vadovybė teigia daranti viską, kad būtų išvengta uždarymo – kabinos, kuriomis žmonės keliami į trasas, negali būti pilnos.

„Tikiuosi, kad vyriausybė nepradės mirksėti. Suprantu, kad maisto nusipirkti būtina, o slidinėti – ne. Bet tuo pat metu juk negalima visko atimti iš žmonių – reikia bent spindulėlio vilties“, – sako J.Granvikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant