Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 11 /09:48

Filipinai ir JAV pradeda didžiausias bendras karines pratybas

Filipinai ir Jungtinės Valstijos antradienį pradėjo savo didžiausias bendras karines pratybas, siekdami atsverti augančias Kinijos ambicijas regione.

Ilgamečių sąjungininkių metinės pratybos „Balikatan“ („Petys į petį“), kuriose dalyvauja beveik 18 tūkst. karių, pirmą kartą apims mokymus panaudojant kovinius šaudmenis Pietų Kinijos jūroje.

Pekinas reiškia pretenzijas į beveik visą šią jūrą.

Filipiniečių ir amerikiečių pratybos prasideda kitą dieną po to, kai baigėsi tris dienas trukusios Kinijos pratybos, per kurias imituoti tiksliniai smūgiai savarankiškam Taivanui, taip pat salos blokada.

Per „Balikatan“ kariniai sraigtasparniai nutūps saloje prie Filipinų pagrindinės Lusono salos šiaurinio pakraščio, už beveik 300 km nuo Taivano.

Tai pirmas kartas, kai šios pratybos vyksta Filipinuose valdant prezidentui Ferdinandui Marcosui, siekiančiam stiprinti ryšius su Jungtinėmis Valstijomis Jo pirmtakas Rodrigo Duterte šio aljanso buvo atsisakęs.

„Per šias pratybas Filipinų ir JAV pajėgos tobulins savo suderinamumą, didins įgudimą ir bendradarbiavimu gerins savo pajėgumus, užtikrindamos, kad būtume pasirengę drauge atsakyti į realaus pasaulio iššūkius“, – antradienį per pratybų pradžios ceremoniją Maniloje sakė 1-ojo JAV jūrų pėstininkų aviacijos pulko vadas generolas majoras Ericas Austinas.

Pastaraisiais mėnesiais Manila ir Vašingtonas sutarė atnaujinti bendrą patruliavimą Pietų Kinijos jūroje, be to, Manila leido JAV kariuomenei naudotis papildomomis keturiomis karinėmis bazėmis, įskaitant karinio jūrų laivyno bazę netoli Taivano.

Netoli Taivano esantys Filipinai galėtų tapti svarbiu JAV partneriu Kinijos invazijos atveju.

Šie susitarimai papiktino Kiniją, ji apkaltino Jungtines Valstijas „keliant pavojų regiono taikai ir stabilumui“.

Pastiprins karinę taktiką

Dvi savaites truksiančiose pratybose „Balikatan“ dalyvaus apie 12,2 tūkst. amerikiečių, 5,4 tūkst. filipiniečių ir kiek daugiau nei 100 australų karių – maždaug dvigubai daugiau nei pernai.

Per pratybas vyks desanto išsilaipinimas vakarinėje Palavano saloje – Filipinų sausumos masyve, esančiame arčiausiai Spratlio salų, į kurias pretenduoja ir Pekinas, ir Manila.

Amerikiečiai taip pat panaudos savo raketas „Patriot“, laikomas viena geriausių oro gynybos sistemų pasaulyje, ir tikslaus nutaikymo raketų sistemą HIMARS.

Pratybos pastiprins įvairių karinių operacijų „taktiką, techniką ir procedūras“, sakė Filipinų kariuomenės atstovas pulkininkas Medelis Aguilaras.

Netrukus po atidarymo ceremonijos Maniloje Filipinų gynybos ir užsienio reikalų ministrai Vašingtone susitiks su kolegomis iš JAV.

VIDEO: Prasideda didžiausios Filipinų ir JAV karinės pratybos: sieks atgrasyti Kiniją

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas