Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

G.Landsbergis ragina nesikalbėti su Maskva ir Minsku: argumentai už ir prieš

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pareiškė, kad dėl neteisėtos migracijos krizės Vakarai neturi prašyti Rusijos pagalbos ar derėtis su autoritariniu Baltarusijos prezidentu Aliaksandru Lukašenka. Tačiau tam tikras dialogas vyksta – Vokietijos kanclerė Angela Merkel kalbėjosi su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis bendravo su Baltarusijos užsienio reikalų ministru Vladzimiru Makėjumi. Ar teisinga Vilniaus pozicija?
Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Prašyti Rusijos pagalbos arba tartis su Aliaksandru Lukašenka – tai kelias į pragaištį, parodant, kad Europa silpna ir negeba rasti sprendimų“, – prieš išvykdamas į ES ministrų susitikimą pareiškė G.Landsbergis.

Pirmadienį jis su kitų ES šalių diplomatijos vadovais atvėrė kelią imtis naujų suvaržymų Bendrijai reaguojant į migrantų krizę prie sienos su Baltarusija. Tikėtinos sankcijos maždaug 30 asmenų ir juridinių subjektų, prisidedančių prie migrantų gabenimo.

Prieš šį susitikimą J.Borrellis sekmadienį telefonu bendravo su Baltarusijos užsienio reikalų ministru V.Makėjumi, o tai buvo pirmasis aukšto lygio Briuselio ir Minsko kontaktas nuo krizės pradžios.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Vladzimiras Makejus
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Vladzimiras Makejus

Be to, praėjusią savaitę Vokietijos kanclerė Angela Merkel per pokalbį su Rusijos lyderiu V.Putinu paragino pastarąjį padėti išspręsti krizę ES šalių ir Baltarusijos pasienyje.

G.Landsbergio poziciją 15min pakomentavo Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojai Kęstutis Girnius ir Ramūnas Vilpišauskas. Jie pateikė skirtingus vertinimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas