Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 08 21 /11:38

FBK vadovas: policija rado „mirtinos medžiagos“, pavojingos A.Navalnui ir aplinkiniams, bet medikai „nieko neranda“

Aleksejaus Navalno Kovos su korupcija fondo (FBK) direktorius Ivanas Ždanovas, šiuo metu esantis Omsko ligoninėje, į kurią paguldytas Rusijos opozicijos lyderis, žurnalistams penktadienį pranešė, kad policija esą aptiko kažkokios „mirtinos medžiagos“, pavojingos ne tik pačiam A.Navalnui, bet ir aplinkiniams. Tuo tarpu ligoninės vyriausiasis gydytojas pareiškė, kad neturi jokių oficialių žinių apie tai, o per daugybę atliktų tyrimų A.Navalno organizme kol kas nerasta jokių nuodingų medžiagų.
Ivanas Ždanovas (centre) prie Omsko ligoninės
Ivanas Ždanovas (centre) prie Omsko ligoninės / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Buvome vyriausiojo gydytojo kabinete, tą akimirką į kabinetą įeina transporto milicijos atstovė ir telefone rodo: rasta štai šios medžiagos... Mes priėjome prie tos transporto milicijos atstovės, kuri priėjo su telefonu [ir klausiame]: „Kokios medžiagos?“ Ji sako, kad tai tyrimo paslaptis, kad jie negali pasakyti, bet ši medžiaga mirtina, ši medžiaga kelia grėsmę ne tik Aleksejaus gyvybei, bet ir aplinkiniams, visi aplinkui privalo būti su apsauginiais kostiumais“, – pasakojo I.Ždanovas.

Spėjama, kad pareigūnai neįvardijamą pavojingą medžiagą galėjo rasti ant A.Navalno drabužių arba daiktų.

Omsko ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotojas Anatolijus Kaliničenka vėliau paskelbė, kad medikai nerado jokių A.Navalno apnuodijimo įrodymų.

„Kol kas jokių nuodų neaptikta kraujyje ir šlapime, nėra jokių jų buvimo pėdsakų“, – tvirtino medikas, dar pridūręs, kad A.Navalno būklė tebėra „nestabili“.

„Apnuodijimo“ diagnozę vis dar turime galvoje, bet tikrai nemanome, kad pacientas buvo apnuodytas“, – sakė jis.

„Praktiškai turime diagnozę“, – nurodė A.Kaliničenka ir pridūrė, kad informacija buvo perduota A.Navalno šeimai.

„Paciento būklė nestabili, patartina atsisakyti bet kokio transportavimo“, – sakė jis, į Omską atskridus lėktuvui, kuriuo A.Navalnas turėjo būti nuskraidintas gydyti į Vokietiją.

Neleido transportuoti

Rusų gydytojai penktadienį pareiškė, kad negalima išgabenti opozicijos lyderio.

Ligoninės vyriausiasis gydytojas Aleksandras Murachovskis pareiškė, kad po konsiliumų nutarta, kad A.Navalno transportavimas būtų per daug pavojingas, nes kol kas nepavyko stabilizuoti jo būklės. Tiesa, gydytojas pareiškė, kad per naktį politiko būklė šiek tiek pagerėjo, bet jis vis dar be sąmonės ir prijungtas prie dirbtinio plaučių aparato.

„Mes dabar turime penkias darbines diagnozes. Gaila, bet negaliu jų atskleisti. Bet galiu pasakyti, kad visos jos darbinės, tikrinamos. Dirba reanimatologai, neurologai, neurofiziologai. Visi. Mes visi kovojame dėl mūsų paciento gyvybės“, – cituoja A.Murachovskį „NSG.Omsk“.

„Vyriausiasis gydytojas pareiškė, kad Navalnas netransportuotinas. Jo būklė nestabili“, – parašė K.Jarmyš tviteryje.

„Draudimas išgabenti Aleksejų yra tiesioginė grėsmė jo gyvybei. Likti Omsko ligoninėje be įrangos ir be diagnozės šioje situacijoje yra mirtinai pavojinga“, – pabrėžė ji.

A.Navalno mėginiai išsiųsti į laboratoriją Maskvoje tolesniems tyrimams.

VIDEO: Rusijos opozicijos lyderis A.Navalnas atsidūrė komoje – įtariamas tyčinis apnuodijimas

A.Navalnas, 44 metų teisininkas ir kovos su korupcija aktyvistas, vienas balsingiausių Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikų, ketvirtadienį buvo hospitalizuotas Sibiro mieste Omske, kai skrydžio iš Tomsko į Maskvą metu prarado sąmonę, o lėktuvas buvo priverstas skubiai nusileisti.

Jo atstovė Kira Jarmyš ketvirtadienį sakė, kad A.Navalnas nuo ryto nieko nevalgė, tik išgėrė arbatos, kurios nusipirko Tomsko oro uoste. Ji kėlė prielaidą, kad aktyvistas galėjo būti apnuodytas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas