Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gvatemalos policija panaudojo ašarines dujas prieš JAV mėginusį pasiekti migrantų karavaną

Gvatemalos policija sekmadienį panaudojo ašarines dujas, kad išsklaidytų tūkstančius migrantų iš Hondūro, kurie mėgino pėsčiomis pasiekti Jungtines Valstijas, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistas, matęs, kaip kariai stūmė atgal migrantų grupę, mėginusią prasiveržti per barikadas.

Saugumo pajėgos apsupo keliu judėjusį migrantų karavaną Gvatemalos pietryčių mieste Vado Honde, netoli sienos su Hondūru.

Vengdami kurtinančių dujinių ir dūminių užtaisų sprogimų, maždaug 1 000 migrantų pasuko atgal, o šimtai pabėgo į netoliese esančius kalnus. Daugelis skubėdami pametė savo negausią mantą.

Kai kuriuos migrantus, mėginusius prasiveržti pro tvorą, pasitiko uniformuotų karių, ginkluotų lazdomis ir plastikiniais skydais, smūgiai.

Regiono sveikatos pareigūnė, kuri nenurodė savo pavardės, teigė, kad keli migrantai buvo sumušti ir sužeisti.

Bėgdami nuo skurdo, nedarbo, su gaujomis ir narkotikais susijusio smurto bei dviejų šalį nusiaubusių uraganų padarinių, hondūriečiai pasiryžo nueiti tūkstančius kilometrų per Centrinę Ameriką į Meksiką, o paskui – į JAV.

„Jie neturi širdies, mes rizikuojame savo gyvybe“, kalbėjo 29 metų Dixonas Vazquezas, kuris maldavo Gvatemalos pareigūnų leisti grupei tęsti kelionę.

„Hondūre nėra darbo“, – pridūrė jis.

„Scanpix“/AP nuotr./Migrantai iš Hondūro, bandantys patekti į Gvatemalą, kad pasiektų JAV
„Scanpix“/AP nuotr./Migrantai iš Hondūro, bandantys patekti į Gvatemalą, kad pasiektų JAV

„Mes ir toliau mėginsime, kol jie leis mums praeiti. Tiesiog praleiskite mus, nes nesiruošiame pasilikti Gvatemaloje, mūsų tikslas yra patekti į JAV“, – pridūrė D.Vazquezas, sakydamas, kad paliko Hondūre žmoną.

„Nėra darbo ir maisto“

„Mes neturime nei darbo, nei maisto, todėl nusprendžiau keliauti į Jungtines Valstijas“, – pasakojo su dukra keliaujanti 23 metų namų šeimininkė Dania Hinestrosa. Moteris namuose paliko trejų metų vaiką ir ketverių metų dvynukus.

Visgi Gvatemalos migracijos vadovas Guillermo Diazas šeštadienį pareiškė, kad grupė „negalės praeiti“ ir paragino migrantus grįžti atgal.

„Scanpix“/AP nuotr./Migrantai iš Hondūro, bandantys patekti į Gvatemalą, kad pasiektų JAV
„Scanpix“/AP nuotr./Migrantai iš Hondūro, bandantys patekti į Gvatemalą, kad pasiektų JAV

Kai kurie Vado Hondo policininkai sekmadienį apsiginklavo šaunamaisiais ginklais.

Migracijos tarnyba pranešė, kad prie Hondūro sienos jau grąžinta apie 1 000 žmonių, įskaitant 163 vaikus.

Pirmoji vyrų, moterų ir vaikų grupė, daugelis kurių dėl COVID-19 pandemijos dėvėjo veido kaukes – penktadienį prasiveržė pro policiją pasienyje prie Florido, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas.

Vienas policijos pareigūnas teigė, kad migrantams buvo leista patekti į Gvatemalą, nes tarp jų buvo daug šeimų su vaikais, todėl pareigūnai nerimavo, kad panaudojus ašarines dujas būtų daug nukentėjusių.

Pasienio agentai pareikalavo migrantų pateikti dokumentus ir neigiamų koronaviruso tyrimų rezultatų įrodymus, tačiau, regis, praleido ir daugybę tų, kurie neatitiko šių reikalavimų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Migrantai iš Hondūro, bandantys patekti į Gvatemalą, kad pasiektų JAV
AFP/„Scanpix“ nuotr./Migrantai iš Hondūro, bandantys patekti į Gvatemalą, kad pasiektų JAV

Pareigūnų teigimu, iš maždaug 9 000 žmonių, išvykusių iš Hondūro pastarosiomis dienomis, į Vado Hondą atvyko mažiausiai 6 000 žmonių.

Nuo šeštadienio vakaro jie buvo įstrigę prie Vado Hondo, o jų kelionę sulėtino kalnuota vietovė.

VIDEO: Tūkstančius migrantų pasitiko ginkluoti kariai – dalis žmonių sužeista, kai kuriems teko grįžti atgal

Pareiga laikytis įstatymų

Gvatemalos vyriausybė pareiškime pasmerkė šalies „nacionalinio suvereniteto pažeidimą“ ir paragino Hondūrą „sustabdyti didžiulį gyventojų išvykimą vykdant nuolatinius prevencinius veiksmus“.

Po griežtos antiimigracinės politikos Donaldo Trumpo prezidentavimo metais migrantai tikisi rasti geresnį gyvenimą Amerikoje vadovaujant Joe Bidenui.

Daugeliui greičiausiai teks nusivilti, nes JAV valdžia jau įspėjo hondūriečius, kurie leidosi į kelionę anksčiau penktadienį, kad jų neįsileis.

J.Bidenas pažadėjo „teisingą ir humanišką imigracijos sistemą“ ir paramą kovojant su skurdu ir smurtu – pagrindinėmis priežastimis, dėl kurių Centrinės Amerikos gyventojai emigruoja į JAV.

Tačiau laikinai JAV muitinės ir sienų apsaugos tarnybos komisaro pareigas einantis Markas Morganas praėjusią savaitę įspėjo karavaną „nešvaistyti savo laiko ir pinigų“.

Administracijos pasikeitimas neturi įtakos JAV atsidavimui „teisės viršenybei ir visuomenės sveikatai“, sakoma jo pranešime.

Nuo 2018-ųjų spalio iš Hondūro iškeliavo keliolika migrantų karavanų, kai kuriuos iš jų sudarė tūkstančiai žmonių. Tačiau prezidentaujant D.Trumpui visi jie susidurdavo su tūkstančiais JAV pasieniečių ir karių. Pats D.Trumpas yra pavadinęs iš Meksikos atvykstančius emigrantus „prievartautojais“, kurie į JAV „gabena narkotikus“ ir kitą nusikalstamą veiklą.

Meksikos valdžia ketvirtadienio vakarą pranešė, kad karavanui artėjant, prie šalies sienos su Gvatemala dislokuojami 500 imigracijos pareigūnų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas