Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

EŽTT priteisė broliams Navalnams 80 tūkst. eurų kompensaciją dėl „Yves Rocher“ bylos

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) antradienį pripažino neteisingu Rusijos teismo procesą opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno ir jo brolio Olego byloje, kurioje jie buvo nuteisti už prancūzų bendrovės „Yves Rocher“ lėšų grobstymą, ir priteisė jiems daugiau kaip 80 tūkst. eurų kompensaciją.
Rusų opozicionierius Aleksejus Navalnas ir jo brolis Olegas
Rusų opozicionierius Aleksejus Navalnas ir jo brolis Olegas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Teismas nutarė, kad Rusija privalo kiekvienam ieškovui išmokėti po 10 tūkst. eurų neturtinę žalą. Be to, Rusijos Federacija privalo apmokėti A.Navalno teismo išlaidas – 45 tūkst. eurų – bei kompensuoti O.Navalno teismo išlaidas – 10 971 eurą ir 460 tūkst. rublių (6 827 eurų)“, – sakoma EŽTT nutartyje.

EŽTT nutartyje sakoma, kad Rusijos teismas, spręsdamas A. ir O.Navalnų bylą, pažeidė Europos žmogaus teisių konvencijos 6-ąjį ir 7-ąjį straipsnius. Teismo manymu, Rusijos teismų nuosprendžiai buvo savavališki ir nepagrįsti. „Tai iš pagrindų palaužė baudžiamojo proceso teisingumą“, – sakoma nutartyje.

Ieškovų advokatai sakė esantys patenkinti teismo sprendimu.

„Mums svarbiausia, jog EŽTT pripažino, kad buvo pažeistas Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių konvencijos 7-asis straipsnis; taip nutinka itin retai. Pagal šią nutartį, A. ir O.Navalnai buvo patraukti baudžiamojon atsakomybėn neteisėtai, nes veiksmai, už kuriuos jie buvo nuteisti, nelaikomi baudžiamuoju nusikaltimu“, – sakė A.Navalno advokatė Olga Michailova.

Dėl to „gynyba kreipsis į RF Aukščiausiąjį Teismą ne dėl bylos peržiūrėjimo, o būtent dėl jos nutraukimo“, pabrėžė teisininkė.

Maskvos Zamoskvorecko rajono teismas 2014 metais pripažino brolius Navalnus kaltais dėl sukčiavimo ir kosmetikos kompanijos „Yves Rocher“ lėšų grobstymo. Teismas skyrė A.Navalnui 3,5 metų lygtinę laisvės atėmimo bausmę, o jo brolį Olegą pasiuntė į bendrojo režimo koloniją atlikti 3,5 metų įkalinimo bausmės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas