Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 21

Golfas, knygos ir būgnai: kaip Estijos premjerė Kaja Kallas tapo naująja Europos geležine ledi

Nuo 2021 metų sausio Estijos vyriausybei vadovaujanti Kaja Kallas, neseniai vėl laimėjusi rinkimus, tarptautinėje žiniasklaidoje vis dažniau vadinama naująja Europos geležine ledi. Kaip jai tai pavyko? Artimieji mini giminės istoriją ir jos domėjimosi interesus, kuriuos geriausiai atskleidžia kasdien skaitomos knygos.
Kaja Kallas
Kaja Kallas / AP/„Scanpix“ ir 123RF nuotr.

45 metų Estijos politikė šią savaitę pradėjo vadovauti atnaujintos sudėties vyriausybei. Jos prioritetas – gynybos stiprinimas.

K.Kallas į premjerės postą atėjo neatsitiktinai. Jos senelis 1918 metais buvo vienas iš Estijos Respublikos įkūrėjų. Motina buvo ištremta į Sibirą, o tėvas Siimas Kallasas vadovavo šalies centriniam bankui, kai žlugo SSRS, 2002–2003 m. tapo ministru pirmininku, o vėliau Europos Komisijos nariu, atsakingu už transportą.

„Mano mamai buvo vos šeši mėnesiai, kai ji vagonais buvo išvežta į Sibirą su močiute ir prosenele“, – yra pasakojusi K.Kallas.

Estijos nepriklausomybės idealų įskiepyta K.Kallas taip pat ryžtingai ir nuosekliai kilo karjeros laiptais. Pirmiausia ji tapo sėkminga teisininke, o 2014–2018 m. – Europos Parlamento nare.

Dabar ji – viena ryškiausių šiaurės rytų Europos politikių, žavinti tarptautinę žiniasklaidą dėl ryžtingos paramos Ukrainai, tiesmukų pareiškimų ir... gebėjimo groti būgnais.

Pasak vienos iš geriausių jos draugių Annikos Avikson, K.Kallas ambicijas pakurstė jos skaitymo ritualai ir knygų pasirinkimas – Estijos politikei rūpi moterų lyderystė ir garsiųjų pasaulio politikų biografijos.

Nepaisant įtempto gyvenimo būdo, jai visada pavykdavo išlaikyti šį ritualą: kiekvieną vakarą ji skiria apie 30 minučių skaitymui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas