Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 09 09

Giedrius Petkevičius. Penkios stipriausios pasaulio kariuomenės

Išrinkti stipriausią berniuką klasėje kadaise viskas buvo paprasčiau – juo tapdavo tas, kas greičiausiai atlikdavo užduotis per fizinio lavinimo pamokas, laimėdavo klasiokų rankų lenkimo varžybose ar pasiekdavo pergalę apkumščiuodamas kitus vaikus. Vėliau stipriausiu galėjo tapti turintis daugiausia draugų, o fizinės viršenybės sąvoką ėmė keisti turima elektroninė technika ar prabangūs rūbai. Vertinant stipriausias karines pajėgas, kintamųjų yra gerokai daugiau.
Penkios stipriausios pasaulio kariuomenės
Penkios stipriausios pasaulio kariuomenės / Shutterstock nuotr.

Daugiau Giedriaus Petkevičiaus apžvalgų

Nors turtas (ekonominė galia) ir draugai (priklausymas aljansams) yra labai svarbūs, tačiau vengdamas spekuliacijų remsiuosi „Global Firepower“ surinktais duomenimis.

Specialistai iki šiol ieško atsakymo, ką rinktis – daug, bet paprastesnės technikos, ar jos turėti mažiau, bet modernesnės.

Rusijos karas Ukrainoje čia įneša naujų spalvų – kelių šimtų eurų vertės komerciniai dronai mėto kelių dešimčių eurų vertės rankines ir povamzdines granatas bei eliminuoja priešo pėstininkus, o sovietinis rankinio granatsvaidžio šaudmuo, kartu su dronu, sunaikina milijonus kainuojantį tanką.

Iš kartono pagaminti dronai atakuoja priešo pozicijas, gali kelti grėsmę net oro uostuose esantiems strateginiams bombonešiams, kurių kaina – dešimtys ar šimtai milijonų. Kartais genialumas slypi paprastume, o kūryba ir išmanus išteklių valdymas gali pademonstruoti karinio efektyvumo stebuklus.

Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr./Raketų paleidimo sistema „Javelin“
Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr./Raketų paleidimo sistema „Javelin“

Visgi neužsižaiskime karinės partizaninės rinkodaros siūlomomis vilionėmis. Rusų pajėgas prie Kyjivo sustabdė ne „Molotovo kokteiliai“ ar sovietiniai/ukrainietiški prieštankiniai raketiniai kompleksai, o modernios „Javelin“ ir „NLAW“ sistemos.

Beveik kosminio brangumo „Patriot“ oro gynybos kompleksai patikimai gina Ukrainos sostinės dangų, o daug kartų brangesnė, lyginant su sovietinėmis raketomis, sistemų „HIMARS“ amunicija ar modernios „Scalp/Storm Shadow“ raketos, turint pakankamus jų kiekius, yra žaidimo taisykles keičiantys faktoriai.

Karinės galios įtakai svarbi ir valia kovoti, ir profesionalus kario parengimas, ir propagandiniai naratyvai. Visgi dabar jau metas grįžti prie objektyvių apčiuopiamų duomenų.

5 vieta. Didžioji Britanija

Išstūmusi iš šios sąrašo vietos Japoniją, Didžioji Britanija turi su šia „konkurente“ ne tiek jau mažai bendrysčių. Abi buvusios imperijos rodo ambicijas militaristinėje srityje.

Japonijos Savigynos pajėgos (jap. Jieitai) labai stiprėja nuo 2012-ųjų, ilgamečio šalies premjero Shinzo Abe karinių reformų laikų, o Didžioji Britanija aktyviau forsuoja savo pajėgumų vystymą nuo karo Ukrainoje pradžios.

„Scanpix“ nuotr./„Challenger 2“ tankas
„Scanpix“ nuotr./„Challenger 2“ tankas

Aukščiau išdėstytai dilemai („paprasčiau, bet daug, ar moderniai, bet mažai“) britai ieško savojo aukso vidurio – nors Sausumos pajėgos nėra skaitlingos, tačiau nuo 2020-ųjų pradėta vykdyti „Ateities kario“ („Future soldier“ angl.) programa jau vadinama radikaliausiu pokyčiu ginkluotosiose pajėgose per pastaruosius 20 metų.

Iki 2030-ųjų britai planuoja turėti itin modernią mechanizuotą diviziją, pasiekti triženklį skaičių universalių kovos orlaivių F-35, įvykdyti tankų „Challenger 2“ modernizaciją, paverčiant juos „Challenger 3“ modifikacija, bei pabaigti pėstininkų kovos mašinos „Ajax“ projektą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito