Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
07 07 /19:39

„Hamas“ pareigūnas: derybos dėl įkaitų išlaisvinimo įmanomos ir be nuolatinių paliaubų

Islamistų kovotojų grupuotės „Hamas“ aukšto rango pareigūnas sekmadienį naujienų agentūrai AFP pareiškė, kad derybos su Izraeliu dėl įkaitų paleidimo įmanomos ir be nuolatinių paliaubų Gazos Ruože. 
IMAGO/Hadi Daoud \ apaimages / IMAGO/APAimages
IMAGO/Hadi Daoud \ apaimages / IMAGO/APAimages

Akivaizdus „Hamas“ pozicijos sušvelnėjimas įvyko Jungtinėms Valstijoms, Katarui ir Egiptui atnaujinus tarpininkavimo pastangas įtikinti Izraelį ir „Hamas“ surengti naują derybų raundą, kuriuo būtų siekiama užbaigti devynis mėnesius trunkantį karą ir susitarti dėl Gazos Ruože laikomų įkaitų paleidimo. 

Anksčiau „Hamas“ reikalavo, kad žydų valstybė sutiktų su nuolatinėmis paliaubomis palestiniečių anklave, kad būtų pradėtos derybos dėl įkaitų paleidimo ir devynis mėnesius trunkančio karo užbaigimo, AFP sakė pareigūnas. 

„Hamas“ anksčiau reikalavo, kad Izraelis sutiktų visiškai ir visam laikui nutraukti ugnį“, – teigė pareigūnas, kalbėdamas su anonimiškumo sąlyga. 

„Šis žingsnis buvo apeitas, nes tarpininkai pažadėjo, kad kol bus tęsiamos derybos dėl belaisvių, tol bus tęsiamos paliaubos“, – pridūrė jis.

Pasak jo, Izraelis buvo griežtai atmetęs „Hamas“ reikalavimus dėl nuolatinių paliaubų. 

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) pareiškė, kad pagrindinis Izraelio karinės kampanijos, pradėtos po spalio 7 dienos išpuolių, tikslas – visiškai sunaikinti „Hamas“ ir grąžinti visus įkaitus.

Karas prasidėjo spalio 7-osios „Hamas“ išpuoliu Izraelio pietuose, per kurį, oficialiais duomenimis, žuvo 1 195 žmonės, daugiausia civiliai.

„Hamas“ kovotojai taip pat pagrobė pustrečio šimto įkaitų, iš kurių maždaug pusė, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože, įskaitant 42 Izraelio kariuomenės laikomus žuvusiais.

Remiantis „Hamas“ valdomos teritorijos sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, per Izraelio atsakomąjį puolimą žuvo mažiausiai 38 153 žmonės, taip pat daugiausia civiliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas