Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Hamas“ lyderis negyvas: kokie bus I.Haniyeh nužudymo padariniai?

Konfliktas Artimuosiuose Rytuose įžengė į naują etapą po to, kai Teherane Izraelis, kaip įtariama, nužudė „Hamas“ politinį vadovą Ismailą Haniyeh, o Beirute smogė Irano remiamos „Hezbollah“ aukščiausiajam kariniam vadui.
Palestiniečių protestai po Ismailo Haniyeh nužudymo
Palestiniečių protestai po Ismailo Haniyeh nužudymo / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Naujienų agentūra „Reuters“ pateikia keletą galimų šių išpuolių pasekmių.

„Reuters“/„Scanpix“/„Hamas“ grupuotės politinis lyderis Ismailas Haniyeh
„Reuters“/„Scanpix“/„Hamas“ grupuotės politinis lyderis Ismailas Haniyeh

Plataus masto regioninis karas: ar didelė rizika?

Trečiadienį Izraeliui, kaip manoma, nužudžius „Hamas“ vadovą Irane, o keliomis valandomis anksčiau Beirute – vyriausiąjį „Hezbollah“ karinį vadą Fuadą Shukrą, didėja pavojingo Izraelio karo Gazos Ruože eskalavimo ir regioninio konflikto tarp Izraelio, Irano ir jo statytinių rizika.

Tai rodo, kad Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu yra pasiryžęs pakeisti karo veiksmų taisykles, neapsiriboti tik Gazos Ruožu, bet tiesiogiai pašalinti „Hamas“ lyderius ir smogti Irano statytiniams kitose vietose, sakė regiono pareigūnai ir analitikai.

Analitikai ir pareigūnai šį išpuolį laiko vienu didžiausių Izraelio smūgių Iranui ir jo sąjungininkams. Pasak jų, laikas ir vieta taip pat buvo pasirinkti siekiant sugėdinti Teheraną, kuris priėmė I.Haniyeh ir kitus regiono aukštus pareigūnus per savo naujojo prezidento Masoudo Pezeshkiano inauguraciją.

Sukėlė šoką Irano vadovams

„Zuma press“/„Scanpix“/„Hamas“ lyderis Ismailas Haniyeh ir Irano prezidentas Irano prezidentas Masoudas Pezeshkianas
„Zuma press“/„Scanpix“/„Hamas“ lyderis Ismailas Haniyeh ir Irano prezidentas Irano prezidentas Masoudas Pezeshkianas

Du Irano šaltiniai agentūrai „Reuters“ sakė, kad I.Haniyeh nužudymas sukėlė šoką aukščiausiems Irano vadovams, kurie dabar yra labai susirūpinę, kad į jų saugumo pajėgas galėjo įsiskverbti Izraelis. Be to, didėja nerimas dėl jų aršiausio priešo gebėjimo pasiekti ir nužudyti aukšto rango Irano pareigūnus.

Aukščiausiasis Irano lyderis Ali Khamenei sakė, kad atkeršyti už nužudymą yra Irano „pareiga“, nes tai įvyko jo sostinėje. Pasak jo, Izraelis pats suteikė pagrindą griežtai bausmei.

Dėl šios žmogžudystės M.Pezeshkianas susiduria su pirmąja didele krize. Iranas laikosi dvejopos politikos – vengia tiesiogiai įsitraukti į plataus masto karą ir remia kovotojų grupuotes, kurios iš Libano, Jemeno, Irako ir Sirijos apšaudo Izraelį.

Buvęs gvardijos vadas Hosseinas Alai Irano interneto svetainei „Jamaran“, nepateikdamas įrodymų, sakė: „Jungtinės Valstijos neabejotinai glaudžiai bendradarbiavo su Izraeliu tiek operatyviniu, tiek žvalgybiniu aspektu planuojant nužudyti I.Haniyeh.“

„Šia žmogžudyste Izraelis norėjo parodyti palestiniečių grupuotėms, kad niekur pasaulyje nėra saugios vietos, kurioje jos galėtų gyventi ir būti... Tai taip pat buvo žinia M.Pezeshkianui, kad mes neleisime pokyčių Irane ir jo gerų santykių su pasauliu užmezgimo.“

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas, kalbėdamas Singapūre, pareiškė, kad JAV nėra susijusios su I.Haniyeh nužudymu.

Kokios yra Irano galimybės imtis atsakomųjų veiksmų?

JAV centrinės vadavietės nuotr./JAV perdavė Ukrainai konfiskuotus Irano ginklus
JAV centrinės vadavietės nuotr./JAV perdavė Ukrainai konfiskuotus Irano ginklus

Pasak analitikų, pareigūnų ir kovotojų lyderių, Iranas turi keletą galimybių, tačiau visos jos susijusios su eskalacijos rizika.

Iranas gali atsakyti paleisdamas bepiločius lėktuvus ir raketas, kad suduotų atsakomąjį smūgį Izraeliui, panašiai kaip po to, kai Izraelis balandžio mėn. taikėsi į jo ambasados kompleksą Damaske ir žuvo septyni aukšto rango kariuomenės vadai.

Tuomet Izraelis atsakė kalibruotu puolimu Irano teritorijoje, per kurį žmonės nenukentėjo.

Iranas taip pat galėtų nužudyti Izraelio diplomatus ar pareigūnus arba užpulti Izraelio misijas užsienyje.

Teheranas gali nuspręsti imtis atsakomųjų veiksmų per ginkluotus statytinius, įskaitant Libano „Hezbollah“, Jemeno husius ir Irako šiitų sukarintas grupuotes, kurios galėtų suintensyvinti išpuolius prieš Izraelį ir JAV interesus regione.

„Šis Izraelio išpuolis prieš I.Haniyeh yra nepatogus Iranui. Tai smūgis į Irano vadovybės širdį; tai smūgis saugumo ir žvalgybos institucijai“, – agentūrai „Reuters“ sakė Kataro universiteto tarptautinių reikalų ekspertas Adeebas Ziadehas, tyrinėjęs „Hamas“.

„Iranas turės atsakyti, kad kompensuotų tai, kas buvo didelis saugumo trūkumas, – sakė A.Ziadehas ir pridūrė: – Tai yra stiprus ir skaudus smūgis Iranui.“

Ką tai reiškia „Hezbollah“?

Išpuolis prieš F.Shukrą padidino konflikto tarp smarkiai ginkluotų „Hezbollah“ ir Izraelio, kurie nuo spalio mėnesio, kai prasidėjo karas Gazos Ruože, apsikeičia ugnimi, paaštrėjimo riziką.

Analitikai teigia, kad „Hezbollah“ bus priversta suduoti atsakomąjį smūgį, kuris atspindėtų F.Shukro, kaip vyriausiojo „Hezbollah“ kariuomenės vado, statusą, bet taip pat atsižvelgtų į tai, kad Izraelis smogė jam „Hezbollah“ kontroliuojamuose pietiniuose Beiruto priemiesčiuose.

„Hezbollah“ gali pulti Izraelio teritorijas, kurioms per dabartinį konfliktą dar nebuvo smogta, įskaitant miestų centrus, taip sukeldama atsakomųjų veiksmų spiralę.

Kas pakeis nužudytą I.Haniyeh ir ką tai reiškia grupuotei „Hamas“?

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Khaledas Meshaalas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Khaledas Meshaalas

Labiausiai tikėtinas įpėdinis yra „Hamas“ politinis lyderis Khaledas Meshaalas, I.Haniyeh pavaduotojas tremtyje, gyvenantis Katare, sakė analitikai ir „Hamas“ pareigūnai. Kh.Meshaalui vadovaujant „Hamas“ tapo vis svarbesniu Artimųjų Rytų konflikto dalyviu dėl šio lyderio charizmos, populiarumo ir padėties regione, sakė analitikai.

1997 m. Kh.Meshaalas vos išgyveno B.Netanyahu užsakytą pasikėsinimą nužudyti.

Taip pat galimas pretendentas į vadovo postą yra aukštas „Hamas“ pareigūnas Khalilas al-Hayya, nes jis yra Teherano ir jo sąjungininkų regione favoritas, sakė analitikai. Kh.Meshaalo santykiai su Iranu buvo įtempti dėl to, kad jis rėmė sunitų vadovaujamą 2011 m. Sirijos sukilimą prieš prezidentą Basharą al-Assadą.

Yahya Sinwaras, kuris vadovavo spalio 7 d. „Hamas“ išpuoliams prieš Izraelio miestus, liks vadu Gazoje.

Ką dabar daryti su Gazos paliaubomis ir derybomis dėl įkaitų?

I.Haniyeh, svarbiausio derybų dalyvio dėl Gazos Ruožo paliaubų ir įkaitų, nužudymas nutraukė bet kokią galimybę greitai pasiekti susitarimą, teigia „Hamas“ šaltiniai ir analitikai.

Kas laukia B.Netanyahu ir jo koalicijos?

„AP“/„Scanpix“/Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu
„AP“/„Scanpix“/Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu

B.Netanyahu vyriausybė apie I.Haniyeh nužudymą nieko nesakė, nors kai kurie griežtosios linijos ministrai, nesusiję su gynybos ir užsienio politika, socialinėje žiniasklaidoje paskelbė džiaugsmingas žinutes.

Vyriausybė susidūrė su nesutarimais dėl tokių klausimų, kaip karo Gazos Ruože eiga, nes griežtosios linijos religinių nacionalistų partijos spaudė kariuomenę imtis griežtesnių veiksmų.

Tačiau ministrai buvo vieningi dėl būtinybės sunaikinti „Hamas“, o opozicijos lyderis Yairas Lapidas sveikino I.Haniyeh nužudymą, o socialinėje žiniasklaidoje pasirodė švenčiančių izraeliečių vaizdai.

„B.Netanyahu bent trumpam turės tai, ko nori: taps vėliava, aplink kurią telkiasi izraeliečiai. Ir jo koalicija tikrai neatsigręš prieš jį“, – sakė Tel Avivo universiteto Politikos mokslų, vyriausybės ir tarptautinių reikalų mokyklos docentas Urielis Abulofas.

Įkaitų Gazoje šeimos, vadovavusios protestams, kuriais buvo siekiama susitarimo, kad kovos būtų nutrauktos, sakė, kad tikrasis saugumas priklauso nuo visų likusių 115 įkaitų paleidimo, ir ragino B.Netanyahu pritarti JAV prezidento Joe Bideno pasiūlytam susitarimui.

Kaip tai gali paveikti J.Bideno tikslus Artimuosiuose Rytuose?

Eskalacija prisidės prie daugybės kliūčių, su kuriomis jau susiduria J.Bideno ambicingas diplomatinis žaidimas, kuriuo siekiama užbaigti karą Gazoje, užtikrinti Palestinos valstybingumą ir saugumą Izraeliui bei JAV, Saudo Arabijos ir Izraelio susitarimą dėl padėties normalizavimo. Dėl šios žmogžudystės JAV administracija gali būti priversta stengtis apriboti padarinius, o ne paskutiniaisiais savo veiklos mėnesiais pertvarkyti regioną.

Vienas Vakarų diplomatas sakė, kad šią situaciją galima suprasti kaip Izraelio bandymą įtraukti JAV į regioninį karą arba kaip B.Netanyahu norą laimėti ir parduoti pergalę izraeliečiams. Tačiau griežtas atsakas į I.Haniyeh mirtį gali sukelti stiprų Izraelio atsaką, sukelti „užburtą ratą ir visas pragaras įsisuks“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas