Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

„Financial Times“: Kinija ruošiasi ir slapta verbuoja Vakarų naikintuvų pilotus

Jungtinės Valstijos, Jungtinė Karalystė, Kanada, Australija ir Naujoji Zelandija įspėjo, kad Kinijos Liaudies išlaisvinimo armija „agresyviai verbuoja“ Vakarų naikintuvų pilotus, kad perprastų jų karinę taktiką, skelbia britų leidinys „Financial Times“.
Naikintuvo pilotas
Naikintuvo pilotas / „Picture-Alliance“/„DPA“/„Scanpix“

Anot straipsnio, JAV nacionalinis kontržvalgybos ir saugumo centras (NCSC) ir jo partneriai, priklausantys dalijimosi žvalgybos informacija tinklui „Penkios akys“ („Five Eyes“), paskelbė įspėjimą, kad Kinija verbuoja esamus ir buvusius pilotus iš JAV ir kitų NATO šalių, nepaisant bandymų užkirsti kelią šiai praktikai.

„Siekdama įveikti savo trūkumus, Kinijos kariuomenė agresyviai verbuoja Vakarų karinius talentus savo lakūnams rengti, naudodamasi privačiomis įmonėmis visame pasaulyje, kurios slepia savo ryšius su Kinija ir siūlo nepaprastai didelius atlyginimus rekrutams“, – žurnalistams teigė NCSC direktorius Michaelas Casey.

Susirūpinimas šiuo klausimu sustiprėjo po to, kai 2022 m. paaiškėjo, kad privati Pietų Afrikos Respublikos mokykla „Test Flying Academy“ pasitelkė daugiau kaip dvi dešimtis į pensiją išėjusių Jungtinės Karalystės karinių oro pajėgų, karinio jūrų laivyno ir kariuomenės pilotų, kad šie padėtų apmokyti Kinijos karo lakūnus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kinijos naikintuvas J-31
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kinijos naikintuvas J-31

D.Casey nurodė, kad pastaruoju metu Vakarų partneriams pavyko šiek tiek užkirsti kelią įdarbinimui, tačiau Kinijos pastangos ir toliau „evoliucionuoja kaip atsakas“.

Jis teigė, kad buvo išplatintas įspėjamasis biuletenis, kuriuo siekiama atkreipti dėmesį į tebesitęsiančią grėsmę ir atgrasyti Vakarų pilotus nuo pagalbos Kinijai.

„Kai kuriuos buvusius karo lakūnus galimybė vėl skraidyti egzotiškais naikintuvais gali vilioti, ypač jei už tai mokamas didelis atlyginimas“, – „Financial Times“ sakė vienas JAV pareigūnas.

„Penkių akių“ biuletenyje teigiama, kad verbuotojai naudojo „niekingus verbavimo būdus“, kurie slėpė Kinijos kariuomenės dalyvavimą. Verbuotojai taip pat orientavosi į skrydžių inžinierius, oro operacijų centrų darbuotojus ir ekspertus, išmanančius karybos taktiką.

Pasak straipsnio, mokymų metu kinai stengėsi įgyti žinių apie šiuolaikinę Vakarų aviaciją ir taktiką, kurios galėtų būti panaudotos, pavyzdžiui, konflikte dėl Taivano.

Biuletenyje rašoma, kad verbuotojai siūlė pelningą užmokestį už darbą Kinijoje, Pietų Afrikoje ir kitose šalyse. Vakarų pilotų taip pat buvo ieškoma per nepriklausomus įdarbintojus ir profesinių tinklų svetaines.

Vienas JAV pareigūnas pažymėjo, kad kai kurie buvę Vakarų naikintuvų pilotai skatino savo kolegas prisijungti prie Kinijos aviatorių rengimo proceso.

Kova su verbuotojais

Vašingtonas ir jo partneriai ėmėsi keleto priemonių, kad Kinijos kariuomenei būtų sunkiau verbuoti Vakarų pilotus. JAV prekybos departamentas įvedė sankcijas Kinijos, Kenijos, Laoso, Malaizijos, Singapūro, Pietų Afrikos Respublikos, Tailando, Jungtinės Karalystės ir Jungtinių Arabų Emyratų grupėms, įtariamoms užsiimant verbavimu. Kinijos kariuomenė į šias pastangas atsakė steigdama organizacijas kitais pavadinimais ir naujose vietose.

„AFP“/„Scanpix“/Kinijos naikintuvas
„AFP“/„Scanpix“/Kinijos naikintuvas

2023 m. birželį JAV Prekybos departamentas nustatė apribojimus Pietų Afrikos „Test Flying“ akademijai. Savo ruožtu skraidymo mokykla apkaltino JAV nuo 2013 m. vykdant „nesąžiningo persekiojimo“ kampaniją po to, kai buvo atsisakyta JAV vyriausybei pateikti informaciją apie savo klientus.

Jungtinė Karalystė taip pat atnaujino savo Nacionalinio saugumo įstatymą, kad būtų galima persekioti buvusius pilotus už tam tikros karinės informacijos atskleidimą. Sausio mėnesį NATO surengė konferenciją, kurioje buvo svarstomi būdai, kaip kovoti su šia grėsme.

Kinijos ambasada Vašingtone „Financial times“ teigė, kad „nežino“ apie šias detales, tačiau pridūrė, kad „šalys neturėtų apibendrinti ir piktnaudžiauti nacionalinio saugumo sąvoka bei diskredituoti atitinkamų bendrovių“.

„Kai kurie JAV pareigūnai suskubo kaltinti Kiniją ir apjuodinti normalius Kinijos ir Jungtinių Valstijų mainus ir bendradarbiavimą, o tai neskatina sveikos Kinijos ir JAV santykių raidos“, – pabrėžė ministerija.

Gegužės mėnesį Kinijos karinis laivynas surengė didelio masto karinius manevrus aplink Taivaną, kurių metu vykdė mokomąją salos apgultį. Buvo paskelbta, kad šios pratybos yra „bausmė“ už naujai išrinkto Taivano prezidento, kuris yra salos kurso link oficialios nepriklausomybės nuo žemyninės Kinijos šalininkas, pareiškimus.

Tuo pat metu Kinija jaučia įtampą ne tik su Taivanu, bet ir su Filipinais. O su šia šalimi Jungtinės Valstijos yra sudariusios oficialų karinį aljansą, pagal kurį prireikus teikiama tiesioginė karinė pagalba. Filipinų prezidentas neseniai pareiškė, kad karas su Kinija gali kilti bet kuriuo metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius