Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Geležiniam V.Putino kumščiui atėjo pabaiga? Artimiausia para Rusijos prezidentui – kritinė

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas susiduria su rimčiausia grėsme jo valdžiai per 23 metus. Stulbina tai, kad jo turėtas vienvaldystės pranašumas subyrėjo per vieną naktį.
Vladimiro Putino kreipimasis į tautą
Vladimiro Putino kreipimasis į tautą / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašo CNN, tai, kas vyko šiąnakt kartu yra ir neišvengiama, ir neįmanoma.

„Neišvengiama, nes tik tokia vienalytė, uždara ir atspari kritikai sistema, kokia yra Kremlius, galėjo išgyventi tokį baisų nutikimą. Ir kartu neįmanoma, nes V.Putino kritikai paprasčiausiai dingsta, iškrenta pro langus arba yra žiauriai nuodijami“, – teigia CNN žurnalistas Nickas Patonas Walshas.

Vis dėlto dabar penktoji pagal dydį pasaulio armija priversta dorotis su savaitgalio, per kurį ginklų nukreipimas į savus yra vienintelis dalykas, galintis išgelbėti Maskvos elitą nuo žlugimo, pasekmėmis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiro Putino kreipimasis į tautą
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiro Putino kreipimasis į tautą

Pasaulis taip įpratęs laikyti V.Putiną taktikos meistru, jog pirmosios „Wagner“ vado Jevgenijaus Prigožino nepaklusnumo akimirkos buvo vertinamos kaip Rusijos prezidento siekis laikyti savo generolus įtampoje, rašo CNN.

Tačiau V.Putino pripažinimas, kad prarado Rostovo prie Dono kontrolę, paneigia bet kokią iliuziją, jog tai galėjo būti naudinga Kremliui.

„Galbūt J.Prigožinas svajojo, kad jam pavyks pastūmėti V.Putiną pakeisti gynybos ministerijos vadovybę, kurią „Wagner“ vadovas jau kelis mėnesius viešai peikia. Tačiau šeštadienio rytą V.Putino pasakyta kalba šią perspektyvą panaikino. Dabar tai yra egzistencinis pasirinkimas Rusijos elitui – tarp klimpstančio prezidento režimo ir tamsaus samdinių frankenšteino, kurį jis sukūrė savo nešvariam darbui atlikti ir kuris atsisuko prieš savo šeimininkus“, – rašo CNN.

Tai aiškumo akimirka ir Rusijos kariuomenei.

„J.Prigožinas dabar keliauja laisvai, atvirai siekdamas žygiuoti į Maskvą. Kur yra Federalinės saugumo tarnybos specialiosios pajėgos? Išvargintos karo ar nenori susidurti su ginkluotais ir patyrusiais „Wagner“ bendražygiais?“, – klausimus kelia CNN.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jevgenijus Prigožinas Rostove prie Dono
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jevgenijus Prigožinas Rostove prie Dono

Tai ne pirmas kartas šį pavasarį, kai Maskva atrodo neužtikrintai.

Gegužės mėnesį dronų ataka prieš Kremlių turėjo priversti Putiną supantį elitą susimąstyti, kodėl sostinės gynyba tokia silpna. Po kelių dienų daugiau ukrainiečių dronų nusitaikė į už miesto esančius Rusijos elito namus.

„Ukraina tikriausiai džiaugsis, kad šis sukilimas rusų gretose kilo katastrofiškai prastu metu. Tikėtina, kad jis pakeis karo eigą Kyjivo naudai. Tačiau sukilimai Rusijoje – ar bet kur kitur – retai kada duoda siekiamų rezultatų. Rusijoje 1917 m. caro Nikolajaus II nuvertimas išsirutuliojo į bolševikų revoliuciją, Vladimiro Lenino atėjimą į valdžią, o vėliau – sovietų imperiją“, – teigiama CNN analizėje.

Kas vyks toliau? V.Putinas gali nesuvokti, koks gilus nepasitenkinimas kyla tarp jo paties ginkluotųjų pajėgų ir tinkamai jų nekontroliuoti.

Tuo tarpu Rusijos, kaip branduolinės galybės padėtis, priklauso nuo valdžios stabilumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas