Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gruzijoje sulaikytas į ją sugrįžęs buvęs ministras bėglys

Gruzija antradienį sulaikė į jos teritoriją praėjusią naktį sugrįžusį buvusį gynybos ministrą, kuris yra nuteistas už korupciją ir grįžo tikėdamasis naujosios vyriausybės amnestijos.
Gruzijos vėliava
Gruzijos vėliava / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Politikas Iraklijus Okruašvilis 2008 metais už akių buvo nuteistas dėl „didelio masto turto prievartavimo“, jam buvo paskirta 11 metų kalėjimo bausmė. Ankstesniais metais jis buvo pabėgęs į Prancūziją, kur gavo politinį prieglobstį.

Jis buvo sulaikytas iškart, kai atvyko į Tbilisio oro uostą, o jo advokatai sakė, kad teismas jo bylą pradės svarstyti vėliau antradienį.

„Iraklis Okruašvilis yra pasirengęs tęsti savo teisingą kovą iš kalėjimo, teikti apeliaciją, kad jam būtų panaikinti kaltinimai, ir įrodyti savo nekaltumą“, – pareiškime nurodo buvusio ministro Gruzijos partija.

„Šalyje vykstantys pokyčiai suteikia jam vilčių dėl to“, – sakoma pareiškime.

Naujoji premjero Bidzinos Ivanišvilio, kurio koalicija praėjusį mėnesį rinkimuose įveikė prezidento Michailo Saakašvilio partiją, vyriausybė planuoja iš naujo svarstyti nuosprendžius žmonėms, kuriuos laiko „politiniais kaliniais“, ir paskelbti amnestiją tiems, kurie buvo įkalinti neteisingai.

Tačiau teisingumo ministrė Tėja Culukiani sakė, jog I.Okruašvilio teiginiai apie politinį persekiojimą dar nereiškia, kad jis nekaltas.

„Viską reiktų ištirti“, – žurnalistams sakė T.Culukiani.

I.Okruašvilis gynybos ministras buvo nuo 2004 iki 2006 metų, pirmąją M.Saakašvilio kadenciją, kai sulaukė prieštaringų vertinimų dėl karingos pozicijos Gruzijos konfliktų su Rusija klausimu.

Jis pasitraukė iš vyriausybės netrukus po to, kai M.Saakašvilis paskyrė jį į ne tokį įtakingą ekonominės plėtros ministro postą, ir pasitraukė į opoziciją, apkaltindamas prezidentą nurodžius jam nužudyti kelis oponentus, tačiau nepateikdamas jokių to įrodymų.

Jo areštas 2007 metais iš dalies inicijavo gatvių protestus Tbilisyje, kuriuos policija galiausiai nuslopino.

Kitais metais I.Okruašvilis buvo pripažintas kaltu dėl turto prievartavimo siekiant išgauti iš vieno gruzinų verslininko mobiliųjų telefonų kompanijos akcijų.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento