Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
07 14 /09:09

FTB: per mitingą kėsintasi į D. Trumpo gyvybę

JAV eksprezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) šeštadienį patyrė pasikėsinimą nužudyti, pranešė FTB vėlai vakare surengtoje spaudos konferencijoje.

„Šį vakarą įvyko tai, ką vadiname pasikėsinimu nužudyti mūsų buvusį prezidentą Donaldą Trumpą“, – sakė specialusis agentas Kevinas Rojekas (Kevinas Rodžekas) žurnalistams Batleryje, Pensilvanijos valstijoje, kur D. Trumpas rengė mitingą, kurio metu pasigirdo šūviai.

VIDEO: Ką žinome iki šiol apie pasikėsinimą į Donaldą Trumpą?

Per chaotišką ir šokiruojantį incidentą, kuris pakurstė politinę įtampą prieš JAV prezidento rinkimus, D. Trumpui pataikyta į ausį.

78 metų buvęs prezidentas kruvinu veidu buvo skubiai nuvestas nuo scenos. Kaip pranešama, šaulys ir vienas praeivis žuvo, du žiūrovai buvo sunkiai sužeisti.

Institucijos preliminariai nustatė D. Trumpą sužeidusio šaulio tapatybę. Anot pareigūnų, nebėra pagrindo manyti, jog grėsmė tęsiasi.

Sekmadienį JAV žiniasklaida sakė, kad FTB nustatė, jog į D. Trumpą pasikėsino 20-metis iš Pensilvanijos.

VIDEO: Pasikėsinta į D.Trumpo gyvybę

„FTB nustatė, kad 20-metis Thomas Matthew Crooksas (Tomas Metjus Kruksas) iš Betel Parko Pensilvanijos valstijoje yra asmuo, dalyvavęs liepos 13 dieną surengtame pasikėsinime nužudyti buvusį prezidentą Donaldą Trumpą Batleryje Pensilvanijoje“, – sakoma FTB pareiškime, kurį citavo televizijos NBC ir CBS.

Po to, kai keli liudininkai pasakė, kad prieš šaudymą matė šaulį ir perspėjo pareigūnus, Batlerio policija pranešė, kad „sureagavo į kelis pranešimus apie įtartiną veiklą“, tačiau daugiau informacijos nepateikė.

Nuvestas į saugią vietą, tikėtinas respublikonų kandidatas iškėlė kumštį į viršų, o po to pasakė: „Buvau pašautas kulka, kuri perskrodė viršutinę dešinės ausies dalį“.

Prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) Džo Baidenas, kuris lapkritį vyksiančiuose smarkiai poliarizuotuose rinkimuose ketina susikauti su D. Trumpu, sakė, kad šis incidentas buvo liguistas, ir pridūrė, kad „Amerikoje nėra vietos tokiam smurtui“.

Vėliau J. Bidenas kalbėjosi su D. Trumpu, pranešė Baltieji rūmai.

VIDEO: J.Bidenas sureagavo po pasikėsinimo į D.Trumpą

„Neįtikėtina“

D. Trumpas, dėvintis raudoną kepuraitę su užrašu „Make America Great Again“ („Padarykime Ameriką vėl didžią“), buvo ką tik pradėjęs kalbėti paskutiniame mitinge prieš respublikonų nacionalinį suvažiavimą, kai pasigirdo daugybė pokštelėjimų.

Jis susiraukė ir susiėmė už ausies, ant jos ir skruosto matėsi kraujas. Tuomet eksprezidentas pasilenkė prie grindų, o ant pakylos atskubėjo slaptosios tarnybos agentai, apsupo jį ir nuvedė nuo scenos į netoliese stovintį automobilį.

VIDEO: D.Trumpas išvedamas po pasikėsinimo nužudyti

„Neįtikėtina, kad toks dalykas gali vykti mūsų šalyje“, – po kelių valandų savo socialiniame tinkle „Truth Social“ pareiškė D. Trumpas.

„Iš karto supratau, kad kažkas negerai, nes išgirdau švilpiantį garsą, šūvius ir iš karto pajutau, kaip kulka pervėrė odą“, – sakė D. Trumpas.

„Prasidėjo didelis kraujavimas, todėl supratau, kas vyksta“, – teigė jis.

JAV Slaptoji tarnyba pareiškime nurodė, kad įtariamas šaulys „paleido kelis šūvius į sceną iš aukštai esančios pozicijos už mitingo ribų“, o agentai jį neutralizavo.

Policija patvirtino, kad vienas žiūrovas žuvo, o du buvo sunkiai sužeisti, visi jie – suaugę vyrai.

Pasikėsinimas sukėlė šoko bangą visame pasaulyje: Britanijos, Izraelio, Japonijos ir daugybės kitų šalių vadovai išreiškė pasipiktinimą.

J. Bidenas nutraukė savaitgalio kelionę į savo vasarnamį Delavere ir grįžo į Vašingtoną. Sekmadienio rytą jam bus pateikta naujausia saugumo pareigūnų informacija, pranešė Baltieji rūmai.

Išpuolis pakurstė politinę įtampą: kai kurie respublikonai pirštu bedė į J. Bideną, o socialiniuose tinkluose pasipylė dešiniųjų sąmokslo teorijos.

Galimas D. Trumpo kandidatas į viceprezidentus J. D. Vance'as (Dž. D. Vansas) sakė, kad J. Bideno „retorika tiesiogiai lėmė“ išpuolį prieš D. Trumpą.

D. Trumpo kampanija pareiškė, kad jis vis tiek dalyvaus respublikonų nacionaliniame suvažiavime Milvokyje. Vėliau pranešta, kad jis profilaktiškai apžiūrėtas ligoninėje.

Riksmai ir panika

Tačiau dabar suvažiavime dominuos šaudymas per mitingą, kuriame kilo panika, o po šūvių pasigirdo riksmai.

„Leiskite man pasiimti batus“, – buvo girdėti, kaip D. Trumpas sakė į mikrofoną, kai apsaugos agentai padėjo jam atsistoti.

Jis atsigręžė į minią ir kelis kartus iškėlė kumštį, taip pat ištarė neaiškius žodžius.

Agentai nuvedė magnatą į automobilį, o jis dar kartą sugniaužė kumštį.

„Matėme daugybę žmonių, kurie ėjo žemyn, atrodė sutrikę. Girdėjau šūvius“, – pasakojo Johnas Yeykalas (Džonas Jeikalas) iš Franklino, Pensilvanijos valstijoje, dalyvavęs savo pirmajame D. Trumpo mitinge.

JAV politikos veikėjai, tarp jų buvę prezidentai Barackas Obama (Barakas Obama) ir Billas Clintonas (Bilas Klintonas) pasmerkė išpuolį ir pasakė, kad politikoje nėra vietos smurtui.

Milijardierius Elonas Muskas (Ilonas Maskas) savo ruožtu sureagavo greitai paremdamas D. Trumpą.

Jungtinių Tautų vadovas Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) taip pat pasmerkė pasikėsinimą nužudyti buvusį JAV prezidentą D. Trumpą, sakė jo atstovas spaudai.

Jungtinėse Valstijose yra buvę politinio smurto atvejų, todėl prezidentai, buvę prezidentai ir kandidatai yra griežtai saugomi.

Prezidentas Johnas F. Kennedy (Džonas F. Kenedis) buvo nužudytas 1963 metais, kai važiavo savo kortežu, o jo brolis Bobby Kennedy (Bobis Kenedis) buvo nušautas 1968 metais. Prezidentas Ronaldas Reaganas (Ronaldas Reiganas) 1981 metais išgyveno pasikėsinimą nužudyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas