Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Hamas“ saugumo pajėgų vadas sužeistas Gazoje per pasikėsinimą jį nužudyti

Penktadienį Gazos ruože sprogus jo automobiliui sužeistas „Hamas“ saugumo pajėgų vadas, „Hamas“ vidaus reikalų ministerija tai pavadino „nepavykusiu pasikėsinimu nužudyti“.
Jaunimas nešioja „Hamas“ vėliavą.
Jaunimas nešioja „Hamas“ vėliavą. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ministerija kol kas nepateikė konkretesnės informacijos apie sprogimo Gazos centre motyvus.

„Vidaus saugumo pajėgų generalinis direktorius Tawfiqas Abu Naimas penktadienį liko gyvas po pasikėsinimo į jo gyvybę susprogdinant jo automobilį Nuseirato pabėgėlių stovykloje“, – rašoma ministerijos pranešime.

„Saugumo pajėgų vadas lengvai sužeistas ir gydomas ligoninėje, – toliau rašoma pranešime. – Saugumo tarnybos nedelsiant pradėjo tyrimą, siekdamos išsiaiškinti incidento aplinkybes ir rasti kaltuosius“.

Incidentas įvyko įtemptu laikotarpiu Gazoje, kai ją valdžančios „Hamas“ vadai ruošiasi galią perduoti Vakarų Krante įsikūrusiai Palestinos Autonomijai ir jos lyderiui – partijos „Fatah“ pirmininkui – palestiniečių prezidentui Mahmudui Abbasui.

„Hamas“ ir konkuruojantis palestiniečių judėjimas „Fatah“ pasirašė susitarimą, pagal kurį islamistai turėtų iki gruodžio 1 dienos perduoti Gazos Ruožo kontrolę tarptautinės bendrijos pripažįstamai Palestinos Autonomijai. Taip pat tikimasi derybų dėl vienybės vyriausybės suformavimo.

Kita vertus ankstesni panašūs mėginimai abiems pusėms susitaikyti ne kartą yra žlugę.

Dabar viena pagrindinių kliūčių tariamai yra „Hamas“ atsisakymas nuginkluoti savo 25 tūkst. karių turinčią armiją.

„Hamas“ Gazą užėmė 2007 metais per beveik kilusį pilietinį karą su „Fatah“, suirutė kilo po islamistų judėjimo pergalės rinkimuose.

Po savo pergalės „Hamas“ susilaukė raginimų iš tarptautinės bendruomenės atsisakyti smurto ir pripažinti Izraelį, tačiau „Hamas“ nepaisė šių prašymų.

Per pastaruosius kelis mėnesius „Hamas“ patyrė vis didesnę izoliaciją ir Gazos ruože sparčiai prastėjančias humanitarines sąlygas, jaučiamas didžiulis elektros energijos stygius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito