Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ginkluotos Rusijos grupuotės Donbase per sutartą žuvusio kario evakuaciją nužudė mediką

Pastarosiomis savaitėmis fronto įtampa Rytų Ukrainoje sustiprėjo. Rusijos ginkluotosios pajėgos kasdien apšaudo Ukrainos pozicijas, įskaitant tuos ginklus, kurie uždrausti Minsko susitarimais.
Evakuacijos grupė
Evakuacijos grupė / InformNapalm nuotr.
Temos: 2 Ukraina Donbasas

Per 5 dienas kare prieš Rusijos okupacines pajėgas Ukraina prarado 5 gynėjus. Liepos 14 d. Kijeve ir Lvove atsisveikinta su 31-erių Tarasu Matvejevu, žurnalistu, tinklaraštininku, aktyvistu, Maidano kovotoju, savanoriu ir Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karininku. Liepos 13 d. buvo nužudyti trys Ukrainos kariai, vienas iš jų buvo karo medikas, kuris buvo nužudytas sutartos evakuacijos metu.

Abi pusės susitarė dėl pilkojoje zonoje netoli Zaicevo kaimo žuvusio Ukrainos kario kūno evakuacijos, jų veiksmai buvo suderinti su ESBO atstovais. Gavusi patvirtinimą apie „Tylos“ režimą, evakuacijos grupė baltais šalmais su identifikavimo ženklais artėjo prie nužudyto kario kūno. Likus keliems metrams iki kūno rusų okupacinės pajėgos pradėjo šaudyti iš šaulių ginklų. Grupė atsitraukė, tačiau karo gydytojas suskubo padėti ką tik sužeistiesiems. Okupantai vėl pradėjo šaudyti iš įvairių sistemų granatsvaidžių bei sunkiųjų kulkosvaidžių.

Nuo priešo ugnies žuvo karo medikas, vienas kareivis buvo sužeistas, kitas gavo kovines traumas.

Apie incidentą savo oficialiame „Facebook“ puslapyje pranešė Jungtinių pajėgų operacijos (JPO) vadovybė: „Rusijos okupacinės pajėgos dar kartą pažeidė visus moralinius ir humanitarinius standartus ir apšaudė tris karius, kurie turėjo evakuoti kritusio Ukrainos didvyrio, žuvusio liepos 13 d. netoli Zaicevo kaimo, kūną.

Gavusi patvirtinimą apie „Tylos“ režimą, evakuacijos grup4 baltais šalmais su identifikavimo ženklais priartėjo prie kritusio kario kūno. Tuo metu priešas pradėjo šaudyti šaunamaisiais ginklais. Grupė atsitraukė, tačiau karo gydytojas suskubo padėti ką tik sužeistiesiems. Okupantai vėl pradėjo šaudyti iš įvairių sistemų granatsvaidžių bei sunkiųjų kulkosvaidžių.

Nuo priešo ugnies žuvo karo medikas, vienas kareivis buvo sužeistas, kitas gavo kovines traumas.

Klastingas mediko, su aiškiai atpažįstama apranga, nužudymas yra dar vienas įrodymas, kad okupacinės Rusijos pajėgos net neketina laikytis jokių tarptautinių teisinių susitarimų.

Dabar žuvusiųjų ir sužeistųjų kareivių kūnai yra apšaudymo vietoje. Vyksta derybos su ESBO dėl jų evakuacijos“.

Glebas Babičas, ATO veteranas, aktyvistas taip pat pasakojo apie kitus Ukrainos gydytojų mirties atvejus Donbase: „Mūsų medikas žuvo lapkričio 14 d. Jie keturi važiavo kariniu automobiliu su aiškiai matomais raudonais kryžiais. Tai nesutrukdė pasaloje sėdinčiam niekšui susprogdinti valdomą fugasą ir suplėšyti į gabalus mūsų medikų automobilį su visais keleiviais. Mano du sunkiai sužeisti draugai pateko į vieną medicininį evakuatorių, kuris 15-ą dieną juos evakavo iš Debalcevės. Medicininis evakuatorius buvo greitoji pagalba su visais aiškiais atributais. Jis buvo apšaudytas, o tada sužeistieji ir įgula buvo pribaigti. Linksmą, malonią merginą, žvalgybos kuopos gydytoją Sabiną nužudė prieštankinė raketa, kai ji vyko padėti civiliams.

Tai tik maniškiai. O kiek jų buvo iš viso karo metu? Gydytojų, šaltakraujiškai nužudytų padugnių iš Rusijos. Kiek grupių dingo ar žuvo, kurios vyko atsiliepdamos į žodžius: „atsiimkit savo žuvusius – garantuoju saugumą, karininko garbės žodis“? O vakar žuvusių evakuacijos grupė vėl buvo užpulta. Gydytojas, kuris bandė išgelbėti šios grupės sužeistuosius, buvo nužudytas.

Ar žinote, kaip įvyksta žuvusių evakuacijos procesas iš susidūrimo linijos? Aš tai ne kartą mačiau. Pirmiausia derybos. Tariasi abi pusės, dalyvaujant ESBO komandai. Skelbiamos besąlyginės paliaubos. Tada atvyksta evakuacijos komanda. Mes juos vadinome „baltaisiais žmonėmis“. Todėl, kad jie dėvi iš toli matomus baltus kostiumus. Arba baltus šalmus. Ir nesislėpdami eina pasiimti mirusiojo. Tai nėra tik evakuacija. Tai karinis laidotuvių ritualas. Kurio laikosi visame pasaulyje, visuose karuose.

Tačiau tiems padugnėms nėra įstatymų – nei rašytų, nei nerašytų. Jie neturi moralės. Neturi žmogiškumo. Neturi garbės. Mes tuo senai įsitikinome. Mes tai žinome.”


Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmitrijus Kuleba sureagavo į mediko nužudymą Donbase pareikšdamas, kad tai turi karo nusikaltimo požymių.

„Aš asmeniškai iškelsiu šį klausimą (tarptautiniu mastu). Atsakymas bus kiek įmanoma aštresnis. Mes informuosime visus savo partnerius. Ši situacija sulauks viešumo. Tai yra barbarizmo aktas“, – sakė ministras liepos 14 d. spaudos konferencijoje.

Užsienio reikalų ministras pridūrė, kad surengs susitikimą su ESBO atstovu Trišalėje kontaktinėje grupėje ir aptars dar vieną okupacinių pajėgų padarytą tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimą.

Daugiau skaitykite – https://informnapalm.org/lt/

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas