Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Financial Times“: G.Grefui ir E.Nabiulinai nepavyko įtikinti V.Putino nepradėti invazijos į Ukrainą

Didžiausio Rusijos bankų „Sberbank“ vadovas Germanas Grefas ir šios šalies Centrinio banko pirmininkė Elvira Nabiulina bandė atkalbėti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną nuo karo, teigiama „Financial Times“ straipsnyje.
Vladimiras Putinas su Centrinio banko vadovė Elvyra Nabiulina
Vladimiras Putinas su Centrinio banko vadovė Elvyra Nabiulina / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Likus mėnesiui iki Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios, V.Putino ekonominiai patikėtiniai apsilankė jo rezidencijoje Novo Ogariove ir informavo jį apie galimas Vakarų sankcijų pasekmes, rašo leidinys, remdamasis savo šaltiniais.

Jų teigimu, G.Grefas parengė 39 puslapių pranešimą, kuriame įspėjo Rusijos prezidentą apie katastrofiškas pasekmes, kurios gali kilti, jei įtampa aplink Ukrainą, kuri ir taip jau buvo pasiekusi aukščiausią lygį, dar labiau padidės.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Germanas Grefas
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Germanas Grefas

„Financial Times“ G.Grefą apibūdina kaip artimą V.Putino sąjungininką nuo pat darbo Sankt Peterburgo mero poste dešimtajame dešimtmetyje, kai būsimasis „Sberbank“ vadovas turėjo liberaliausio V.Putino artimiausio rato nario reputaciją.

Pasak leidinio, Centrinio banko vadovė E.Nabiulina ir keli kiti asmenys pritarė G.Grefo nuogąstavimams ir padėjo parengti pristatymą. Pranešime buvo perspėta, kad „griežtos sankcijos“ dėl Ukrainos gali sukelti paniką finansų rinkose ir Rusijos ekonomiką grąžinti dešimtmečiais atgal, o rusų gyvenimo kokybė atsiliktų net nuo besivystančių šalių.

Pasak kelių su šiuo klausimu susipažinusių asmenų, kai G.Grefas kalbėjo apie galimas pasekmes, V.Putinas jį pertraukė ir paklausė, ką Rusija turėtų daryti, kad išvengtų blogiausių sankcijų.

„Per daug nedrąsūs, kad perspėtų Putiną dėl karinės eskalacijos, technokratai neturėjo aiškaus sprendimo: jie negalėjo prisiversti pasakyti Putinui, kad jam gresia geopolitinė katastrofa“, – rašo „Financial Times“. Jie išvyko iš susitikimo taip ir nesužinoję, ką tiksliai V.Putinas suplanavo ir ar jis atsižvelgė į jų pranešimą, teigiama leidinyje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos centrinio banko vadovė Elvira Nabiulina
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos centrinio banko vadovė Elvira Nabiulina

„Jie išdrįso paprašyti susitikimo. Tačiau jie nesugebėjo perduoti savo žinios“, – sakė vienas iš laikraščio pašnekovų. Supratę, kad V.Putinas nepaisė jų perspėjimų, technokratai puolė į neviltį. „Niekada nemačiau tokio [Grefo]. Jis buvo visiškai ištiktas, ištiktas visiško šoko“, – pasakojo žmogus, matęs G.Grefą pirmosiomis karo dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas