Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Gėdingas Rusijos karinių oro pajėgų praradimas“: Ukrainos teritorijoje nukrito retas rusiškas dronas

Ukrainos kariai Rytų Ukrainoje šeštadienį sulaukė netikėtos dovanos – virš Časiv Jaro miesto iš dangaus nukrito retas Rusijos karinių oro pajėgų dronas „Okhotnik“, skelbia socialinių tinklų kanalai.
Dronas „Sukhoi S-70 Okhotnik-B“
Dronas „Sukhoi S-70 Okhotnik-B“ / Kadras iš vaizdo medžiagos

Pasak naujienų svetainės „Forbes“ analitiko Davido Axe'o, Rusijos Federacija turi tik keletą tokių bepiločių orlaivių, o dabar vienas iš jų – arba bent jau jo nuolaužos – atsidūrė Ukrainos rankose.

„Jie išardys jį iki paskutinio varžtelio ir, žinoma, susipažins su jo turtingu vidiniu turiniu“, – skundėsi Rusijos „Telegram" kanalas „Fighterbomber“.

Kaip pažymi D.Axe'as, kol kas neaišku, dėl ko dronas nukrito. Bepiločio orlaivio numušimo vaizdo įraše matyti, kaip karinis orlaivis paleidžia į „Okhotnik“ raketą ir nubloškia jį ant žemės.

Analitikas pastebi, kad nors neatmetama galimybė, jog „Okhotnik“ numušė ukrainiečių naikintuvas, negalima atmesti ir varianto, kad jį numušė patys rusai.

„Jei „Okhotnik“ būtų sugedęs, rusai galėjo nuspręsti jį numušti, o ne rizikuoti, kad jis avariniu būdu nusileis Ukrainos teritorijoje“, – rašo analitikas.

Kartu yra didelė tikimybė, kad „Okhotnik“ susidūrė su galingais radijo trukdžiais, nes, tikėtina, dronas nėra visiškai autonomiškas ir priklauso nuo stabilaus ryšio su operatoriais žemėje, rašo D.Axe'as.

„Tai gėdinga netektis nukentėjusioms Rusijos karinėms oro pajėgoms, kurios dėl Ukrainos ginklų, raketų ir dronų jau prarado daugiau kaip 100 kovinių orlaivių, įskaitant mažiausiai vieną „Su-57“ naikintuvą“, – pabrėžia jis.

Wikipedia.org nuotr./Iki šiol pagaminta vos 16 naikintuvų Su-57.
Wikipedia.org nuotr./Iki šiol pagaminta vos 16 naikintuvų Su-57.

Jis pažymi, kad „Okhotnik“ teoriškai gali prasiskverbti pro priešo gynybą ir gabenti šaudmenis. Šis bepilotis orlaivis priklauso tai pačiai klasei kaip ir Kinijos bepilotis „Tian Ying“ ir JAV karinių oro pajėgų žvalgybinis bepilotis „Lockheed Martin RQ-170“.

Nors tikimybė, kad „Okhotnik“ galiausiai bus pradėtas naudoti Rusijos karinėse oro pajėgose, yra didelė, kol kas neaišku, ar Rusija yra pagaminusi pakankamai „Okhotnik“ ir atlikusi pakankamai bandymų, kad galėtų jais visiškai aprūpinti frontą.

„Galbūt šis bepilotis orlaivis vis dar kuriamas. Nors Rusijos karinės oro pajėgos neretai siunčia bandomuosius orlaivius į mūšio zonas rinkti duomenų realiomis sąlygomis, reto ir brangaus bandomojo orlaivio praradimas per kovinius bandymus yra didžiulė nesėkmė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas