Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Įtakingas Europos politikas: karas Ukrainoje privers ES paimti likimą į savo rankas

Vienas iš Dubline vykstančios Konferencijos dėl Europos ateities vykdomosios valdybos pirmininkų, Europos Parlamento narys Guy Verhofstadtas teigia, kad šiandienos Europos Sąjunga nėra tikra sąjunga, o tiesiog konfederacija, dažnai veikianti per vėlai. Belgas tikisi, kad karas Ukrainoje supurtys bendriją ir ji paims likimą į savo rankas. Sąjunga, anot jo, privalo tapti vieninga tokiose srityse kaip energetika.
Europarlamentaras Guy Verhofstadtas
Europarlamentaras Guy Verhofstadtas / Europos Parlamento nuotr.

„Akivaizdu, kad kai matome, kas vyksta Ukrainoje, atsižvelgiant ir į bendrą geopolitinę situaciją pasaulyje, susiduriame su sunkumais reaguodami į tai greitai. Štai pavyzdys – sprendimas dėl SWIFT. Jis turėjo būti priimtas jau keletą dienų prieš. Iki šiol laukiame jo. Kodėl? Nes tai turi būti vieningas sprendimas, turime laukti paskutinės valstybės narės, kol ji uždegs žalią šviesą ir galėsime veikti. Tuo metu Ukrainoje tai yra gyvybės ir mirties klausimas. O atjungimas Rusijos nuo SWIFT mokėjimų sistemos gali padaryti pokyčių, gali padėti šiame kare“, – šeštadienį Dubline teigė G.Verhofstadtas.

Europos Parlamento nuotr./Europarlamentaras Guy Verhofstadtas
Europos Parlamento nuotr./Europarlamentaras Guy Verhofstadtas

Paklaustas, ar Europa turėjo galimybę sustabdyti karinį konfliktą Ukrainoje, jis atsakė, kad tik solidesnė, labiau integruota, stipri Europos Sąjunga (ES) būtų buvusi didesnė grėsmė, norint V.Putinui pradėti tokį karą. Pasak europarlamentaro, turime išmokti pamokas.

„1955 metais, kai pradėjome šį europietišką projektą, pagrindinis klausimas ant stalo tuomet buvo turėti Europos gynybos bendriją. Bet, kaip žinote, tuomet prieš tai pasisakė Prancūzijos nacionalinė asamblėja. Todėl truputį ciniškai atrodo tai, kad šiandien būtent Prancūzijos vyriausybė stumia šią idėją labiausiai.

Ar galite įsivaizduoti, kokia būtų susiklosčiusi situacija Europoje, o ir visame pasaulyje, jei tais 1955 metais susitarimas būtų priimtas? Jei būtume pradėję tuomet nuo to? Su Konstitucija, gynybos bendrija... Manau, pasaulis būtų buvęs labai kitoks, Europa būtų buvusi labai kitokia. Būtume turėję visus įrankius užtikrinant saugumą savo kontinente“, – patikino belgas.

Būtina vieninga energetikos politika

G.Verhofstadtas prisiminė prieš 16 metų, kai pats buvo savo šalies ministras pirmininkas, priimtą susitarimą dėl bendros Europos energetinės sąjungos. Tačiau praktiškai tai nevirto realybe. Ar būtent energetikos klausimai ir tapo viena iš karo Ukrainoje priežasčių?

„Taip. Energetinė sąjunga daro tave nepriklausomu nuo išorinio pasaulio. JAV šiandien turi autonomiją, jai nereikia importuoti energetikos iš kitos pasaulio dalies. Mums reikia. Tikiuosi, kad artimiausiomis savaitėmis ar artimiausiais metais šis dalykas grįš ant diskusijų stalo. Energija niekuomet nebuvo ES kompetencijoje. Tai nacionalinė kompetencija. Kiekviena valstybė narė sprendžia pati energetiniais klausimais. Nekaltinkite dėl to Europos“, – teigė EP narys.

Europos Parlamento nuotr./Europarlamentaras Guy Verhofstadtas
Europos Parlamento nuotr./Europarlamentaras Guy Verhofstadtas

Jis iškėlė klausimą, kodėl pasaulyje neturime skaitmeninių standartų, kodėl tiesiog pritaikome didžiųjų JAV tech kompanijų standartus (ironiškai tikisi, kad ateityje nepradėsime taikyti Kinijos standartų). Atsakymas, pasak G.Verhofstadto, tas pats: skaitmeniniai standartai yra nacionalinė kiekvienos narės kompetencija, nėra jokios Europos skaitmeninės agentūros.

„Taigi mes nesugebame nieko vieningo nuveikti energetikos ar skaitmeninėje srityse. Visi kalba, kad turime Europos bendrąją rinką. Ar žinote, kiek ji padengia paslaugų ir prekių? Net pusės nepadengia. Likusi dalis – vis dar nacionalinė kompetencija. Technologijos – dar viena nevieninga sritis. Tai yra priežastis to, kad turime daugiau nei 100 mobiliojo ryšio operatorių Europoje, taip pat to, kad jauna tech kompanija pirma keliauja į JAV, kad galėtų išvystyti savo apps‘ą, ir tik tuomet galės tai pradėti daryti Europoje.

Ką dėl viso to reiktų kaltinti? Manau, tuos, kurie tiki, kad šiandienos pasaulyje darant kažką nacionaliniu lygiu, būsi nepriklausomas, apsaugotas, sugebėsi apsaugoti visas kompanijas ir piliečius. Deja, ne. Mes esame silpni energetikos srityje ir tą matome šiandienos kare su Rusija. Mano nuomone, Europa turi būti vieninga energetikoje, skaitmeninėje bei bankų srityse. Tikiuosi, energetikos sąjunga taps ne tik gražiu pasiūlymu gražiame susitikime gražioje pilyje Jungtinėje Karalystėje, bet ir virs realybe“, – vylėsi europarlamentaras.

Europos Parlamento nuotr./Europarlamentaras Guy Verhofstadtas
Europos Parlamento nuotr./Europarlamentaras Guy Verhofstadtas

Pasaulis nebebus toks pat

Asmeniškai jis mano, kad ginkluotės perdavimo Ukrainai procesą galima pagreitinti panaudojant Europos taikos priemonę. Tai pinigų fondas, kurį galima panaudoti, kai viena ar kita demokratinė šalis ES ar esanti ES kaimynystėje, atsiduria pavojuje.

Mes esame silpni energetikos srityje.

„Galėtume jį panaudoti, padedant finansuoti karinės įrangos perdavimą Ukrainai. Šalia sankcijų, tai dabar skubiausias dalykas, ką turime padaryti“, – patikino G.Verhofstadtas.

Pasak jo, pasaulis, kilus šiam kariniui konfliktui, nebebus toks, koks buvo iki tol. EP narys prisipažino, kad šiandien jį apėmė toks pat jausmas, koks buvo kilęs sužinojus apie Rugsėjo 11-osios atakas JAV.

„Tai yra pirmas realus karas Europoje. Žinoma, nėra pamiršta, kas nutiko Balkanuose. Ką stebime dabar, peržengia tai. Jaučiu, kad kas benutiktų Ukrainai (tikėkimės, kad jos vertybės, demokratija, visuomenė nugalės), tai supurtys Europą, jog ji pagaliau į savo rankas paimtų savo likimą. Šito reikia, kad taptume realia kontinentine jėga. Tai bus būtina rytojaus pasaulyje, nes rytojaus pasaulis, ką rodo ir šiandiena, yra imperijų, super galių, Kinijos, Indijos, Rusijos, JAV pasaulis.

Europa turi iš to, kas vyksta Ukrainoje, pasimokyti. Turime atlikti reformų, kad taptume realia, tikra Europos Sąjunga. Ką turime šiandien, tai nėra sąjunga. Esame konfederacija, kuri visuomet veikia per vėlai. SWIFT šiomis dienomis yra to pavyzdys“, – nuomonę išsakė europarlamentaras.

Pasak jo, yra žmonių, kurie tikina, kad yra keista organizuoti Konferenciją dėl Europos ateities (joje atsitiktiniu būdu atrinkti 800 ES piliečių iš visų 27 ES narių diskutuoja svarbiomis temomis ir ruošia rekomendacijas ES institucijoms – tikimasi, kad piliečių pasiūlymai virs reformų pagrindu) tokiu dramatišku metu, kai vyksta karas Europoje.

„Manau, kad yra priešingai. Mums reikia tokios konferencijos dabar, kad pamatytume visas silpnybes, ne tik mūsų gebėjimus, bet ir negebėjimus veikti. Šios konferencijos išvados, rekomendacijos bus kritiškai sąlygotos to, kas vyksta Ukrainoje, kai mes kalbame apie Europos gynybos sistemą, vieningą balsavimą“, – teigė vienas iš pirmą kartą organizuojamos Konferencijos dėl Europos ateities vedlių G.Verhofstadtas.

Galimybę 15min žurnalistei vykti į Piliečių forumo sesiją Dubline ir nušviesti šį renginį suteikė Europos Parlamentas. Straipsnio turiniui įtakos tai neturi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas