Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 07

Giedrius Petkevičius: kaip vyktų Kinijos ir Taivano karas

Kinijos karinės pratybos ir grasinimai nubausti Taivaną kaip maištaujančią salą kursto nerimą, kad šalia Rusijos agresijos Ukrainoje pasaulis gali sulaukti dar vienos liepsnojančios karo žaizdos. Dovydo ir Galijoto analogija, naudojama kalbant apie karą Ukrainoje, pritaikoma ir Taivano bei Kinijos karinių pajėgumų palyginimui. Pasitelkdami žemėlapius pažvelkime giliau: kaip Taivanas ruošiasi atremti galimą Kinijos agresiją ir kokie kariniai faktoriai būtų svarbiausi karinės konfrontacijos atveju.
Kinijos karo laivas
Kinijos karo laivas / „Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr.

Oficialūs Kinijos pajėgumų skaičiai gniaužia kvapą. Vien Kinijos karinės oro pajėgos savo personalu beveik dvigubai viršija visas Taivano ginkluotąsias pajėgas, kuriose šiuo metu – apie 220 tūkst. karių.

Pridėkime beveik penkis kartus daugiau tankų, keturis kartus daugiau kovinių laivų, šešis kartus daugiau kovos lėktuvų ir visa tai vainikuokime milijonu Kinijos sausumos pajėgų personalo bei dvylika kartų didesniu kariniu biudžetu.

Ir vis dėlto.

2022-ųjų pradžioje panašūs skirtumai klaidino Rusijos ir Ukrainos karinių galimybių vertintojus, tad pažvelkime į karinius ypatumus, kurie dažnai praleidžiami viešojoje erdvėje. Šie ypatumai gali padėti suprasti, kodėl Kinija iki šiol taip ir nesiryžo pulti Taivano.

Kaip atrodytų karo pradžia

Klasikine invazijos pradžios schema gali būti laikomi smūgiai iš oro raketomis bei kovine aviacija su vėliau, ar beveik lygiagrečiai laike, sekančia sausumos operacija.

Kiniškos „Dongfeng“ klasės balistinės raketos arba „PHL-16“ salvinės artilerijos sistemos, kartais vadinamos amerikietiškų sistemų „Himars“ kopija, gali gabenti ir amerikietiškos „ATACMS“ raketos kopijas – „Fire Dragon 480“ ar „King Dragon 300“.

DF-5B tarpkontinėntinės balistinės raketos. Wikipedia/Voice of America nuotr.
DF-5B tarpkontinėntinės balistinės raketos. Wikipedia/Voice of America nuotr.

Jų skrydžio nuotolis, viršijantis 300 kilometrų, yra daugiau nei pakankamas įveikti Taivano sąsiaurį ir smogti salai iš žemyninės Kinijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas