Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Francis Fukuyama: „Rusijos Ukrainoje laukia neabejotinas pralaimėjimas“

Politologas, ekonomistas, knygos „Istorijos pabaiga ir paskutinis žmogus“ autorius Yoshibiro Francis Fukuyama pareiškė, kad Rusijos karas prieš kaimyninę šalį jau pakirto populistines pozicijas kiekvienoje pasaulio šalyje.
Francisas Fukuyama
Francisas Fukuyama / wikipedia.com nuotr.

Stanfordo profesorius F.Fukuyama savo įžvalgomis dalinosi iš Šiaurės Makedonijos, kur šiuo metu apsistojęs. Jis pažymėjo, kad Balkanuose, kitaip nei kitose Europos dalyse, V.Putinas turi palaikymo. Tai siejama su propagandiniais televizijos kanalais. Plačiau galima paskaityti čia.

F.Fukuyama pateikė 12 prognozių, kaip pasibaigs konfliktas Ukrainoje.

Pirmiausia, anot amerikiečių filosofo, Rusijos Ukrainoje laukia neabejotinas pralaimėjimas. Ir tai lems, kad pasirengimas karui buvo nekompetentingas, pagrįstas klaidingais lūkesčiais, kad ukrainiečiai bus palankūs agresoriui, o Ukrainos kariuomenė labai greitai subyrės.

Juokaujama, kad kariai susiruošė uniformą šventiniam paradui Kyjive, tačiau nepasiruošė amunicijos ir maisto. Mąstytojas pažymi, kad Vladimiras Putinas į mūšį jau yra metęs beveik visas savo karines pajėgas. Didelių rezervų, kuriuos jis galėtų mobilizuoti ir išsiųsti į karą, nėra. Rusijos kariai yra įstrigę prie daugelio Ukrainos miestų, kur kenčia nuo didelių tiekimo problemų ir nuolatinių Ukrainos atakų.

Antra, Rusijos pozicijų žlugimas bus staigus ir katastrofiškas. Lauke esanti armija pasieks tašką, kai nebus galima jos nei aprūpinti, nei atitraukti. Ji bus demoralizuota. Bent jau šiaurėje. Rusams geriau sekasi pietuose, bet tas pozicijas būtų sunku išlaikyti, jei šiaurė subyrėtų.

Trečia, nėra jokio įmanomo diplomatinio karo sprendimo. Nėra jokio kompromiso, kuris būtų priimtinas tiek Ukrainai, tiek Rusijai, atsižvelgiant į nuostolius, kuriuos šiuo metu patyrė abi pusės.

Ketvirta, Jungtinių Tautų Saugumo Taryba dar kartą parodė savo nepajėgumą. Vienintelis naudingas dalykas buvo Generalinės asamblėjos balsavimas, kuris padėjo aiškiai nurodyti, kas yra niekšas.

Penkta, F.Fukuyamos manymu, kad JAV prezidento Joe Bideno administracijos sprendimas neįvesti virš Ukrainos neskraidymo zonos ir neperduoti lėktuvų MiG-29 buvo teisingas. Filosofo teigimu, tai buvo apdairus elgesys labai emocingais laikais. Būtų daug geriau, jei pati Ukraina nugalėtų Rusijos kariuomenę, kad Maskva negalėtų pateisinti savo pralaimėjimo NATO įsikišimu. Taip pat išvengta akivaizdžios eskalacijos rizikos. F.Fukuyama įsitikinęs, kad lenkiški MiG-29 nelabai padėtų sustiprinti Ukrainos karinius pajėgumus. Daug svarbiau toliau tiekti „Javelin“, „Stinger“, TB2 raketas, medicinos reikmenis, ryšių sistemas, taip pat teikti žvalgybos duomenis. Daroma prielaida, kad Ukraina jau naudojasi NATO žvalgybos, veikiančios už Ukrainos ribų, duomenimis.

Šeštasis F.Fukuyamos punktas sako, kad Ukraina, žinoma, moka labai didelę kainą. Raketos ir artilerija daro daug žalos. MiG-29 arba neskraidymo zona, pasak filosofo, neapsaugotų šalies nuo tokios rusiškos ginkluotės. Todėl svarbiausia sustabdyti žudynes įveikiant rusų kariuomenę ant žemės.

Septintoji F.Fukuyamos prognozė sako, kad V.Putinas pralaimėjimo neišgyvens. Jis palaikomas, nes laikomas stipriausiu autokratu. Ką jis galės pasiūlyti, pademonstruodamas savo nekompetenciją ir bejėgiškumą?

Aštunta: Rusijos invazija jau padarė didžiulę žalą populistams visame pasaulyje, kurie prieš karą vienbalsiai išreiškė susižavėjimą V.Putinu. Tarp jų – Matteo Salvini Italijoje, Jairas Bolsonaras Brazilijoje, Ericas Zemouras ir Marine Le Pen Prancūzijoje, Viktoras Orbanas Vengrijoje ir, žinoma, Donaldas Trumpas JAV. Karo politika atskleidė jų atvirą autoritarinį polinkį.

F.Fukuyamos devintas punktas sako, kad iki šiol karas buvo gera pamoka Kinijai. Kaip ir Rusija, per pastarąjį dešimtmetį ši šalis sukūrė aukštųjų technologijų kariuomenę. Tačiau ši kariuomenė neturi kovinės patirties. Apgailėtiną Rusijos oro pajėgų sėkmę greičiausiai atkartotų Kinijos išlaisvinimo armijos pajėgos, kuri taip pat neturi patirties vykdant sudėtingas operacijas danguje. Reikia tikėtis, kad Kinijos valdžia nesiims savęs apgaudinėjimo dėl savo galimybių, kaip tai padarė Rusija, norėdama ateityje pulti Taivaną.

Dešimtas filosofo patarimas – laikas Taivanui pabusti ir pradėti ruoštis mūšiui, kaip tai padarė ukrainiečiai. Būtina atnaujinti karo prievolę. „Nebūkime per anksti nugalėti“, – rašo jis.

Vienuoliktoji prognozė: turkiški dronai taps bestseleriu pasaulyje.

Ir, paskutinysis, dvyliktas: Rusijos pralaimėjimas atvers kelią „naujam laisvės gimimui“ ir baigsis kalbos apie pasaulinės demokratijos nuosmukį. 1989-ųjų dvasia vėl atgis ukrainiečių drąsos dėka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas