Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 10 02 /15:04

Europos Komisija ragina Katalonijos krizę spręsti dialogo keliu

Europos Komisija pirmadienį paragino abi nepriklausomybės referendumo išprovokuotos krizės Katalonijoje šalis „labai greitai“ pradėti dialogą.
Katalonijos vėliava
Europos Komisija ragina Katalonijos krizę spręsti dialogo keliu / Karolinos Stažytės nuotr. / 15min.lt

Šį raginimą Briuselis paskelbė kitą dieną po Madrido uždrausto referendumo, kuriam vykstant susirėmimuose su riaušių policija buvo sužeisti šimtai žmonių.

„Europos Komisija mano, kad dabar metas vienybei ir stabilumui, o ne priešiškumui ir susiskaldymui. Raginame visas suinteresuotas šalis labai greitai nuo konfrontacijos pereiti prie dialogo“, – per įprastą spaudos konferenciją sakė Europos sąjungos vykdomosios valdžios institucijos atstovas spaudai Margaritis Schinas.

„Raginame visas suinteresuotas šalis labai greitai nuo konfrontacijos pereiti prie dialogo. Smurtas negali būti politikos instrumentas“, – pažymėjo jis.

„Mes tikime, kad vadovaujant ministrui pirmininkui Mariano Rajoy šis sudėtingas procesas bus vykdomas griežtai laikantis Ispanijos konstitucijos ir joje įtvirtintų pagrindinių piliečių teisių“, – pridūrė M.Schinas.

M.Schinas: „Mes tikime, kad vadovaujant ministrui pirmininkui Mariano Rajoy šis sudėtingas procesas bus vykdomas griežtai laikantis Ispanijos konstitucijos ir joje įtvirtintų pagrindinių piliečių teisių.“

Ispanija pirmadienį pareiškė, kad „padarys viską, ką leidžia įstatymai“, kad užkirstų kelią Katalonijai paskelbti nepriklausomybę. Diena anksčiau regiono vyriausybė paskelbė, kad rinkėjai plebiscite nubalsavo už atsiskyrimą nuo Ispanijos.

„Pagal Ispanijos konstituciją, vakar Katalonijoje vykęs balsavimas yra neteisėtas“, – pridūrė M.Schinas.

„Europos Komisija, kaip ne kartą yra sakęs pirmininkas (Jeanas-Claude'as) Junckeris, laiko tai Ispanijos vidaus reikalu, kuris turi būti sprendžiamas laikantis Ispanijos konstitucinės tvarkos“, – sakė jis.

„Mes taip pat primename šios Komisijos ir jos pirmtakių teisinę poziciją, kad jei referendumas būtų organizuotas vadovaujantis Ispanijos konstitucija, tai reikštų, kad atsiskirianti teritorija atsidurtų už Europos Sąjungos ribų“, – pridūrė M.Schinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas