Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 20 /23:41

Evakuotis pasiruošę Mariupolio gynėjai: išvežtume žuvusiųjų kūnus ir garbingai juos palaidotume

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad Ukraina yra pasirengusi bet kokiam Rusijos blokuojamų civilių ir kariškių Mariupolyje mainų į rusus formatui. Tuo metu Mariupolio gynėjai sako, kad sutiktų iš okupantų apsupto uostamiesčio evakuotis su trečiosios šalies pagalba – saugumo garantijomis.
„Azovstal“ gamykla Mariupolyje
„Azovstal“ gamykla Mariupolyje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Interfax“ naujienų agentūra paskelbė, kad V.Zelenskis savo pasiūlymą išsakė per susitikimą su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Kyjive.

„Esame pasirengę įvairiems mūsų žmonių (Mariupolyje – red. past.) mainų formatams į Rusijos žmones, Rusijos karius, kuriuos jie paliko. Jie paliko lavonus ir sužeistus žmones. Todėl dėl savo žmonių, tiek kariškių, tiek civilių, esame pasirengę bet kokio formato mainams“, – sakė V.Zelenskis.

JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja politiniams reikalams Victoria Nuland anksčiau teigė, kad JAV sąjungininkai NATO gali dalyvauti operacijoje, kurios tikslas – saugiai išvesti civilius gyventojus iš Mariupolio.

Mariupolio gynėjai sutiktų evakuotis

Trečiadienį vakare „Azov“ pulko vado pavaduotojas Sviatoslavas Palamaras „Telegram“ tinkle paskelbė, kad kad Mariupolio gynėjai yra pasirengę evakuotis iš miesto su trečiosios šalies pagalba.

Kaip rašo pravda.ua, S.Palamaras teigia, kad Ukrainos derybų grupės atstovai yra pasirengę vykti į Mariupolį susitikti ir su Rusijos atstovais tartis dėl evakuacijos.

„Evakuotume sužeistuosius, išvežtume žuvusiųjų kūnus ir garbingai palaidotume juos Rusijos Federacijos nekontroliuojamoje teritorijoje.

Raginame visą civilizuotą pasaulį prisijungti prie saugumo garantijų.

Pabrėžiu, kad nepritariame Rusijos Federacijos reikalavimams atiduoti ginklus ir mūsų gynėjams pasiduoti“, – sako S.Palamaras.

Pravda.ua rašo, kad Mariupolyje pastebima okupanto karinė technika, kuri yra pažymėta raide „V“. Tokiu ženklu pažymėti okupantai vykdė žiaurumus prieš civilius gyventojus Kyjivo regione.

Laukia Rusijos atsakymo

Ukrainos delegacijos atstovai derybose su Rusijos Federacija Davidas Arachamija ir Mychailo Podoliakas patvirtino, kad yra pasirengę vykti į Mariupolį derėtis su Rusijos atstovais, tačiau Rusijos Federacija kol kas į šį pasiūlymą neatsakė, rašo pravda.ua.

„Taip. Be jokių sąlygų. Esame pasiruošę surengti „specialųjį derybų raundą“ pačiame Mariupolyje“, – per „Twitter“ parašė Ukrainos derybininkų delegacijos vadovas ir prezidento V.Zelenskio administracijos vadovo patarėjas M.Podoliakas.

„Vienas prieš vieną. Du prieš du. Kad išgelbėtume mūsų vaikinus, „Azovą“, kariškius, civilius, vaikus, gyvuosius ir sužeistuosius. Nes jie – mūsiškiai. Nes jie – mano širdyje. Amžinai“, – pridūrė M.Podoliakas, turėdamas galvoje vieną iš pietrytinį uostamiestį ginančių Ukrainos ginkluotųjų pajėgų dalinių.

Azovo jūros uostamiestis tapo vienu svarbiausių taikinių per vasario 24 dieną Rusijos prezidento Vladimiro Putino pradėtą karinę invaziją į kaimyninę provakarietišką šalį.

Rusai pateikė ultimatumą

15min primena, kad Ukrainos jūrų pėstininkų, kovojančių paskutiniame bastione Mariupolyje, vienas iš vadų anksti trečiadienį socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė, kad jo pajėgos laikosi „galbūt paskutines dienas, jei ne valandas“, ir paprašė juos evakuoti.

„Priešų dešimteriopai kartų daugiau nei mūsų“, – sakė 36-osios atskirosios jūrų pėstininkų brigados vadas Serhijus Volyna, esantis apsiaustoje didžiulėje Mariupolio gamykloje „Azovstal“.

VIDEO: Ukraina gina paskutinę reikšmingą Mariupolio teritoriją – civiliai mieste įkalinti be vandens ir elektros

Į šią įmonę, kurioje yra požeminių tunelių, miesto gynėjus privertė atsitraukti Rusijos pajėgos, vis labiau veržiančios apsiausties žiedą.

Rusija antradienį paskelbė naują ultimatumą ir pareikalavo, kad Ukrainos pietryčiuose esantį Mariupolį tebeginančios pajėgos „nedelsdamos sudėtų ginklus“.

Rusijos gynybos ministerija pareiškė, kad ukrainiečių kovotojai, besipriešinantys rusų pajėgoms pagrindinėje Mariupolio metalurgijos gamykloje „Azovstal“, yra atsidūrę „katastrofiškoje padėtyje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas