Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Festivalio dalyviai, vaikai, kariai: ką žinome apie „Hamas“ įkaitus

Izraeliečiui berniukui Ohadui Zichri, vienam iš maždaug 30 vaikų ir kūdikių, kuriuos teroristai laiko įkaitais Gazos Ruože, pirmadienį sukanka 9 metai.
Informacija soc. tinkluose apie „Hamas“ įkaitu tapusį berniuką
Informacija soc. tinkluose apie „Hamas“ įkaitu tapusį berniuką / Soc. tinklai

Ohadą spalio 7 d. pagrobė „Hamas“ ir kartu su motina Keren ir seneliais išvežė į Gazą.

Jo brolis Roi Izraelio transliuotojui „Channel 12“ sakė, kad jei galėtų pasikalbėti su broliu, pasakytų, kad „jis turi išlikti stiprus ir žinoti, kad mes jį mylime“.

„Planavome surengti didelį vakarėlį, o dabar esame visiškai kitokioje situacijoje“, – sakė įkaitu laikomo berniuko brolis. – Dabar mums kyla bauginančių minčių apie tai, kas jam gali nutikti.“

Šeimos nariai pasakojo, kad jis mėgo žaisti su Rubiko kubu, o taip pat tenisą.

Dėl dingusio sūnaus sielvartaujantis Ohado tėvas Avi sakė, kad jam labai trūksta informacijos.

„Noriu tik sužinoti, kur jie yra“, – kalbėjo berniuko tėvas. - Jis nešioja akinius. Galbūt jis jų nebeturi.“

„Kaip jiems sekasi? Tokios mintys sukasi mano galvoje“, – sakė jis.

Įkaitų skaičius padidėjo iki daugiau kaip dviejų šimtų

Stop kadras iš video/„Hamas“ kovotojai paėmė įkaitus Izraelio šiaurėje
Stop kadras iš video/„Hamas“ kovotojai paėmė įkaitus Izraelio šiaurėje

Po surengtų reidų prieš pietų Izraelį „Hamas“ kovotojai Gazos Ruože įkaitais laiko 222 žmones.

Įkaitų buvimas apsunkina Izraelio atsaką į grupuotės išpuolį, tačiau Izraelio ambasadorius Giladas Erdanas CNN sakė, kad vyriausybės prioritetas yra sunaikinti „Hamas“, kad būtų atkurtas visų Izraelio piliečių saugumas.

„Žinoma, mes norime pamatyti visus savo berniukus, mergaites, močiutes, visus, kurie buvo pagrobti, norime juos pamatyti grįžusius namo, tačiau dabar mūsų dėmesys sutelktas į mūsų nacionalinę strategiją – sunaikinti „Hamas“ teroristų pajėgumus“, – sakė jis.

Anksčiau „Hamas“ „Al-Qassam“ brigadų atstovas spaudai Abu Obaida pareiškė, kad „Hamas“ pradės vykdyti egzekucijas civiliams įkaitams, jei Izraelis be įspėjimo taikysis į žmones Gazoje.

Apie įkaitų, kurių kai kurių tapatybes nustatė jų šeimos, desperatiškai ieškančios atsakymų, būklę paaiškėjo nedaug.

Štai ką iki šiol žinome apie įkaitais laikomus žmones.

Siaubas muzikos festivalyje

Socialinių tinklų ir Scanpix nuotr./Shani Louk
Socialinių tinklų ir Scanpix nuotr./Shani Louk

Šimtai muzikos festivalio „Supernova“ dalyvių bėgo per Negevo dykumos lygumas netoli Urimo bendruomenės, esančios netoli Gazos Ruožo, bandydami pasprukti nuo „Hamas“ ginkluotų kovotojų, persekiojančių juos automobiliais. Kai kurie jų žuvo, o kitus sučiupo ginkluoti pagrobėjai, rodo socialinės žiniasklaidos vaizdo įrašai.

Pradeda aiškėti daugiau detalių apie pagrobtus įkaitus, nes šeimos nariai atpažįsta giminaičius internete platinamuose vaizdo įrašuose.

Nuotr. iš asmeninio albumo/Noa Argamani
Nuotr. iš asmeninio albumo/Noa Argamani

Viename įraše matyti, kaip pagrobiama izraelietė Noa Argamani ir jos draugas Avinatanas Oras. Jame N.Argamani buvo užkelta ant motociklo ir nuvežta, o A.Oras buvo sučiuptas ir priverstas eiti laikydamas rankas už nugaros. CNN negalėjo nepriklausomai patikrinti šio vaizdo įrašo.

„Labai sunku, kai matai, kad taip elgiamasi su žmogumi, kuris tau toks artimas ir kurį tiek daug pažįsti“, – sakė Noa Argamani kambario draugas Amiras Moadi ir pridūrė, kad pažįsta penkis ar šešis žmones, kurie dalyvavo festivalyje ir nuo to laiko dingo be žinios.

Kitame vaizdo įraše, kurio autentiškumą patvirtino CNN, matyti, kaip ginkluoti kovotojai Gazos Ruože, miniai šaukiant „Alahu Akbar“, rodo festivalyje dalyvavusią moterį esančią be sąmonės.

Vėliau žiniasklaida patvirtino, kad moteris yra Vokietijos ir Izraelio pilietė Shani Louk.

Shani Louk motina Ricarda Louk sakė, kad paskutinį kartą su dukra kalbėjosi išgirdusi raketas ir aliarmo signalus pietų Izraelyje, paskambinusi pasiteirauti, ar jai pavyko patekti į saugią vietą. Shani pasakė motinai, kad yra festivalyje, kuriame yra nedaug vietų, kur galėtų pasislėpti.

„Ji ėjo į savo automobilį, o ten stovėjo kariškiai ir šaudė, kad žmonės negalėtų pasiekti savo mašinų. Tada jie ją ir paėmė“, – pasakojo Ricarda, pridūrusi, kad tikisi vėl pamatyti savo dukrą.

„Atrodo labai blogai, bet aš vis dar turiu vilties. Tikiuosi, kad jie neima kūnų deryboms. Tikiuosi, kad ji vis dar kažkur gyva. Neturime daugiau ko tikėtis, todėl bandau tikėti“, – sakė ji.

Praėjus kelioms dienoms po atakos, merginos motina teigė sužinojusi, kad jos dukra gyva ir yra Gazos Ruožo ligoninėje. Šis pranešimas nebuvo nepriklausomai patvirtintas ir daugiau apie jos būklę neskelbta.

Nusiaubtos Izraelio pasienio bendruomenės ir pagrobti kareiviai

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kibuce Kfar Aza teroristai surengė skerdynes
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kibuce Kfar Aza teroristai surengė skerdynes

„Hamas“ kovotojai paėmė įkaitų pasienio bendruomenėje Be'eri ir Ofakimo mieste, esančiame už 32 km į rytus nuo Gazos Ruožo, pranešė Izraelio pajėgų atstovas spaudai Danielis Hagari ir pridūrė, kad šios dvi vietovės buvo pagrindiniai krizės židiniai.

„Al Qassam“ brigados teigė paėmusios į nelaisvę ir dešimtis Izraelio karių.

„Pranešame gerą žinią mūsų (palestiniečių) kaliniams ir mūsų žmonėms, kad „Al Qassam“ brigadų rankose yra dešimtys suimtų (Izraelio) karininkų ir kareivių, – teigė grupuotės atstovas Abu Obaida „Telegram“ žinutėje. – Jie buvo saugomi saugiose vietose ir pasipriešinimo tuneliuose“.

Paleistos dvi amerikiečių įkaitės

Dvi „Hamas“ pagrobtos amerikiečių įkaitės buvo paleistos ir yra Izraelyje, penktadienį pranešė ministro pirmininko Benjamino Netanyahu biuras po to, kai kovotojų grupuotė paskelbė, kad paleido amerikietes.

Premjero biuras paskelbė paleistų moterų vardus ir nurodė, kad Judith Tai Raanan ir Natalie Shoshana Raanan buvo pagrobtos iš Nahal Ozo kibuco per islamistų spalio 7 dieną Izraelio teritorijoje surengtus sukrečiančius išpuolius ir nuvežtos į šalia esantį Gazos Ruožą.

Tuo tarpu JAV prezidentas Joe Bidenas penktadienį pareiškė, jog nudžiugo sužinojęs apie „Hamas“ pagrobtų dviejų amerikiečių įkaičių paleidimą.

„Šiandien pasiekėme, kad būtų paleistos dvi amerikietės, kurias „Hamas“ paėmė įkaitais per siaubingą teroristų išpuolį prieš Izraelį spalio 7 dieną“, – sakoma J. Bideno pareiškime.

„Mūsų tautietės per pastarąsias 14 dienų patyrė siaubingą išbandymą, ir aš labai džiaugiuosi, kad jos netrukus sugrįš į savo šeimą, kuri buvo sukaustyta baimės.“

Siūloma dalintis jautriu vaizdo įrašu su žmonėmis, kurie žuvo arba tapo įkaitais

„Šiame vaizdo įraše pateikiama filmuota medžiaga, kurią prieš spalio 7 d. teroro išpuolį nufilmavo jauni vakarėlių dalyviai „Supernova“ muzikos festivalyje.

Pamatysite tik saujelę iš 260 aukų ir dešimtis pagrobtų ar vis dar dingusių žmonių, kurie daro tai, ko ten atvyko: linksminasi, šoka, gyvena. Praėjus kelioms valandoms festivalis tapo krauju aplaistyta neapsakomų nusikaltimų scena“, – skelbiama žinutėje socialiniuose tinkluose.

VIDEO: Jautrus vaizdo įrašas su žmonėmis, kurie žuvo arba tapo „Hamas“ įkaitais

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas