Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 08 /17:11

„Financial Times“: Briuselis pirmą kartą ne juokais nori nubausti Kiniją

Europos Sąjunga, siekdama pažaboti Rusijos pajėgumus tęsti karą Ukrainoje ir stiprinti jos tarptautinę izoliaciją, svarsto į naująjį antirusiškų sankcijų paketą įtraukti ir Kinijos bendroves, pranešė leidinys „Financial Times“. Tai – būtų pirmoji tokia Briuselio iniciatyva nuo invazijos pradžios.
Kinijos prezidentas Xi Jinpingas ir Rusijos lyderis Vladimiras Putinas
Kinijos prezidentas Xi Jinpingas ir Rusijos lyderis Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“

ES vadovai svarsto galimybę įvesti sankcijas Kinijai už paramą Rusijos kariniam-pramoniniam kompleksui karo Ukrainoje metu.

„Septynios Kinijos bendrovės, kaltinamos pardavinėjusios įrangą, kuri gali būti naudojama ginkluotėje, įtrauktos į naują sankcijų paketą, kurį šią savaitę svarstys ES valstybės narės“, – teigiama leidinio straipsnyje.

Kai kurioms iš šių bendrovių anksčiau buvo taikomos Jungtinių Amerikos Valstijų sankcijos. Tai dvi žemyninės Kinijos bendrovės („3hc Semiconductors“ ir „King-Pai Technology“) ir dvi Honkongo bendrovės („Sinno Electronics“ ir „Sigma Technology“).

Visų pirma ES kaltina kompiuterinių lustų bendrovę „3hc Semiconductors“ „bandymu apeiti eksporto kontrolę ir pirkimu arba bandymu įsigyti JAV kilmės prekių, skirtų Rusijos karinei ir (arba) gynybos pramonės bazei remti“.

Bendrovė „King-pai“ tiekia Rusijai mikroelektronikos gaminius, kurie „naudojami gynybos reikmėms, įskaitant sparnuotųjų raketų nukreipimo sistemas“, dėl kurių anksčiau jai jau anksčiau buvo taikomos JAV sankcijos.

Leidinyje teigiama, kad iki šiol Briuselis vengė kivirčų su Kinija, remdamasis tuo, kad nėra įrodymų, jog Pekinas teikia Maskvai karinę pagalbą. Tačiau dabar ES gali supykdyti Kiniją, kuri anksčiau tikėjosi patraukti europiečius į savo pusę pasaulinėje konfrontacijoje su JAV.

Be to, Briuselis siūlo įvesti sankcijas kai kurioms Irano bendrovėms, susijusioms su dronų gamyba ir tiekimu Rusijai. Europos Komisija taip pat pasiūlė išplėsti prekių, kurias draudžiama importuoti į Rusiją, sąrašą.

Taip pat svarstoma galimybė uždrausti naftos tanklaiviams įplaukti į ES uostus, jei jie be pateisinamos priežasties jūroje išjungia savęs identifikavimo sistemas ir taip nuslepia savo buvimo vietą. Anksčiau žiniasklaida ne kartą rašė, kad taip Rusija apeina naftos tiekimo į ES embargą, apsimesdama, kad ji atgabenta iš kokio nors kito regiono.

„ES siekia spręsti sankcijų apėjimo problemą platesne prasme. Į projektą įtrauktos priemonės, kurios leistų ES apriboti tam tikrų prekių pardavimą trečiosioms šalims, jei diplomatiniu spaudimu nepavyksta pakeisti jų elgesio“, – pranešė leidinys „Financial Times“.

Sausio mėnesį iš JAV pareigūnų pirmą kartą pasigirdo įtarinėjimai, jog Kinija svarsto galimybę tiekti ginklus Rusijai, kad padėtų jai užimti Ukrainą. Kinija paneigė šiuos kaltinimus ir pareiškė, kad nė viena pusė neketina tiekti ginklų.

„Reuters“/„Scanpix“/Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Wang Wenbinas
„Reuters“/„Scanpix“/Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Wang Wenbinas

Ukrainos žvalgybos tarnyba taip pat teigia, kad nemato jokių tiesioginių Kinijos ginklų tiekimo Rusijai požymių. Tačiau kiek kitoks vaizdas susidaro kalbant apie dvejopos paskirties komponentus: jau ne kartą nustatyta, kad Rusijos ginkluotėje yra kiniškų komponentų.

Kinija žada griežtai priešintis

Kinijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad prieštarauja bet kokiems prekybos apribojimams.

„Atkreipėme dėmesį į atitinkamus pranešimus. Kinija griežtai priešinasi neteisėtoms sankcijoms dėl Kinijos ir Rusijos bendradarbiavimo“, – pirmadienį sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Wang Wenbinas per eilinę trumpą spaudos konferenciją.

„Kinijos ir Rusijos ekonominis ir prekybinis bendradarbiavimas yra atviras ir nuoširdus. Jis niekada nėra nukreiptas prieš jokią trečiąją šalį ir netoleruoja jokios trečiosios šalies kišimosi ar prievartos“, – pridūrė ministerijos atstovas, sakydamas žurnalistams, kad Kinija imsis ryžtingų veiksmų savo interesams apsaugoti.

Pirmininkaujančios Švedijos atstovas spaudai atsisakė komentuoti situaciją prieš pradinę ES ambasadorių diskusiją.

Tuo tarpu Kinijos valstybės patarėjas ir užsienio reikalų ministras pradeda savaitę truksiantį vizitą Europoje, kurio metu sustos Vokietijoje, Prancūzijoje ir Norvegijoje.

Kinija tvirtino, kad netiekė ginklų Rusijai remti jos kare Ukrainoje, o Užsienio reikalų ministerijos atstovas pakartojo, kad Pekinas laikosi „objektyvios ir nešališkos pozicijos“ dėl karo ir remia taikos derybas.

Praėjusiais metais Kinijos valstybinės gynybos įmonės palaikė prekybos santykius su Rusijos gynybos įmonėmis, kurioms taikomos sankcijos.

CNN peržiūrėjus pagrindinių bendrovių muitinės įrašus, nebuvo rasta jokių įrodymų, kad kokios nors prekės, kuriomis keičiamasi, tiesiogiai maitina Rusijos karą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas