Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gąsdinantis posūkis: žudynės Las Vegase gali būti pirmosios JAV, kuriose šaudyta automatiniu ginklu

Stepheno Paddocko surengtas išpuolis prieš kantri muzikos festivalio Las Vegase lankytojus nuo kitų panašių atakų išsiskiria dviem aspektais: ginklų, kuriuos jis įsinešė į viešbutį-kazino „Mandalay Bay Resort“, skaičiumi, ir sprendimu šaudyti iš didelio aukščio. Dar baisiau yra tai, kad užpuolikas greičiausiai naudojo automatinį ginklą – tai būtų pirmas toks kartas žudynių JAV istorijoje, rašo „The Washington Post“.
Aukos šaudant S.Paddockui buvo bejėgės ir neturėjo kur pasislėpti
Aukos šaudant S.Paddockui buvo bejėgės ir neturėjo kur pasislėpti / „Scanpix“/AP nuotr.

64-erių S.Paddockas, apsirūpinęs 23 galingais šaunamaisiais ginklais, išdaužė savo kambario 32-ajame viešbučio aukšte langą ir iš didelio aukščio pradėjo šaudyti į 20 tūkst. žmonių, kurie apačioje klausėsi kantri muzikos žvaigždės Jasono Aldeano.

Vienas ginklų, kurį naudojo šaulys, surengęs didžiausias masines žudynes JAV istorijoje, buvo „Kalašnikov“ automato tipo. S.Paddockas buvo ir pasirengęs stovą stabiliam šaudymui.

Tyrėjai mano, jog mažiausiai vienas šautuvas veikė taip, lyg būtų visiškai automatinis, ir dar turi nustatyti, ar ginklas buvo modifikuotas, kad galėtų šaudyti visiškai automatiniu režimu. Tai reiškia, kad kulkos nenutrūkstamai skrieja vos nuspaudus nuleistuką.

Tokie įrenginiai naudoja šūvio atatrankos energiją nuleistukui iš naujo paspausti, todėl faktiškai galima šaudyti visiškai automatiniu režimu, nors taiklumas smarkiai sumažėja. Teisiškai toks ginklas tebelaikomas pusiau automatiniu.

Pastangos sustabdyti epidemiją

„Pareigūnai dar neįvertino užpuoliko turėtų ginklų“, – pirmadienio vakarą per spaudos konferenciją teigė Nevados valstijos Klarko apygardos šerifas Josephas Lombardo.

Vis dėlto mėgėjiški vaizdo įrašai iš išpuolio vietos leidžia manyti, kad S.Paddockas naudojo mažiausiai vieną visiškai automatinį šautuvą.

Jei taip iš tiesų buvo, bus galima kalbėti apie pirmą kartą, kai asmuo, surengęs masines žudynes JAV, šaudė būtent iš tokio ginklo.

„Scanpix“/AP nuotr./Stephenas Paddockas
„Scanpix“/AP nuotr./Stephenas Paddockas

„Aš iš tikrųjų negaliu atsiminti kito atvejo, kai būtų buvęs panaudotas automatas“, – teigė Šiaurės Rytų universiteto kriminologas Jamesas Alanas Foxas, kuris analizuoja žudikų poelgius ir mano, kad S.Paddockas buvo apsiginklavęs automatiniu šautuvu, kai nužudė mažiausiai 59 žmones, o dar daugiau nei 500 sužeidė.

„Nereikia ypatingos vaizduotės, kad suprastum, jog šaudoma iš automato. Kaip skamba tokie šūviai, žino visi, kurie yra matę karo filmų ar juostą „Neliečiamieji“ („Untouchables“)“, – pridūrė J.A.Foxas.

Tiek šiam akademikui, tiek kitiems kraupūs vaizdai iš Las Vegaso signalizuoja gąsdinantį posūkį Amerikos pastangose sustabdyti masinių žudynių epidemiją.

Daugelį tokių nusikaltimų ekspertų taip pat pribloškė S.Paddocko sprendimas šaudyti į koncerto lankytojus iš didelio aukščio, o ne pačiam eiti per minią ar pasirinkti patogią vietą kur nors ant žemės.

Šaudė iš už 450 metrų

Panašią taktiką žudikai JAV yra rinkęsi du kartus. Buvęs JAV jūrų pėstininkas Charlesas Whitmanas 1966 metais į žmones ėmė šaudyti nuo Teksaso universiteto daugiaaukščio stogo. Tada žuvo 17 žmonių, o dar 30, tarp jų – nėščia studentė, buvo sužeisti.

Po dešimtmečio 19-metis Michaelas Solesas, kurį buvo ką tik palikusi mergina, užlipo ant viešbučio „Holiday Inn“ stogo Vičitoje ir nušovė 3 žmones, o dar 8 sužeidė.

Tačiau S.Paddockas šaudė iš kur kas didesnio aukščio. Šerifas J.Lombardo teigė, kad į aukas jis šaudė nuo jų nutolęs mažiausiai 450 metrų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./S.Paddockas šaudė iš kambario 32-ajame viešbučio aukšte
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./S.Paddockas šaudė iš kambario 32-ajame viešbučio aukšte

Prekyba visiškai automatiniais ginklais JAV smarkiai ribojama nuo praėjusio amžiaus 4-ojo dešimtmečio. O 1986 metais uždrausta civiliams perduoti ir turėti automatų bei kulkosvaidžių, išskyrus pagamintus ir užregistruotus anksčiau.

Praėjusiais metais paskelbta, kad vyriausybės duomenų bazėje užregistruota 490 tūkst. automatinių ginklų.

Praėjusiais metais paskelbta, kad vyriausybės duomenų bazėje užregistruota 490 tūkst. automatinių ginklų.

Tiesa, oficialūs duomenys liudija, kad S.Paddockas legaliai, per kelerius metus, įsigijo daugiau nei dvi dešimtis šaunamųjų ginklų.

Vienos parduotuvių – „Guns & Guitars“ Meskito mieste Nevadoje – savininkai pripažino, kad užpuolikas joje pirko ginklų, bet patikino, jog vyras jokių įtarimų nesukėlė ir pateikė visus reikalingus dokumentus.

Turėjo nemažai laiko

Anot J.Lombardo, S.Paddockas ginklus į viešbučio kambarį įsinešė paslėpęs juos sportiniame krepšyje.

Jam pradėjus šaudyti, šaulio pasirinktos aukos buvo bejėgės – lengvi taikiniai. Sutrikę buvo ir policininkai, kurie užtruko, kol nustatė, iš kur šaudoma. Pareigūnai S.Paddocką aptiko tik tada, kai dūmai, rūkstantys iš jo šautuvų, aktyvavo gaisro signalą viešbučio kambaryje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Susišaudymas Las Vegase
AFP/„Scanpix“ nuotr./Susišaudymas Las Vegase

Tokių žudikų elgesį studijuojantis Alabamos universiteto kriminologas Adamas Lankfordas teigia, kad S.Paddockas šaudyti iš viršutinio viešbučio aukšto greičiausiai nusprendė norėdamas nesuteikti žmonės apačioje šanso pasislėpti.

„Jis neutralizavo visa tai, ko amerikiečiai yra mokomi – bėgti nuo ugnies, slėptis ar net bandyti priešintis. Žmonės apačioje buvo visiškai bejėgiai“, – tvirtino A.Lankfordas.

Las Vegase šaulys turėjo net 12 minučių, per kurias šaudė itin dideliu dažniu, galėjo keisti ginklus, juos iš naujo užtaisyti.

S.Paddockas taip pat suteikė sau daugiau laiko. Kaip skelbia Federalinis tyrimų biuras (FTB), daugelis panašių incidentų baigiasi per penkias minutes – šaulį sustabdo policija ar civiliai, jis nusišauna.

Las Vegase šaulys turėjo net 12 minučių, per kurias šaudė itin dideliu dažniu, galėjo keisti ginklus, juos iš naujo užtaisyti. Skelbiama, kad S.Paddockas prie jo kambario priartėjus pareigūnams nusišovė.

„Tai, kad turime tiek daug aukų, nulėmė šaudymas automatiniu ginklu ir šaulio pozicija aukštai virš minios. Jei Paddockas būtų buvęs ant žemės, jis būtų nušovęs daug žmonių, bet jį būtų kur kas greičiau sutramdę“, – teigė J.A.Foxas.

Siekia pagerinti „rekordą“

Dabar ekspertai, analizuojantys panašias skerdynes, baiminasi dėl to, kas gali nutikti per artimiausias savaites ar mėnesius.

Daugelis šaulių paprastai tiesiog garbina prieš tai šaudžiusius užpuolikus ir po atakų palieka užrašų ar kitokių užuominų, kad stengtasi pagerinti rekordą.

Mat yra tyrimų, rodančių, kad kalbant apie masines žudynes labai svarbus užkrečiamumo faktorius. Jis reiškia, kad vieną išpuolį dažnai seka kitas. Ar kitas šaulys irgi rinksis automatinį ginklą? Ar daugiaaukščiai virs patogiomis vietomis šaudyti?

J.A.Foxui dėl to irgi neramu. Bet neramiausia dėl to, kad žiniasklaidos priemonės vis kartoja, jog S.Paddocko išpuolis buvo didžiausios masinės žudynės moderniojoje JAV istorijoje – juk kažkas gali griebtis iššūkio.

Esą daugelis šaulių paprastai tiesiog garbina prieš tai šaudžiusius užpuolikus ir po atakų palieka užrašų ar kitokių užuominų, kad stengtasi pagerinti rekordą.

„Kodėl mes ir patys kaupiame tokius sąrašus? Jie visų pirma yra masalas žengti žudiko pėdomis“, – stebisi J.A.Foxas.

VIDEO: Liudininko vaizdo įrašas iš išpuolio Las Vegase
VIDEO: Vaizdo įraše – šūvių koncerte išgąsdinti žmonės
VIDEO: Las Vegase per koncertą aidėjo šūviai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant