Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

G-20 žada drauge siekti itin turtingų asmenų apmokestinimo

Didžiojo dvidešimtuko (G-20) šalys sutarė drauge siekti, kad itin turtingi asmenys mokėtų savo mokesčius, tačiau konkretesnio susitarimo nesudarė, rodo penktadienį po finansų ministrų susitikimo Rio de Žaneire paskelbta deklaracija.
PABLO PORCIUNCULA / AFP
PABLO PORCIUNCULA / AFP
Temos: 1 G-20 susitikimas

Opus mokesčių vengiančių milijardierių klausimas dominavo dvi dienas trukusiame susitikime šiame Brazilijos mieste, kur lapkritį įvyks G-20 viršūnių susitikimas.

Minima iniciatyva yra labai svarbi brazilų prezidentui Luizui Inacio Lulai da Silvai (Luisui Inasiju Lulai da Silvai), kuris šiemet pirmininkauja Dvidešimtukui, apimančiam didžiąsias pasaulio ekonomikas, Europos Sąjungą ir Afrikos Sąjungą (AS).

L. I. Lula da Silva tikėjosi kokio nors minimalaus mokesčio pinigingam elitui, bet šalys narės dėl to nesutarė ir galutinis pareiškimas yra kompromisinis.

„Visiškai gerbdami mokestinį suverenumą sieksime bendromis jėgomis užtikrinti, kad itin turtingi asmenys būtų veiksmingai apmokestinti, – sakoma pareiškime. – Turto ir pajamų nelygybė kenkia ekonomikos augimui ir socialinei sanglaudai, didina socialinį pažeidžiamumą.“

Kaip sakė Brazilijos finansų ministras Fernando Haddadas (Firnandu Adadas), „moralės požiūriu svarbu tai, jog 20 turtingiausių šalių mano, kad turime problemą, kai progresyviai apmokestinami neturtingieji, o ne turtuoliai“.

JAV ir Vokietija atmetė pasaulinio susitarimo dėl milijardierių apmokestinimo poreikį, bet šią iniciatyvą remia Prancūzija, Ispanija, Pietų Afrika, Kolumbija ir AS.

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) direktorė Kristalina Georgijeva penktadienį sveikino G-20 poziciją dėl „mokesčių sąžiningumo“ ir sprendimą bendradarbiauti dėl milijardierių apmokestinimo pavadino savalaikiu bei sveikintinu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas