Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Europos valstybės perspėja Iraną, kad branduolinės derybos „artėja prie kelio galo“

Europos diplomatai, dalyvaujantys derybose dėl istorinės Irano branduolinės sutarties atnaujinimo, penktadienį pranešė, kad pavyko padaryti „tam tikrą techninę pažangą“, tačiau perspėjo, kad „jie greitai artėja prie kelio galo“.
Irano vėliava
Irano vėliava / 123RF.com nuotr.

„Per pastarąją parą buvo padaryta tam tikra techninė pažanga, bet tai tik priartina mus prie tos derybų vietos, kuri buvo pasiekta birželį“, – sakoma Jungtinės Karalystės, Prancūzijos ir Vokietijos pareiškime, pasibaigus vėliausiam derybų ratui Vienoje.

„Mes greitai artėjame prie šių derybų kelio galo“, – pridūrė jie, naujausią Teherano paprašytą pertrauką pavadindami „nuviliančia“.

Derybos, kuriomis siekiama sugrąžinti Jungtines Valstijas prie 2018 metais palikto susitarimo, turinčio apkarpyti Irano branduolines ambicijas, prasidėjo balandį, tačiau kelis mėnesius buvo sustojusios, kol šiitiškoje respublikoje vyko naujos valdžios rinkimai.

Galiausiai lapkričio pabaigoje derybos dėl Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) vadinamos sutarties buvo atnaujintos.

„Šią savaitę padarėme gerą pažangą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ penktadienį parašė Irano vyriausiasis derybininkas Ali Bagheri. Jis pridūrė, kad atidedamos derybos bus tęsiamos „po pertraukos, po kelių dienų“.

Europos Sąjungos ir JAV diplomatai savo komentaruose buvo santūresni. JCPOA susitarime taip pat dalyvaujančių Prancūzijos, JK ir Vokietijos diplomatai pirmadienį sakė, kad prarandamas „brangus laikas“, susiduriant su „naujomis Irano pozicijomis, neatitinkančiomis susitarimo“.

Derybose taip pat netiesiogiai dalyvauja Vašingtonas, kuris, vadovaujant tuometiniam prezidentui Donaldui Trumpui 2018 metais pasitraukė iš sutarties ir sugrąžino sankcijas Iranui.

Dar dvi susitarimo šalys – Kinija ir Rusija – taip pat dalyvauja derybose dėl susitarimo, numatančio sankcijų Iranui švelninimą mainais į jo branduolinės programos suvaržymus.

Po JAV pasitraukimo iš susitarimo Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

Pastaraisiais mėnesiais Iranas padidino urano sodrinimą iki beprecedenčio lygio ir apribojo Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA), kuriai pavesta stebėti šiitiškos respublikos branduolinius objektus, inspektorių veiklą šalyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi