Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 12 16

Evangelija pagal FSB: po kratų cerkvėse Ukrainos dvasininkai perspėja lietuvius

Ukrainos saugumo tarnybos vykdo kratas Maskvos patriarchato cerkvėse Ukrainoje. Kratos parodė, kad dalis dvasininkų turi rusiškus pasus, platina prorusišką literatūrą. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad Maskvos patriarchato bažnyčiai šalyje apskritai ne vieta. 15min kalbinti Ukrainos dvasininkai teigė, kad rusų cerkvė šalyje – akivaizdūs Rusijos FSB atstovai, ir perspėjo dėl Maskvos patriarchato bažnyčios Lietuvoje.
Patriarchas Kirilas ir V.Putinas
Patriarchas Kirilas ir V.Putinas / AP/„Scanpix“ nuotr.

Lapkričio pabaigoje pradėję vykdyti kratas Maskvos patriarchato cerkvėse Ukrainoje šalies saugumo pareigūnai rado ne tik prorusiškos literatūros, bet ir milijonus grynųjų bei įtartinų Rusijos piliečių.

Kratos prasidėjo Kyjivo Pečorų lauroje, taip pat Koreco Šv. Trejybės vienuolyne ir Sarnų – Polesės vyskupijos patalpose Rivnės srityje. Dabar jos vykdomos dešimtyse kitų sričių.

Maskvos patriarchato cerkvės ir jų dvasininkai daugelį metų įtariami ryšiais su Rusijos saugumo tarnybomis. 2014 metais Rusijai užpuolus Ukrainą, dalis šių dvasininkų tikino, kad Ukrainoje vyksta „pilietinis karas“, neigė Maskvos agresiją. Vasarį Rusijai pradėjus plataus masto invaziją į Ukrainą, Maskvos patriarchato bažnyčia Ukrainoje pasmerkė Kremliaus agresiją, tačiau ir toliau palaiko Rusijos naratyvą.

Ukrainos Saugumo tarnybos nuotr./Krata cerkvėje
Ukrainos Saugumo tarnybos nuotr./Krata cerkvėje

Prieš keletą metų dalis Ortodoksų bažnyčios Ukrainoje atsiskyrė nuo Maskvos patriarchato ir įkūrė Konstantinopolio patriarcho pripažintą Rusijai nepavaldų Ukrainos ortodoksų patriarchatą. Dėl to Maskvos patriarchatas nutraukė bendrystę ne tik su jais, bet ir su Konstantinopolio patriarchu.

Tačiau Maskvai pavaldžios bažnyčios Ukrainoje gyvuoja 300 metų ir prižiūri daugumą šalyje esančių parapijų. 15min kalbinti nuo Maskvos patriarchato atsiskyrę dvasininkai teigė, kad Rusijai pavaldžios bažnyčios daugelį metų kelia grėsmę Ukrainos saugumui, ir perspėja, kad tokios bažnyčios Lietuvoje taip pat gali būti grėsmių šaltiniu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas