Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Europos Sąjunga vadina rinkimų Turkijoje rezultatus „ištikimybe demokratijai“

Europos Sąjunga pirmadienį išreiškė viltį bendradarbiauti su nauja Turkijos vyriausybe, kai parlamento rinkimų rezultatai pademonstravo tos šalies žmonių „tvirtą ištikimybę“ demokratijai, nors dar laukiama to balsavimo tarptautinio įvertinimo.
Angela Merkel ir Recepas Tayyipas Erdoganas
Angela Merkel ir Recepas Tayyipas Erdoganas / „Scanpix“/AP nuotr.

Prezidento Recepo Tayyipo Erdogano Teisingumo ir plėtros partija (AKP) sekmadienį triuškinamai laimėjo rinkimus, užsitikrinusi 316 mandatų 550 vietų parlamente, todėl galės lengvai suformuoti vyriausybę ir vadovauti savarankiškai. Per birželį įvykusius rinkimus AKP prarado daugumą, o žlugus deryboms dėl koalicijos balsavimą teko surengti iš naujo.

„Sekmadienį vykę visuotiniai rinkimai Turkijoje, kuriuose rinkėjų aktyvumas buvo didelis, patvirtino Turkijos žmonių tvirtą ištikimybę demokratiniams procesams“, – sakoma pranešime, kurį paskelbė ES išorės politikos vadovė Federica Mogherini ir ES plėtros komisaras Johannesas Hahnas.

„ES dirbs su būsimąja vyriausybe, kad dar labiau sustiprintų ES ir Turkijos partneryste ir toliau plėtotų mūsų bendradarbiavimą visose srityse visų piliečių labui“, – pridūrė jie.

Tuo pačiu metu ES paskelbė kitą trumpą pranešimą, kuriame neminimas R.T.Erdoganas arba AKP, bet sakoma, kad Bendrija lauks tarptautinių stebėtojų ataskaitos apie rinkimų Turkijoje eigą.

„Laukiame ESBO (Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos) ir ODIHR (Demokratinių institucijų ir žmogaus teisių biuro) preliminarių išvadų, kurios bus pateiktos pirmadienį“, – sakoma pranešime, kuriame daugiau detalių nepateikiama.

Praeitą savaitę Briuselis išsakė susirūpinimą dėl „neraminančių“ griežtų veiksmų prieš vieną žiniasklaidos grupę, siejamą su vienu nesutaikomu R.T.Erdogano oponentu, ir paragino Ankarą gerbti žiniasklaidos laisvę artėjant rinkimams.

„Norima pakartoti, kaip svarbu užtikrinti įstatymų viršenybę ir žiniasklaidos laisvę, – trečiadienį sakė F.Mogherini atstovė Catherine Ray. – Tikimės, kad šie rinkimai atitiks tarptautinius ir demokratinius standartus.“

Turkija sieka tapti Europos Sąjungos nare, tačiau derybos dėl stojimo yra įstrigusios. Viena iš pagrindinių kliūčių šiame procese – ES susirūpinimas dėl žmogaus teisių padėties Turkijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas