Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Gąsdina be reikalo: QR kodas su informacija apie sveikatą žmonių sekti neleis

JAV vasario pradžioje įvykusi avarija, kuomet nuo bėgių nuvažiavo traukinys su pavojingų chemikalų kroviniu, tapo priežastimi platinti įvairias melagienas. Jos pasiekė ir Lietuvą, o vieną paskelbusi interneto vartotoja apsigavo dukart. Moteris ne tik klaidingai paskelbė, esą vieno miestelio gyventojų sveikata bus stebima pasitelkus skaitmeninę tapatybės kortelę, bet ir perkėlė vietovę į Palestiną, mat jos pavadinimas sutampa su pastarosios.
Nuskaičius žmogaus turimą kodą, galima gauti tik jo pateiktą informaciją - vardą, turimas alergijas, vartojamus vaistus ir pan.
Nuskaičius žmogaus turimą kodą, galima gauti tik jo pateiktą informaciją - vardą, turimas alergijas, vartojamus vaistus ir pan. / Ekrano nuotr. iš „YouTube“

Pagalba gelbėtojams

Balandžio pabaigoje viena socialinio tinklo „Facebook“ vartotoja pranešė tokią žinią: „O tuo tarpu vienoje iš rytų Palestinos gyvenviečių diegiama bandomoji skubios medicinos pagalbos programa.

Gyventojams NEMOKAMAI išduodami skaitmeniniai ID, kad jie patys galėtų sekti ilgalaikes sveikatos problemas, tokias kaip „dusulys“ ir kt. Tereikės nuskanuoti savo QR kodą!

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internautai bauginami, esą „MyID“ prietaisai leidžia sekti juos naudojančius žmones
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internautai bauginami, esą „MyID“ prietaisai leidžia sekti juos naudojančius žmones

Numatytas trejų metų laikotarpis tolimesniam šio skaitmeninio ID sertifikato platinimui, siekiant suteikti jį visiems 4 700 šio miestelio gyventojams.

Skamba gražiai, ketinimai lyg ir geri, valdžia rūpinasi žmonių sveikata?.. Ne veltui sakoma, kad „gerais norais kelias į pragarą grįstas“. Ir viskas daroma savomis rankomis, patiems sutinkant…“

Kartu moteris pasidalijo 2 min. trukmės reportažu apie programą, kuri turėtų padėti greičiau suteikti pagalbą žmonėms nelaimės atveju.

Vaizdo įraše pasakojama apie „MyID“ ir Rytų Palestinos ugniagesių gelbėtojų departamento partnerystę, kuri padėtų lengviau gauti informaciją apie žmogaus sveikatą.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Nuskaičius žmogaus turimą kodą, galima gauti tik jo pateiktą informaciją - vardą, turimas alergijas, vartojamus vaistus ir pan.
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Nuskaičius žmogaus turimą kodą, galima gauti tik jo pateiktą informaciją - vardą, turimas alergijas, vartojamus vaistus ir pan.

„MyID“ (šį pavadinimą galima versti kaip „Mano tapatybė“) yra savotiška medicininė tapatybė – speciali sistema, leidžianti lengvai pasiekti, saugoti ir tvarkyti informaciją apie tam tikro asmens sveikatą. Šią informaciją, anot jos kūrėjų, galima pasiekti bet kada ir bet kur su specialiu lipduku ir mobiliąja programėle.

Sprendžiant iš reportaže matomos informacijos, tai bus papildoma ir nemokama departamento paslauga gyventojams.

Be to, aiškiai parašyta, kad naujovę rengiamasi įgyvendinti nuo 2022-ųjų lapkričio. Iš to galima suprasti, kad reportažas rodytas vėliausiai praėjusių metų rudenį, ne dabar, be to, kalbėta tik apie planus, ne apie tai, kaip programa jau įgyvendinama.

Reportaže projekto koordinatorė Darlene Chapman paaiškino, kokiais atvejais tokios informacijos gelbėtojams reikėtų: kai pats žmogus negali jos pasakyti, kai šalia nėra nieko iš šeimos narių. Tai esą gerokai palengvintų gelbėtojų darbą.

123RF.com nuotr./Vyrui sustreikavo širdis
123RF.com nuotr./Vyrui sustreikavo širdis

Informaciją apie tam tikrus sveikatos parametrus (alergijas, kvėpavimo sunkumus, būtų galima sužinoti išmaniuoju telefonu nuskaičius QR kodą, kurį žmogus galėtų turėti atspausdintą ant specialios kortelės, užklijuotą ant laikrodžio ar paprastos apyrankės, pakabuko, raktų laikiklio. Tai padėtų greičiau suteikti reikiamą pagalbą.

Palestina – tik pavadinime

Iš paties įrašo galima suprasti, kad minima ne „viena iš rytų Palestinos gyvenviečių“. Ir reportažą parengęs žurnalistas, ir jį pristatę žinių laidos vedėjas, ir pašnekovai kalba angliškai, tokie pat ir matomi užrašai.

Įraše pasakojama apie Ist Palestainą (East Palestine) – JAV, Ohajaus valstijos Kolumbianos apygardoje (jos pavadinimas matyti pirmame kadre) esantį miestelį.

1828 m. įkurta gyvenvietė iš pradžių vadinta Mechanicsburgu, bet jai suteiktas Vidurio Rytuose esančios Palestinos pavadinimas. Sąsajų su religija turi ir daugiau šio regiono vietovių: Naujoji Galilėja, Medina, Salemas, Enono slėnis (Enone prie Salemo Jonas krikštydavo žmones).

Tai yra vienintelė šio miestelio sąsaja su tikrąja Palestina – de jure nepriklausoma valstybe, kurią sudaro dvi Izraelio atskirtos teritorijos: Gazos Ruožas ir Vakarų Krantas.

„Facebook“ vartotoja ne tik nurodė kitą vietovę, bet ir netiksliai perteikė visą pranešimą apie „MyID“. Kaip ir nemažai kitų internautų – šis įrašas jau buvo platinamas anksčiau su melagingais komentarais.

Įraše matyti vandens ženklas @ElijahSchaffer – tai yra kairiųjų pažiūrų amerikiečio, tinklalaidžių kūrėjo, dokumentinių filmų prodiuserio, pernai sulaukusio kaltinimų seksualiniu priekabiavimu, vardas.

„Google“ paieškos laukelyje įrašius „Elijah Schaffer East Palestine“, išmetamas jo įrašas socialiniame tinkle „Twitter“.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Melagieną paskleidė kairiųjų pažiūrų tinklalaidžių kūrėjas
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Melagieną paskleidė kairiųjų pažiūrų tinklalaidžių kūrėjas

Vasario viduryje jis pasidalijo tuo pačiu reportažu apie „MyID“, o greta pridėjo: „Ohajo atnaujinimas. Jei tai netampa dar keisčiau! Prieš 3 mėnesius Ist Palestainas buvo bandomosios programos, skirtos reaguoti į nepaprastąsias situacijas, centre.

Jie gyventojams nemokamai davė skaitmeninius ID, kad galėtų stebėti ilgalaikes sveikatos problemas, tokias kaip „pasunkėjęs kvėpavimas“.

Tuo pačiu reportažu su E.Schaffer komentaru buvo dalijamasi ir kitur: vaizdo įrašų platformoje „TikTok“, socialiniame tinkle „Instagram. „Galbūt tai tik sutapimas“, – į reportažą sureagavo pastarojo vartotoja.

„MyID“ žmonių neseka

Toks reportažas iš tiesų buvo. „Google“ jį galima rasti pagal angliškus žodžius „East Palestine MyID TV Report“. Jį pernai spalio 17 d. transliavo televizija WKBN-TV.

VIDEO: Melagiena atsirado iš televizijos WKBN-TV reportažo apie „MyID“ prietaisus

Ist Palestainas yra viena iš daugelio bendruomenių, prisijungusių prie skaitmeninio tapatybės nustatymo programos. Bet socialiniuose tinkluose ji apibūdinama neteisingai, klaidingai pristatoma „MyID“ idėja ir galimybės. QR kodas nesuteikia priėjimo prie esminių duomenų apie žmogų, neleidžia jų sekti ir tuomet dar net nebuvo išdalytos miestelio gyventojams.

„MyID“ leidžia žmonėms savanoriškai susikurti savo medicinines paskyras internete ir jas susieti su personalizuotais QR kodais (taip vadinami greitojo atsako brūkšniniai kodai, kuriuose saugoma tam tikra informacija ir kuriuos gali perskaityti skaitmeniniai įrenginiai). Kodus galima nešioti ant apyrankės, raktų pakabuko, grandinėlės ar laikrodžio dirželio priedo, tiesiog piniginėje.

Žmogui patekus į nelaimę, jam pagalbą teikiantis specialistas gali nuskaityti šį kodą telefonu ir sužinoti svarbią informaciją, pavyzdžiui, kokių alergijų jis turi, kokius receptinius vaistus vartoja, skubios pagalbos kontaktus.

Nei šie įrenginiai, nei QR kodas neužtikrina sekimo – asmens buvimo vietos nustatymo, biometrinės stebėsenos.

Pernai spalį Ist Palestaine buvo renkamos aukos, kad būtų galima gyventojus aprūpinti „MyID“ įrenginiais, tuomet rašė „Morning Journal News“. Ši idėja kilo miestelio ugniagesių vadui Keithui Drabickui, mat ten gyvena nemažai vyresnio amžiaus žmonių.

Anot jo, „MyID“ nėra jokių komponentų, kurie galėtų vertinti gyvybines funkcijas. Tai naujienų agentūrai AP patvirtino ir bendrovės „MyID“ generalinis direktorius Aaronas Treanoras.

„Šis prietaisas paprasčiausiai sukurtas žmogui, kuris negalėtų suteikti medicininės informacijos sveikatos priežiūros paslaugų teikėjui, jei būtų be sąmonės ar kitaip negalėtų bendrauti“, – teigė K.Drabickas.

Nuskenavus kodą būtų matoma tik ta informacija, kurią savo paskyroje nurodo pats asmuo, pavyzdžiui, vardas, gimimo data, kontaktai nelaimės atveju, svarbūs su sveikata susiję duomenys.

K.Drabickas faktų tikrinimo tinklalapiui „PolitiFact“ nurodė, kad iki kovo miestelio gyventojams nebuvo išdalytas nė vienas „MyID“ įrenginys.

Melagiena – po avarijos

Socialiniuose tinkluose ši iniciatyva buvo susieta su didžiule traukinio avarija, kiek anksčiau įvykusia Ist Palestaine.

Vasario 3-iosios vakarą krovininis traukinys, gabenantis pavojingus chemikalus, ties šiuo miesteliu nuvažiavo nuo bėgių ir sprogo. Dėl to kilo gaisras, prireikė evakuoti apie 2 tūkst. – kone pusę – gyventojų.

Tuomet nuo bėgių nuvažiavo 38 vagonai ir kilo gaisras, kuris apgadino dar 12 vagonų.

„AFP“/„Scanpix“/Ohajo valstijos miestelyje vykdomi valymo darbai
„AFP“/„Scanpix“/Ohajo valstijos miestelyje vykdomi valymo darbai

Kad išvengtų sprogimo, geležinkelių kompanija atliko kontroliuojamą cheminių medžiagų išleidimą ir ore pasklido nuodingi, potencialiai mirtini dūmai, pranešė Ohajo gubernatoriaus biuras.

Taip pat skaitykite: JAV traukinio avarijos panašumas į vaidybinį filmą kursto sąmoksleo teorijų kūrėjų vaizduotę

Netrukus socialiniuose tinkluose viena po kitos ėmė plisti įvairios sąmokslo teorijos: apie milžinišką teršalų kiekį, neva išsiliejusį į aplinką, ir dėl to tariamai masiškai gaištančius gyvūnus, apie Ukrainai skiriamus pinigus, kurių esą labiau reikėtų avarijos padariniams likviduoti, kad esą pernai gruodį „Netflix“ platformoje pasirodęs filmas „White Noise“ (liet. „Baltasis triukšmas“), kuriame pasakojama panaši istorija, buvo skirtas nelaimei pasiruošti.

VIDEO: „MyID“ renginiai neskirti stebėti žmogaus sveikatos būklę ar sekti jo buvimo vietą

Bet ši avarija buvo klaidingai susieta su iniciatyva žmonėms dalinti „MyID“ įrenginius. Pati televizija, kurios reportažu dalijamasi socialiniuose tinkluose, netrukus transliavo reportažą, kuriame paneigė šią melagieną.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas