Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Hamas“ paleistos dvi amerikiečių įkaitės jau Izraelyje – B. Netanyahu biuras

Dvi „Hamas“ pagrobtos amerikiečių įkaitės buvo paleistos ir yra Izraelyje, penktadienį pranešė ministro pirmininko Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) biuras po to, kai kovotojų grupuotė paskelbė, kad paleido amerikietes.
AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.
Temos: 1 Izraelis

Premjero biuras paskelbė paleistų moterų vardus ir nurodė, kad Judith Tai Raanan (Džudit Tai Raanan) ir Natalie Shoshana Raanan (Natali Šošana Raanan) buvo pagrobtos iš Nahal Ozo kibuco per islamistų spalio 7 dieną Izraelio teritorijoje surengtus sukrečiančius išpuolius ir nuvežtos į šalia esantį Gazos Ruožą.

Tuo tarpu JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) penktadienį pareiškė, jog nudžiugo sužinojęs apie „Hamas“ pagrobtų dviejų amerikiečių įkaičių paleidimą.

„Šiandien pasiekėme, kad būtų paleistos dvi amerikietės, kurias „Hamas“ paėmė įkaitais per siaubingą teroristų išpuolį prieš Izraelį spalio 7 dieną“, – sakoma J. Bideno pareiškime.

„Mūsų tautietės per pastarąsias 14 dienų patyrė siaubingą išbandymą, ir aš labai džiaugiuosi, kad jos netrukus sugrįš į savo šeimą, kuri buvo sukaustyta baimės.“

J. Bidenas padėkojo Katarui – Persijos įlankos valstybei, kurioje įsikūręs „Hamas“ politinis biuras ir kuri anksčiau tarpininkavo sudarant šios grupuotės ir Izraelio susitarimus, – ir Izraelio vyriausybei "už partnerystę šiame darbe".

JAV prezidentas pažadėjo, kad bus tęsiamas darbas siekiant išlaisvinti kitus amerikiečius, kuriuos „Hamas“ laiko įkaitais po išpuolio. Su kai kurių iš jų šeimomis jis kalbėjosi praėjusią savaitę.

„Mes nesustosime, kol jų artimieji grįš namo. Kaip prezidentas neturiu didesnio prioriteto už visame pasaulyje įkaitais laikomų amerikiečių saugumą“, – pabrėžė J. Bidenas.

Savo ruožtu Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus komitetas penktadienį pareiškė prisidėjęs prie pastangų išlaisvinti dvi Jungtinių Valstijų pilietes, kurias „Hamas“ laikė įkaitais Gazos Ruože.

„Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus komitetas (TRKK) padėjo palengvinti šį išlaisvinimą, nuvežęs įkaites iš Gazos Ruožo į Izraelį ir taip pabrėžęs mūsų, kaip neutralaus veikėjo tarp kariaujančių pusių, vaidmens realų poveikį“, – sakoma organizacijos pareiškime.

„Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus komitetas ir toliau ragina nedelsiant paleisti visus įkaitus. Esame pasirengę aplankyti likusius įkaitus ir ateityje, šalims pasiekus susitarimą, padėti juos išlaisvinti.“ 

„Kol įkaitai laikomi nelaisvėje, jiems turi būti leista gauti humanitarinę pagalbą ir medicininę priežiūrą.“

Gazos Ruožą valdanti grupuotė „Hamas“ kiek anksčiau penktadienį pranešė, kad jos ginkluotasis sparnas paleido dvi amerikietes įkaites, kurios, kaip ir dar maždaug 200 žmonių, buvo pagrobtos per šios kovotojų grupuotės išpuolius Izraelyje spalio 7 dieną.

„Reaguodamos į Kataro pastangas, [Ezzedine'o] al Qassamo (Izadino Kasamo) brigados dėl humanitarinių priežasčių paleido dvi Amerikos pilietes (motiną ir jos dukrą)“, – rašoma „Hamas“ pareiškime, paskelbtame platformoje „Telegram“.

Islamistų grupuotė nepateikė išsamesnės informacijos apie tai, kaip ir kada įkaitės buvo paleistos.

Palestiniečių kovotojų grupuotė spalio 7 dieną surengė mirtiną išpuolį prieš Izraelį – baisiausią per šalies 75 metų istoriją, per kurį, pasak Izraelio pareigūnų, žuvo daugiau kaip 1 400 žmonių, daugiausia civilių.

Izraelis atsakė nesiliaujančiu bombardavimu, per kurį, „Hamas“ valdomos Sveikatos apsaugos ministerijos skelbiamais duomenimis, Gazos Ruože žuvo mažiausiai 4 137 žmonės, daugiausia civiliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas