Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Haityje tęsiantis kovai dėl valdžios, prezidentas atleido tris teisėjus

Haičio prezidentas Jovenelis Moise'as antradienį pabandė atleisti iš pareigų tris teisėjus, kurie buvo pasiūlyti kaip potencialūs kandidatai laikinai užimti šalies vadovo postą, šioje Karibų jūros valstybėje tęsiantis politinei krizei.
Neramumai Haityje
Neramumai Haityje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

J.Moise'as laikosi pozicijos, kad jo kadencija turi tęstis iki 2022 metų vasario. Tuo metu opozicija tvirtina, kad ji turėjo baigtis praėjusį savaitgalį.

J.Moise'ui lojalūs pareigūnai sekmadienį paskelbė, kad valdžia užkirto kelią pasikėsinimui nužudyti prezidentą ir nuversti vyriausybę.

„Apeliacinio teismo teisėjai Yvickelas Dieujuste'as Dabrezilis, Wendelle Coq Thelot ir Josephas Mecene'as Jeanas-Louis pasitraukė iš pareigų“, – skelbiama naktį išleistame specialiame Haičio oficialaus leidinio numeryje.

Tikėtina, kad šis įsakas kertasi su šalies Konstitucija ir įstatymais.

J.M.Jeanas-Louis anksčiau šią savaitę sakė sutikęs tapti laikinuoju šalies vadovu ir prižiūrėti valdžios perėmimą iš J.Moise'o vyriausybės.

Jungtinės Valstijos iki šiol palaikė J.Moise'o poziciją, ir prezidentui, regis, pavyko išlaikyti valdžios kontrolę šioje Karibų jūros valstybėje – vienoje skurdžiausių pasaulio šalių, kurią krečia politinis nestabilumas ir dažnai užklumpa stichinės nelaimės.

„Scanpix“/AP nuotr./Jovenelis Moise'as
„Scanpix“/AP nuotr./Jovenelis Moise'as

Tačiau JAV ambasada Port o Prense socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtame pareiškime nurodė, kad ją „labai neramina bet kokie veiksmai, galintys pakenkti Haičio demokratinėms institucijoms“.

„Įsakas šiuo metu nuodugniai nagrinėjamas, siekiant išsiaiškinti, ar jis atitinka Haičio Konstituciją ir įstatymus“, – priduriama pareiškime.

Ginčas dėl prezidento kadencijos pabaigos tęsiasi nuo J.Moise'o išrinkimo 2015 metais. To balsavimo rezultatai vėliau buvo panaikinti dėl sukčiavimo, bet vėlesniais metais surengtus rinkimus J.Moise'as irgi laimėjo.

Opozicijai užginčijus ir tą vėliausią balsavimą, 2018 metų vasarą suintensyvėjo demonstracijos, reikalaujant jo atsistatydinimo.

Deputatai, senatoriai, merai ir kiti vietos valdžios atstovai turėjo būti renkami 2018 metais, tačiau tie rinkimai buvo atidėti – taigi, susidarė vakuumas, o J.Moise'as ėmė teigti turįs teisę likti valdžioje papildomus metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento