Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Generolas J.V.Žukas įvertino pranešimus apie kontrpuolimą: į ką verta atkreipti dėmesį

Buvęs Lietuvos kariuomenės vadas atsargos generolas Jonas Vytautas Žukas sako, kad Ukrainos pietuose jaučiamas suaktyvėjimas, tačiau dar reikia palaukti kelias paras, kol bus galima tiksliau įvertinti kontrpuolimo perspektyvas. Jo teigimu, kol kas nėra patikimos informacijos, kad ukrainiečiams būtų pavykę atkirsti Rusijos grupuotę dešiniajame Dniepro krante – nors pranešama apie tiltų apšaudymą, tiekimas, regis, dar nėra nutrūkęs.
Jonas Vytautas Žukas
Jonas Vytautas Žukas / „Reuters“/„Scanpix“ ir 15min nuotr.

Kai kurie Ukrainos valdžios pareigūnai pirmadienį paskelbė, jog Ukrainos pajėgos pradėjo kontrpuolimą, siekdamos susigrąžinti pietinį Chersono miestą.

Ukrainoje pasirodė pranešimų apie pralaužtą pirmąją rusų gynybos liniją.

Rusijos okupacinės pajėgos srities centrą Chersoną užėmė kovo 3 dieną. Chersono sritis ribojasi su 2014 metais Rusijos aneksuotu Krymo pusiasaliu.

Ukrainos žemėlapis
Ukrainos žemėlapis

J.V.Žukas interviu 15min atkreipė dėmesį, kad apie galimą kontrpuolimą skelbta jau ne kartą, todėl su vertinimais negalima skubėti.

„Reikia žiūrėti atsargiai. Kelis kartus esame su didele viltimi laukę, būdavo kontrpuolimo ženklų, bet viskas užgesdavo“, – sakė J.V.Žukas.

Pasak atsargos generolo, vertinant situaciją, svarbu sekti informaciją apie vadaviečių, amunicijos sandėlių naikinimą užnugaryje ir tiltų būklę.

„Kelias dienas ėjo informacija, kad užnugaryje naikinami amunicijos sandėliai ir vadavietės Chersono srityje, kad pagrindinė grupuotės vadavietė persikėlė į kairįjį Dniepro krantą, kas leistų daryti prielaidas, kad rusai galbūt ruošiasi atsitraukimui. Bet šiuo metu požymių nėra – Antonivkos ir Kachovkos tiltai yra apšaudomi, bet regis, jie pravažiuojami ir tiekimas nėra nutrūkęs. Kol kas nėra patikimos informacijos, kad būtų visiškai izoliuota dešiniajame Dniepro krante esanti grupuotė“, – 15min sakė J.V.Žukas.

Chersono žemėlapis
Chersono žemėlapis

„Dar labai sunku pasakyti, kaip viskas vystysis. Kelis kartu esame tikėjęsi gerų žinių ir ta informacija nepasitvirtindavo. Reikia palaukti dvi – tris paras, kad pažiūrėtume, kaip viskas vystysis“, – pridūrė jis.

Kiti analitikai kol kas taip pat atsargiai vertina, ar ukrainiečių kontratakos virs sėkmingu platesnio masto kontrpuolimu.

Pasak „The New York Times“, šiuo metu dar lieka neaišku, ar pastarieji įvykiai fronte yra kelis mėnesius anonsuoto pietinio kontrpuolimo pradžia, ar smūgių pietuose, kuriuos Ukraina vykdo jau kelias pastarąsias savaites, tęsinys.

„The Kyiv Independent“ gynybos žurnalistas Illja Ponomarenko svarsto, kad tai kol kas taktinis, ne strateginis lygmuo.

„Mano teorija apie tai, kas vyksta: Ukrainos kariuomenė aptiko silpną Rusijos gynybos vietą Chersono srityje (galbūt pietiniame Inhuleco upės krante) ir nusprendė suduoti smūgį. Manau, kad tai taktinis lygmuo, bet pamatysime“, – teigė jis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai

„Deokupacijos pradžia“

Chersono srities tarybos deputatas ir administracijos vadovo patarėjas Serhijus Chlanas teigė, kad pirmadienį buvo surengta galinga artilerijos ataka priešų pozicijoms visoje okupuotoje Chersono srities teritorijoje.

„Tai yra pranešimas apie tai, ko laukėme nuo pavasario – tai Chersono srities deokupacijos pradžia“, – Ukrainos televizijos kanalui „Priamyj TV“ sakė jis.

Chersono fronte esantis jaunesnysis seržantas Dmytro Pysanka amerikiečių leidiniui „The New York Times“ sakė, kad „mūsų puolimas tęsiasi“.

„Nežinau, kas ir kaip bus toliau, bet kol kas viskas vyksta pagal planą“, – sakė jis tekstinėje žinutėje.

Pranešimai apie intensyvėjančias kovas pasirodė tuo metu, kai Tarptautinės atominės energijos agentūra paskelbė, jog ekspertų grupė apsilankys Zaporižios atominėje elektrinėje, esančioje į šiaurę nuo Chersono.

Prezidento Volodymyro Zelenskio vyriausybė buvo spaudžiama pradėti kontrpuolimą, kuriuo siekiama išstumti Rusijos karius iš Chersono ir vakarinio Dniepro upės kranto, kol neprasidėjo liūčių sezonas, o Vakarai tęsia tvirtą paramą.

Pirmadienį Ukrainos kariškiai buvo atsargūs. Pietų karinės vadovybės atstovė spaudai Natalija Gumeniuk sakė, kad Ukraina pradėjo „puolamuosius veiksmus daugeliu krypčių Pietų Ukrainoje“. Vėliau ji išplatino pareiškimą, kuriame teigė: „Kiekviena karinė operacija reikalauja tylos“ ir „visi turi būti kantrūs“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas