Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Gandai apie Kamalą Harris nesiliauja: abejonės dėl kilmės ir romanas su vedusiu vyru

Sąmokslo teorijų išpažinėjai nepaliauja naršyti po JAV viceprezidentės Kamalos Harris, kuri siekia dalyvauti šalies vadovo rinkimuose, biografiją. Jie ne tik atrado, kad vienas politikės protėvių buvo vergų savininkas, bet ir aiškina, kad moteris nėra afroamerikietė, yra įkalinusi 2 tūkst. juodaodžių vien už marihuanos laikymą, o politinę karjerą pradėjo nuo romano su vedusiu vyru. Didžiuma šių teiginių nėra tiesa.
Kamala Harris
Kamala Harris / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Su melagiena nedelsė

Klaidinančią informaciją apie K.Harris liepos 22-ąją, kitą dieną po to, kai prezidentas Joe Bidenas paskelbė nebesieksiantis perrinkimo ir išreiškė paramą savo bendražygei, paskelbė viena „Facebook“ vartotoja.

Internautė pateikė keletą faktų apie Jungtinių Valstijų viceprezidentę.

K.Harris esą užaugo Kanadoje, o ne Kalifornijoje, ir nesanti afroamerikietė, mat „jos motina yra rytų indėnė, o tėvas – bahamietis“. Teisininkė politinę karjerą tariamai „pradėjo užmezgusi romaną su vedusiu vyru ir miegodama kilo karjeros laiptais“.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Žinia apie galimą Kamalos Harris kandidatavimą į JAV prezidentus pasitikta ir melagienomis
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Žinia apie galimą Kamalos Harris kandidatavimą į JAV prezidentus pasitikta ir melagienomis

„Būdama Kalifornijos generaline prokurore, ji įkalino daugiau kaip 2 000 juodaodžių už paprastą marihuanos laikymą“, – rašo lietuvė.

Galiausiai ji priminė, kad K.Harris yra „vieno iš Hamiltono Browno, vieno didžiausių vergų savininkų ir prekybininkų Bahamų istorijoje, palikuonė“. Tai esą yra pripažinęs pačios politikės tėvas.

Ta pačia informacija pastarosiomis dienomis dalijosi ir „Instagram“, kiti „Facebook“ (čia, čia) vartotojai.

Dalis šios informacijos nėra tiesa. Kai ką jau yra paneigusi naujienų agentūra „Reuters“. Portalas 15min pateikia tikslius faktus apie K.Harris.

„Ji užaugo Kanadoje, o ne Kalifornijoje“

Oficialioje K.Harris biografijoje Baltųjų Rūmų tinklalapyje tai nepaminėta, bet faktas, kad ji keletą metų gyveno Kanadoje, nėra paslaptis. 2021-aisiais per susitikimą su šios šalies premjeru Justinu Trudeau ji tą laiką „prisimena su malonumu“.

Būsimoji viceprezidentė gimė 1964 m. spalio 20 d. greta San Francisko esančiame Ouklande, indės ir jamaikiečio šeimoje. Mergaitei sulaukus septynerių tėvai išsiskyrė.

Dar po penkerių metų ji su mama Shyamala Gopalan Harris ir jaunesne seserimi Maya persikėlė į visai kitą žemyno pusę – Monrealį Kanadoje. Mat moteris – mokslininkė, tyrinėjanti krūties vėžį, – gavo darbą Monrealio žydų pagrindinės ligoninės Ledi Davis institute.

Kurį laiką pasimokiusi prancūziškoje mokykloje, Kamala pradėjo lankyti Vestmaunto vidurinę mokyklą ir mokėsi joje trejus metus, kol baigė 1981-aisiais.

Bendraklasiai prisimena K.Harris ir jos jaunesniąją seserį Maya kaip geras mokines, kurių, atrodė, laukė šviesi ateitis. Mergaitės buvusios protingos ir sumanios. Vyresnioji laisvalaikiu mėgo šokti, net buvo subūrusi šokių trupę.

Grįžusi į JAV, K.Harris studijavo Howardo universitete Vašingtone, po to – Kalifornijos universitete, kur gavo teisininkės diplomą. 2019 m. radijo laidoje „The Breakfast Club“ ji teigė, kad gimė ir, išskyrus keletą metų Kanadoje, augo JAV.

„Ji nėra afroamerikietė, jos motina yra rytų indėnė, o tėvas – bahamietis“

Greičiausiai norėta pasakyti „indė“, ne „indėnė“ (angliškai žodis Indian reiškia ir viena, ir kita, bet labiau – „Indijos gyventojas“. Šiaurės ir Pietų Amerikų gyventojai ankstesni gyventojai paprastai dažniau vadinami čiabuviais amerikiečiais).

K.Harris kilmė nurodyta iš dalies teisingai. Ji yra pirma moteris, juodaodė ir pietų azijietė, užimanti viceprezidentės postą. Tokia pati būtų ir prezidentė.

Taip pat skaitykite: Pasiruošusi žūtbūtiniam susidūrimui su D.Trumpu: kas yra viceprezidentė K.Harris?

2020 m. lapkritį žinia, kad teisininkė taps JAV viceprezidente, itin džiaugsmingai buvo sutikta Indijoje – moters senelio indo gimtojo kaimo gyventojai iš džiaugsmo leido fejerverkus, nešė plakatus su jos atvaizdu ir meldėsi.

Shyamala Gopalan gimė Indijoje. Būdama vos devyniolikos ji išvyko į JAV studijuoti Kalifornijos universitete. Jauna moteris ištekėjo už ten sutikto jamaikiečio, jiems gimė Kamala ir Maya. Po skyrybų moteris dukras augino viena.

Viceprezidentės tėvas Donaldas Harrisas gimė ne Bahamose, o Jamaikoje, Brown’s Town mieste, kurį įkūrė ir pavadinimą davė vienas iš jo protėvių. Bahamos jo biografijoje net neminimos.

Pati K.Haris autobiografinėje knygoje „The Truths We Hold: An American Journey“ rašė, kad jos mamos šeima įskiepijo pasididžiavimą kilme iš Pietų Azijos. Tai rodo ir abiejų dukrų sanskritiški vardai. Tačiau moteris rašė, kad augina ir juodaodes mergaites – tai jos paveldėjo iš tėvo, vėliau tapusio žinomu ekonomistu.

Minėtoje radijo laidoje „The Breakfast Club“ teisininkė pabrėžė: „Esu juodaodė ir tuo didžiuojuosi. Gimiau juodaode. Mirsiu juodaode ir nesiruošiu dėl to atsiprašinėti nė vieno dėl to, kad jie to nesupranta.“

K.Harris yra sakiusi, kad kaimynų vaikams net nebuvo leidžiama žaisti su ja ir Maya, mat mergaitės buvo juodaodės.

Mičigano valstijos universitete 2020 m. atliktas tyrimas parodė, kad 90 proc. Jamaikos gyventojų save laiko juodaodžiais. Didžioji jų dalis yra vergų iš Afrikos palikuonys.

Dienraštis „USA Today“ atkreipė dėmesį, kad juodaodžiais ar afroamerikiečiais laikomi žmonės, kilę iš bet kurios juodaodžių rasinės grupės iš Afrikos, taigi ir iš Jamaikos.

„Savo politinę karjerą ji pradėjo užmezgusi romaną su vedusiu vyru“

Naujienų agentūra AP šį gandą paneigė. Ji nurodė, kad tai buvo Kalifornijos politikas Willie’is Brownas, bet šie santykiai nebuvusi paslaptis, o vyras tuo metu jau buvo išsiskyręs.

Pora susitikinėjo 1994-1995 m., kai W.Brownas ėjo Kalifornijos valstijos asamblėjos pirmininko, paskui – opozicijos lyderio pareigas. Dar vėliau jis buvo išrinktas San Francisco meru.

Su Blanche Vitero, kurią vedė 1958 m. ir su kuria turėjo tris vaikus, jis buvo išsiskyręs dar 1982 m., taigi keliolika metų iki romano su būsima viceprezidente. Beje, skyrybų priežastimi, atrodo, buvo kaip tik moterys – W.Brownas esą eidavo į vakarėlius, viena ranka įsikibęs į parankę žmonai, kita – meilužei.

Santykių su K.Harris dabar jau 90-metis vyras neslepia. „Taip, mes susitikėjome. Tai buvo prieš daugiau nei 20 metų. Tai ką?“ – 2019-aisiais jis teigė „San Francisco Chronicle“.

Donaldas Trumpas ir kai kurie jo šalininkai naudojo šią istoriją atakoms prieš K.Harris. „Fox News“ laidų vedėja Tomi Lahren dar 2019 m. internete retoriškai paklausė teisininkės, ar ji kovojusi už savo idealus, ar karjerą padariusi miegodama su W.Brownu, bet vėliau dėl to atsiprašė.

„Būdama Kalifornijos generaline prokurore, ji įkalino daugiau kaip 2 000 juodaodžių už paprastą marihuanos laikymą“

Kituose socialinių tinklų įrašuose teigiam, neva K.Harris už grotų pasiuntė apie 2 tūkst. žmonių už nedidelius su narkotikais susijusius nusikaltimus ir nepaleido jų suėjus terminui. Taip ji esą elgėsi, kad būtų galima išnaudoti kalinius neapmokamam darbui.

Tai yra iškraipyta informacija iš tų laikų, kai K.Harris ėjo Kalifornijos generalinės prokurorės pareigas. Kalinių advokatai tuomet tvirtino, kad valstija vangiai vykdo teismo įsakymą, kad pakartotinai nusikaltę, bet nesmurtavę asmenys turi teisę į lygtinį paleidimą praėjus pusei bausmės laiko. Taip siekta sumažinti įkalinimo įstaigų užimtumą.

Kamala Harris rengia infrastruktūros renginį Baltuosiuose Rūmuose. / Evelyn Hockstein / REUTERS
Kamala Harris rengia infrastruktūros renginį Baltuosiuose Rūmuose. / Evelyn Hockstein / REUTERS

K.Harris kolegos savo ruožtu prieštaravo, kad taip būtų sutrikdytos kai kurių nusikaltėlių darbo programos. 2014 m. interviu „Buzzfeed News“ teisininkė tvirtino esanti šokiruota tokio argumento. Prokurorams buvo nurodyta susilaikyti nuo panašių pareiškimų.

Apie kiek kalinių kalbėta, nebuvo skelbiama. Bet diskusija vyko apie jų paleidimą ar nepaleidimą anksčiau laiko, ne laikymą už grotų ilgiau, nei buvo paskirta bausmė.

Kalifornijos pataisų departamento atstovas 2019 m. „San Francisco Chronicle“ nurodė, kad 2011-2016 m. dėl hašišo ir marihuanos į valstijos kalėjimus buvo pasiųsti 1 974 žmonės. Kiek iš jų buvo juodaodžių, nežinia.

„Ji yra vieno iš H.Browno, vieno didžiausių vergų savininkų ir prekybininkų Bahamų istorijoje, palikuonė“

Remiantis genealoginiais duomenimis, tai yra iš dalies tiesa, rašo „The Irish Times“.

Šiaurės Airijos istoriko Stepheno McCrackeno atlikti tyrimai atskleidžia, kad vienas iš K.Harris prosenelių iš tėvo pusės Hamiltonas Brownas gimė šio regiono grafystėje Ko Antrime 1776 m. Tiesa, tai nėra įrodyta – prosenelis esą galėjęs būti kitas vyras tokia pačia pavarde.

Vyras emigravo į Jamaiką, tuometę britų koloniją, ne Bahamas ir tapo entuziastingu vergų savininku cukraus plantacijose, kurios buvo salos ekonomikos pagrindas. Jis nepritarė vergijos panaikinimui visoje imperijoje 1832 m. ir grįžo į Antrimą, kad pakeistų vergus darbininkais iš gimtinės.

Britanijos vyriausybė H.Brownui sumokėjo 12 610 svarų (11 mln. eurų, skaičiuojant dabartiniais pinigais) kompensaciją už vergų išlaisvinimą.

Kaip minėta, jis davė savo vardą Brown’s Town Jamaikoje.

Viceprezidentės tėavas D.Harrisas yra pripažinęs tokią savo protėvių praeitį.

15min verdiktas: iš dalies melas. K.Harris tėvai – juodaodis iš Jamaikos ir indė, tai ji genetiškai laikoma juodaode, tokia ir jaučiasi, kaip yra sakiusi viešai. Ji tikrai paauglystėje keletą metų gyveno Kanadoje, kur dirbo jos mama, bet gimė ir prieš tai gyveno JAV. Romanas su vedusiu vyru yra gandas – jis tuo metu jau buvo išsiskyręs, o santykiai nebuvo paslaptis. Viceprezidentės protėvis, kaip teigiama, buvo stambus vergų savininkas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas