Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Filipinuose atmestas kaltinimas R.Duterte kritikei dėl prekybos narkotikais

Filipinų žmogaus teisių gynėja Leila de Lima penktadienį buvo išteisinta dėl vieno iš dviejų likusių kaltinimų prekyba narkotikais, pateiktų buvusio prezidento Rodrigo Duterte administracijos laikais, pranešė teismo pareigūnai.
Filipinų žmogaus teisių gynėja Leila de Lima
Filipinų žmogaus teisių gynėja Leila de Lima / „AP“/„Scanpix“

L.de Lima, buvusi senatorė ir teisingumo ministrė, nuo 2017 metų yra laikoma už grotų dėl kaltinimų prekyba narkotikais. Kaltinimus ji ir žmogaus teisių grupės vadina pasityčiojimu iš teisingumo ir kerštu už tai, kad moteris kritikavo R.Duterte ir jo vykdytą kruviną karą su narkotikais, per kurį žuvo tūkstančiai žmonių.

Prie griežtai saugomos teismo salės, į kurią žiniasklaida negalėjo patekti, susirinkę apie 50 šalininkų skandavo „Išlaisvinkite Leilą“ ir „Išmeskite suklastotus įrodymus“.

63 metų L. de Lima ir kitas kaltinamasis „išteisinami dėl jiems inkriminuojamo nusikaltimo kilus pagrįstoms abejonėms“, sakoma rašytinėje sprendimo kopijoje, kurią paskelbė apygardos teismo teisėjas Abrahamas Alcantara.

„Nuostabi diena“, – su palengvėjimu žurnalistams sakė L.de Lima, kai po teismo posėdžio policija lydėjo ją atgal į policijos mikroautobusą. Sprendimą ji pavadino savo išteisinimo pradžia.

Nepaisant išteisinamojo nuosprendžio, ji liks kalėjime, nes toliau bus nagrinėjama kita baudžiamoji byla. L.de Lima yra pateikusi prašymą paleisti ją už užstatą ir laukia teisėjo sprendimo.

63 metų L.de Limai gresia įkalinimas iki gyvos galvos, jei ji bus pripažinta kalta dėl likusio kaltinimo.

Ji kaltinama tuo, jog būdama teisingumo ministre 2010–2015 metais, kai dirbo tuometinio šalies lyderio Benigno Aquino administracijoje, ėmė pinigus iš kalinių didžiausiame šalies kalėjime už tai, kad šie galėtų pardavinėti narkotikus.

Tačiau prokuratūros byla žlunga, nes du prokurorų liudytojai mirė, o du iš trijų jai pateiktų kaltinimų jau atmesti.

Keletas liudytojų atsisakė savo parodymų, teigdami, kad buvo priversti pateikti kaltinimus prieš L.de Limą.

2018 metais Jungtinių Tautų darbo grupė dėl savavališko sulaikymo padarė išvadą, kad L.de Limos sulaikymas buvo „savavališkas, nes nebuvo teisinio pagrindo“, o jos teisė į teisingą teismą nebuvo gerbiama.

Prezidentui Ferdinandui Marcosui atėjus į valdžią, diplomatai ir teisių gynėjai vėl ragino paleisti L.de Limą.

Prieš suėmimą 2017-ųjų vasario 24-ąją L. de Lima dešimtmetį tyrė „mirties būrio“ vykdytas žudynes, kurias, kaip įtariama, organizavo R.Duterte, būdamas Davao miesto meru ir savo prezidentavimo pradžioje.

Tyrimus ji atliko kaip šalies žmogaus teisių komisarė, o 2010–2015 metais – kaip teisingumo sekretorė R.Duterte pirmtako B.Aquino administracijoje.

2016 metais L.de Lima laimėjo vietą Senate ir tapo viena iš nedaugelio kritiškų balsų, kai populistas R.Duterte iškovojo triuškinamą pergalę prezidento rinkimuose.

Tačiau vėliau R.Duterte apkaltino ją, kad ji vadovavo narkotikų prekybos grupuotei su nusikaltėliais. Šie kaltinimai buvo R.Duterte keršto aktas, kuriuo jis siekė ją nutildyti ir įspėti kitus nesipriešinti jam, anksčiau naujienų agentūrai AFP sakė L.de Lima.

Praėjusiais metais L.de Lima nebuvo perrinkta į Senatą.

Advokatė ir dviejų vaikų motina laikoma ne viename iš Filipinų perpildytų kalėjimų, o sulaikytiems aukšto rango asmenims skirtame komplekse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas