Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Garis Kasparovas: Putinas siunčia karius į Siriją, nes nori pakelti naftos kainas

Vienas iš Rusijos opozicijos lyderių, buvęs pasaulio šachmatų čempionas Garis Kasparovas teigia, kad Vladimiro Putino tikslas yra sukelti dar didesnę sumaištį Artimųjų Rytų regione. Taip jis kartu su Iranu ne tik padidintų savo geopolitinę įtaką, tačiau ir keldamas paniką biržose galėtų paskatinti naftos kainos augimą. Tai G.Kasparovas pareiškė interviu „FOX Business Network“.
Garis Kasparovas
Garis Kasparovas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

– Kas, jūsų nuomone, dabar vyksta naftos rinkoje ir koks čia Rusijos vaidmuo?

Šiuo metu naftos kainos labai priklauso nuo spekuliacijų. Naftos pasiūla yra didžiulė. V.Putinas puikiai supranta, kad vienintelis būdas naftos kainoms pakelti yra panikos skleidimas.

– Šiuo metu naftos kainos labai priklauso nuo spekuliacijų. Naftos pasiūla yra didžiulė. V.Putinas puikiai supranta, kad vienintelis būdas naftos kainoms pakelti yra panikos skleidimas. Jis dės didžiules pastangas, kad Artimųjų Rytų regionas būtų kuo labiau destabilizuotas.

Jau pranešta, kad į Siriją perkelti Rusijos kariai. Rusija ir Iranas bando kontroliuoti regioną. Jei JAV  liks už nugaros, Putinas turi labai daug galimybių savo tikslus įgyvendinti.

– Jūsų naujausia knyga pavadinta „Žiema artėja“. Joje jūs teigiate, kad V.Putinas klesti konfliktuose. Ką turite galvoje?

– V.Putinas jau pasinaudojo kvazidemokratiniais instrumentais sukurti policinę valstybę Rusijoje. Dabar jo galvos skausmas yra ekonomika ir žemos naftos kainos, nuo kurių priklauso šalies biudžetas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./S.Lavrovas, D.Peskovas ir V.Putinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./S.Lavrovas, D.Peskovas ir V.Putinas

Paskutinis jo ginklas yra propaganda ir agresija. V.Putinas sudegino tiltus Ukrainoje ir tiesiogine, ir perkeltine prasme. Susigrąžinti Vakarų politikų pagarbą jam neįmanoma.

– V.Putino veiksmai Gruzijoje, Moldovoje, Kryme praėjo be didesnių pasekmių. Jis vis dar valdžioje ir turi gyventojų palaikymą. Ar dabar mes galime kalbėti apie prasidedantį naująjį Šaltąjį karą?

– Konfliktas tarp Vakarų ir Rusijos yra akivaizdus. Skirtingai nei Sovietų Sąjunga, V.Putinas neturi daug sąjungininkų. Jis pats žymiai silpnesnis, tačiau tuo pat metu jis beviltiškoje situacijoje. Jo rankose branduolinis ginklas, o šalyje beveik nėra opozicijos, kuri yra Vakaruose. Nuslopinama bet kokia politinė valia jam priešintis.

– Kita vertus, V.Putinas prie Rusijos prijungė Krymą – tai vertinga teritorija, kurioje jau buvo Rusijos karinio laivyno bazė. Dabar Rytuose jis stoja į konfliktą šalia Basharo al-Assado ir Irano. Panašu, kad jis pasirinko laimėtojų pusę. Kitoje pusėje ISIS, „Al Qaeda“ ir kitos radikalios grupuotės.

– Nepervertinčiau V.Putino įžvalgumo. Jis tiesiog mato, kad šiame regione susidarė valdžios vakuumas. Tokia vieta ilgai tuščia nebus ir V.Putinas tuo naudojasi. Kai kuriems sunitams Sirijoje, kuriuos Assadas nuodijo dujomis, ISIS atrodo kaip išvaduotojai. JAV įtaka regione silpsta.

„Scanpix“/AP nuotr./„Islamo valstybės“ džihadistai įvykdo egzekuciją krikščionims
„Scanpix“/AP nuotr./„Islamo valstybės“ džihadistai įvykdo egzekuciją krikščionims

– Prie to pridėkime Rusijos ir Kinijos suartėjimą.

V.Putinas sunkioje situacijoje ir savo įtaką jis gali išsaugoti tik eskaluodamas įtampą.

– Labai abejočiau Rusijos ir Kinijos santykių nuoširdumu. Rusijos net nėra tarp penkiolikos didžiausių Kinijos prekybos partnerių. Šiame žaidime Kinija diktuoja taisykles, o ne Rusija.

– Tai kokia Rusijos vieta šiandieniniame pasaulyje?

– V.Putinas sunkioje situacijoje ir savo įtaką jis gali išsaugoti tik eskaluodamas įtampą. Jis turi paaiškinti rusams, kodėl situacija prastėja. Geriausias būdas parodyti, kad Rusija apsupta priešų.

Norint pasipriešinti tokiems diktatoriams reikia didžiųjų valstybių politinės valios, o jos ne visada užtenka.

– Iš tiesų, štai Donaldas Trumpas V.Putiną remia. Jis pareiškė, kad laimėjęs prezidento rinkimus jis puikiai sutartų su Rusijos prezidentu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kandidatas į JAV prezidentus Donaldas Trumpas apkabina vėliavą
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kandidatas į JAV prezidentus Donaldas Trumpas apkabina vėliavą

– Mes turėjome Didžiosios Britanijos premjerą prieš aštuoniasdešimt metų, kuris norėjo draugiškų santykių su Hitleriu. Nekurkite tokių santykių su diktatoriais. Jiems turi būti priešinamasi. Tai vertybių ir lyderystės klausimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito