Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 04 /15:35

Ginkluoti vyrai Čečėnijoje užpuolė žurnalistę J.Milašiną ir jos advokatą: žiauriai sumušė ir išsityčiojo

Žmogaus teisių grupė „Memorial“ antradienį pranešė, kad pripažinimą dėl savo tyrimų pelniusi Rusijos žurnalistė iš laikraščio „Novaja Gazeta“ atsidūrė ligoninėje po to, kai kelionės į Čečėniją metu ją smarkiai sumušė ginkluoti užpuolikai.
Čečėnijoje užpulta žurnalistė Jelena Milašina
Čečėnijoje užpulta žurnalistė Jelena Milašina / „Novaja gazeta“ nuotr.

„Jelenai Milašinai sulaužyti pirštai, ji vis praranda sąmonę. Visas jos kūnas nusėtas mėlynėmis“, – socialiniuose tinkluose pranešė grupė.

Automobilį, kuriuo važiavo J.Milašina ir advokatas Aleksandras Nemovas, pakeliui iš oro uosto į Grozną perėmė kaukėti vyrai, rašo „Novaja Gazeta“. J.Milašina ir A.Nemovas buvo žiauriai sumušti, o jų įranga ir dokumentai sunaikinti.

Žurnalistė ir advokatas buvo spardomi kojomis, taip pat ir į veidą, jiems buvo grasinama mirtimi, prie galvų buvo pridėtas pistoletas, rašo „Memorial“. Mušant jiems buvo sakoma: „Jūs buvote įspėti. Išvažiuokite iš čia ir nieko nerašykite“.

A.Nemovui sunku kalbėti ir judėti, J.Milašinai sulaužyti pirštai, ji kartais alpsta, sakoma žmogaus teisių organizacijos pareiškime. „Žurnalistė turi mėlynių ant viso kūno, jos galva nuskusta plikai ir apipilta briliantine žaluma. Tokios būklės ji negali būti gabenama be specialios transporto priemonės“, – teigė „Memorial“.

Preliminariais duomenimis, A.Nemovui buvo padaryta durtinė žaizda kojoje.

Vaizdo įraše, kuriuo dalijasi nepriklausomi Rusijos leidiniai, J.Milašina pasakoja Čečėnijos ombudsmenui Mansurui Soltajevui apie patirtą užpuolimą.

„Klasikinis pagrobimas, kaip ir anksčiau. Tokio jau seniai nebuvo. Jie mus prispaudė, išmetė vairuotoją, taksistą iš automobilio. Jie įlipo į vidų, nulenkė mums galvas, surišo rankas, parklupdė mane ant kelių, įrėmė pistoletą į galvą. Kažkodėl jie viską darė nervingai, jiems nepavyko surišti mano rankų“, – pasakojo ji.

„Novaja Gazeta“ nurodė, kad tiek žurnalistė, tiek advokatas šiuo metu yra Čečėnijos sostinės Grozno ligoninėje.

Pasak Kovos su kankinimais grupės, žurnalistė ir advokatas bus perkelti į Beslano ligoninę. Juos į Šiaurės Osetiją lydės M.Soltajevas.

Kaip pranešama, Čečėnijos vadovas Ramzanas Kadyrovas asmeniškai davė tokį nurodymą po pokalbio telefonu su Rusijos žmogaus teisių ombudsmene Tatjana Moskalkova. Rusijos naujienų agentūros citavo T.Moskalkovą, kuri teigė, kad incidentas turėtų būti kruopščiai ištirtas, o kaltininkai patraukti atsakomybėn.

„Žurnalistės saugumas bus visiškai užtikrintas“, – sakė ji, patvirtinusi, kad žurnalistė bus išvežta į kito regiono ligoninę.

Žiniasklaidos teisių gynimo grupė „Žurnalistai be sienų“ pareiškė, kad yra pasibaisėjusi žiauriu J.Milašinos užpuolimu.

„Komandos prieš kankinimus“ nuotr./Advokatas Aleksandras Nemovas
„Komandos prieš kankinimus“ nuotr./Advokatas Aleksandras Nemovas

J.Milašina ir A.Nemovas išvyko į Grozną dalyvauti Zaremos Musajevos teismo procese. Z.Musajeva yra trijų tremtinių, kritikuojančių Čečėnijos vadovą Ramzaną Kadyrovą, motina. Z.Musajevą čečėnų pajėgos sulaikė praėjusių metų sausį Žemutiniame Naugarde – mieste, esančiame už 1 800 km į šiaurę nuo Čečėnijos.

„Komandos prieš kankinimus“ nuotr./Zarema Musajeva
„Komandos prieš kankinimus“ nuotr./Zarema Musajeva

Antradienį paskelbta, kad teismas jai skyrė 5,5 metų įkalinimo bausmę. Z,Musajeva pripažinta kalta dėl klastočių ir jėgos panaudojimo prieš policininką.

„Komandos prieš kankinimus“ nuotr./Čečėnijoje užpulta žurnalistė Jelena Milašina
„Komandos prieš kankinimus“ nuotr./Čečėnijoje užpulta žurnalistė Jelena Milašina

Kovos su kankinimais grupės vadovas Sergejus Babinecas sakė, kad J.Milašinos ir A.Nemovo kankintojai jiems „priminė visus teismo procesus ir bylas“, kurias jie nagrinėjo. „Akivaizdu, kad tai ne gaujos išpuolis, o išpuolis dėl jų veiklos“, – pabrėžė jis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jelena Milašina
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jelena Milašina

2022 m. pradžioje Čečėnijos prezidentas Ramzanas Kadyrovas atvirai grasino J.Milašinai, kuri nušvietė Zaremos Musajevos bylą. Tuomet R.Kadyrovas „Novaja Gazeta“ žurnalistę ir žmogaus teisių aktyvistą Igorį Kaliapiną pavadino „teroristais“ ir „teroristų bendrininkais“ ir paragino teisėsaugos institucijas juos sulaikyti.

Buvo pranešta, kad J.Milašina po R.Kadyrovo grasinimų ketino laikinai išvykti iš Rusijos. Rusijos nepriklausomos žiniasklaidos priemonės „Meduza“, „Dožd“ ir „Novaja Gazeta“ bendrame kreipimesi ragino apsaugoti žurnalistus ir sustabdyti R.Kadyrovą.

J.Milašina didžiausiam Rusijos nepriklausomam laikraščiui „Novaja Gazeta“ daug metų rašė apie teisių pažeidimus Čečėnijoje.

„Novaja Gazeta“, kurios vyriausiasis redaktorius Dmitrijus Muratovas 2021 metais pelnė Nobelio taikos premiją, nuo 2000-ųjų neteko šešių savo žurnalistų ir bendradarbių, įskaitant žurnalistę tyrėją Aną Politkovskają.

Skirdama daug dėmesio teisių pažeidimams Čečėnijoje, J.Milašina pasekė 2006-aisiais nušautos A.Politkovskajos, aršios Kremliaus politikos Čečėnijoje kritikės, pėdomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas