Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Hamas“ smogikai bejėgiai – juos paralyžiavusi efektyvi Izraelio žvalgyba

Izraelis ilgai nelaukė, kad atsakytų į retą raketos paleidimą į šalies teritoriją. Oficialiai dar neaišku, ar raketą, sužeidusią septynis žmones, savaitgalį paleido Gazos Ruože veikiantis islamistų judėjimas „Hamas“, bet būtent šiai grupuotei atsakomuosius smūgius sudavė Izraelio aviacija. Smūgiai buvo sėkmingi – „Washington Examiner“ domisi, kodėl.
Po antskrydžio sugriautas „Hamas“ objektas Gazos mieste
Po antskrydžio sugriautas „Hamas“ objektas Gazos mieste / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Aviacijos antskrydžiai sėkmingais laikomi ne tik todėl, kad, pačių palestiniečių duomenimis, per smūgius buvo sužeisti septyni žmonės, o apie aukas nepranešta – tai leistų manyti, kad į civilius nesitaikyta.

Tikriausiai dar svarbiau tai, kad „Hamas“ dar pirmadienio vakarą suskubo skelbti apie paliaubas – islamistus greitai įtikino tarpininko vaidmens ėmęsis Egiptas. Kitaip tariant, ši grupuotė puikiai supranta, kokią žalą jai gali padaryti Izraelio pajėgos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Gaza po Izraelio aviacijos smūgių
AFP/„Scanpix“ nuotr./Gaza po Izraelio aviacijos smūgių

Nors jau paskelbus paliaubas dar buvo pranešimų apie skriejančias raketas, netrukus abipusė ugnis liovėsi. Nebepuola nei „Hamas“, nei Izraelio aviacija, paskutinį antskrydį surengusi antradienio paryčiais.

Kokia žydų valstybės paslaptis? Akivaizdu, kad kariškiai puikiai žino, į kokius taikinius smūgiuoti. „Washington Examiner“ svarsto, esą Izraelis į Gazos Ruožą yra pasiuntęs daug puikių agentų.

Šnipinėti sekasi puikiai

Izraelio gynybos pajėgos antradienį patikslino, kad atsakydamos į apšaudymą raketomis smogė 15-ai su „Hamas“ siejamų taikinių. Pavyzdžiui, buvo subombarduotas karinis kompleksas centriniame Deir al Balaho mieste.

Iš kur izraeliečiai žino, kur yra svarbiausi „Hamas“ objektai? Svarbiausi, nes akivaizdu, kad pasistengta nuskinti toli gražu ne žemai kabančius vaisius.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gaza po Izraelio aviacijos smūgių
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gaza po Izraelio aviacijos smūgių

Taikytasi į „Hamas“ lyderio Ismailo Haniyeho biurą, „Hamas“ karinės žvalgybos būstinę, vidaus saugumo būstinę.

Atsakymas galėtų būti toks: Izraeliui geriau sekasi šnipinėti nei „Hamas“ – gaudyti šnipus. Tai reiškia, kad Izraelis sugebėjo „padengti“ Gazos Ruožą itin profesionalių žvalgybos priemonių sluoksniu.

Stebi bepiločiai orlaiviai

Visų pirma, virš šios „Hamas“ kontroliuojamos palestiniečių teritorijos itin aktyviai veikia Izraelio pajėgų bepiločiai orlaiviai, kurie padeda kone realiu laiku stebėti įvykius Gazos Ruože.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelio bepilotis orlaivis virš Gazos Ruožo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelio bepilotis orlaivis virš Gazos Ruožo

Itin aukštos kokybės vaizdo kameromis apginkluoti bepiločiai orlaiviai stebi „Hamas“ narių judėjimą ir perduoda „namo“ informaciją, kur ir iš kur taikiniai keliauja.

Tai, be abejo, leidžia įjungti kitas žvalgybines priemones ir jų dėka nustatyti objektus, siejamus su „Hamas“. Dar padirbėjus su informacija galima siųsti aviaciją į misijas.

Efektyviai dirba ir Izraelio gynybos pajėgų 8200-asis signalų žvalgybos dalinys, kurio specialistai perima „Hamas“ narių pokalbius ir aiškinasi, kokius veiksmus grupuotė planuoja.

„Scanpix“/AP nuotr./Izraelio kariai prie sienos su Gazos Ruožu
„Scanpix“/AP nuotr./Izraelio kariai prie sienos su Gazos Ruožu

Įsiskverbęs pulkas agentų

Taigi – izraeliečiai kontroliuoja padanges virš Gazos Ruožo ir šioje teritorijoje turi elektronines ausis. Vis dėlto ne mažiau svarbios šalies žvalgybininkų misijos „ant žemės“.

Stebėtojų teigimu, Gazoje sėkmingai infiltravosi Izraelio gynybos pajėgų dalinys „Samson“, taip pat 217-asis dalinys. Šiems agentams padeda pasienio policijos dalinys „Yamas“.

Šie šnipai, veikdami mažomis komandomis visame Gazos Ruože, stengiasi niekuo nesiskirti nuo kitų Gazos Ruožo gyventojų. Jie taip pat rengiasi, kalba arabiškai – net tarpusavyje.

„Scanpix“/AP nuotr./Izraelio Mišmereto mieste į namą pataikė iš Gazos Ruožo paleista raketa
„Scanpix“/AP nuotr./Izraelio Mišmereto mieste į namą pataikė iš Gazos Ruožo paleista raketa

Rizika, žinoma, didžiulė – sunku neaptiktiems nuolat stebėti „Hamas“ vadovybę ir ieškoti vis naujų „Hamas“ objektų. Grupuotė mėgsta naudoti „gyvuosius skydus“ ir raketas leisti, pavyzdžiui, iš mokyklų ar ligoninių.

„Hamas“ nuolat perkelia savo operacijų centrus, nes Izraeliui taip sunkiau susekti grupuotės planus. Bet Izraelio šnipai yra užverbavę pulką pačių „Hamas“ narių, kurie perduoda reikalingą informaciją.

Kai visos šios priemonės veikia sklandžiai, Izraelio pajėgų vadovai gali žinoti, kur yra jų priešai ir ką jie ten veikia.

Tai savo ruožtu reiškia, kad „Hamas“ taikiniams galima smogti ilgai nelaukiant ir itin efektyviai. Grupuotės lyderiai iškart susimąsto, ar tikrai įtampos eskalavimas – tokia gera mintis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas