Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Geriausia Rusijos drauge Europoje vadinamos Serbijos kariai treniruosis su amerikiečiais

Serbijos ginkluotosios pajėgos išties glaudžiai bendradarbiauja su Rusijos kariškiais, o abi šalys puikiai sutaria ir politiniame lygmenyje – taip, kad Belgradas vadinamas geriausiu Maskvos draugu Europoje. Tačiau dabar skelbiama, kad Serbijos kariai prisijungs prie JAV rengiamų tarptautinių karinių pratybų Vokietijoje, rašo „Balkan Insight“.
Serbijos pajėgos
Serbijos pajėgos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 3 Serbija Rusija NATO

Serbijos pajėgos dalyvaus tarptautinėse taktinėse pratybose „Combined Resolve VII“, kurias Hohenfelso karinėje bazėje Vokietijoje nuo rugpjūčio 27 iki rugsėjo 15 dienos organizuoja JAV kariuomenė Europoje.

Tai „Balkan Insight“ patvirtino Serbijos gynybos ministerija.

„Pratybų tikslas – pagerinti mūsų partnerių sausumos pajėgų bendradarbiavimą operacijų metu“, – pranešė ministerija, pridūrusi, kad tokios pratybos Europoje rengiamos du kartus per metus ir kad Belgradas į pratybas nusiųs ne daugiau nei 100 kariškių.

Dažni bendri projektai su JAV

„JAV padengs kelionės, priėmimo, maitinimo kainą, mums dalyvavimas renginiuose ir pratybose nieko nekainuos“, – skelbė ministerija.

Pratybose dalyvaus daugiau nei 3,1 tūkst. karių iš 20 valstybių – Italijos, Armėnijos, Belgijos, Bosnijos, Bulgarijos, Vengrijos, Ukrainos, Lietuvos, Makedonijos, Moldovos, Lenkijos, Rumunijos, Slovėnijos, Juodkalnijos, Norvegijos, Prancūzijos, Ispanijos, JAV ir Serbijos.

Serbijos kariškiai išties užsiėmę – rugsėjį ir spalį jie namuose priims svečius iš Rusijos kariuomenės, kurie dalyvaus dviejose atskirose pratybose, „Slavų brolybė 2016“ ir „BARS 2016“.

Serbai su amerikiečiais bendradarbiauja glaudžiau, nors bendros karinės pratybos su rusais ir sulaukia daugiau dėmesio.

Bet atrodo, kad serbai su amerikiečiais bendradarbiauja glaudžiau, nors bendros karinės pratybos su rusais ir sulaukia daugiau dėmesio.

Pasak Saugumo politikos centro Belgrade tyrėjos Katarinos Džokič, Serbija iš tiesų stengiasi suderinti bendradarbiavimą karinėje srityje su NATO narėmis ir su Rusija.

„Balansas tikrai yra. Tačiau Serbijoje yra žiniasklaidos, kuri labai nori nušviesti bendradarbiavimą su Rusija“, – pastebėjo K.Džokič.

Šiaip jau vien iki šių metų pabaigos Serbija ir JAV surengs net 127 bendrus projektus gynybos srityje. Šalies gynybos ministras Zoranas Džordževičius ir vyriausiasis šalies ginkluotųjų pajėgų vadas 2016-ųjų kovą net paskelbė, kad dvišalis karinis bendradarbiavimas yra itin gerai išvystytas.

Rusus mėgsta labiau nei vakariečius

Serbija nuo 2007 metų gruodžio laikosi karinio neutralumo doktrinos, o dabartinė premjero Aleksandaro Vučičiaus vyriausybė tikina, kad jokių pokyčių nenumatoma.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Vučičius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Vučičius

Tiesa, šalis yra prisijungusi prie NATO Partnerystės taikos labui programos, o pernai kovą Serbija ir Aljansas pasirašė individualios partnerystės veiksmų planą – valstybei, nepriklausančiai NATO, glaudžiau bendradarbiauti su šia organizacija neįmanoma.

Žinoma, pačioje Serbijoje visuomenės nuomonė apie NATO labai nevienoda – Aljansas 1999 metais 78 dienas bombardavo taikinius tuometėje Jugoslavijoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos kariai Serbijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos kariai Serbijoje

Tai privertė serbų pajėgas pasitraukti iš Kosovo, o šis regionas 2008-aisiais paskelbė nepriklausomybę.

Anksčiau šiais metais viena apklausa parodė, kad 80 proc. serbų nepritaria galimai šalies narystei NATO.

Didžiajai Serbijos žmonių daliai iki šiol skauda dėl Kosovo praradimo – jie laiko regioną Serbijos tautos lopšiu. Anksčiau šiais metais viena apklausa parodė, kad 80 proc. serbų nepritaria galimai šalies narystei NATO.

Tuo tarpu beveik du trečdaliai respondentų teigė Rusiją vertinantys kur kas palankiau nei NATO, Europos Sąjungą ir JAV. Be to, 74 proc. apklaustųjų tvirtino remiantys galimą karinį aljansą su Rusija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai