Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 17 /18:00

„Hezbollah“: Libano pasienyje su Izraeliu žuvo keturi kovotojai

Libano judėjimas „Hezbollah“ antradienį pranešė, kad šalies pietuose žuvo keturi jo kovotojai.
AP-Scanpix nuotr.
AP-Scanpix nuotr.

Taigi Irano remiamos grupuotės narių, žuvusių per intensyvėjančius susirėmimus pasienyje su Izraeliu, skaičius išaugo iki devynių.

Praėjus kelioms valandoms po to, kai Izraelis pranešė nukovęs keturis kovotojus, bandžiusius prasiveržti per sieną iš Libano, „Hezbollah“ pareiškė, kad keturi jos kovotojai žuvo vykdydami džihadą.

Su žydų valstybe šiuo metu kariauja „Hezbollah“ sąjungininkė Gazos Ruožą kontroliuojanti „Hamas“.

Izraelio kariuomenė anksčiau antradienį pranešė, kad „prieš kurį laiką IDF (Izraelio kariuomenės) stebėtojų būrys pastebėjo teroristų būrį, kuris bandė prasiskverbti pro apsauginę sieną su Libanu ir padėti sprogstamąjį įtaisą.“

Dar anksčiau kariuomenė pranešė, kad naktį smogė „Hezbollah“ taikiniams Libane.

Nuo spalio 7 dienos prasidėjus karui, kurį sukėlė precedento neturintis „Hamas“ išpuolis prieš Izraelį, per susirėmimus Izraelio ir Libano pasienyje Libano pusėje žuvo apie 10 žmonių, daugiausia kovotojų, taip pat „Reuters“ žurnalistas ir du civiliai.

Izraelio pusėje žuvo mažiausiai du žmonės.

Tarptautinė bendruomenė baiminasi, kad konfliktas tarp Iraną remiančios Libano „Hezbollah“, „Hamas“ sąjungininkės, ir Izraelio kariuomenės paaštrės.

Po šių susirėmimų Izraelis pradėjo evakuoti tūkstančius gyventojų iš 28 vietovių šalies šiaurėje.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) paskelbė „Hamas“ karą po to, kai šios islamistų grupuotės kovotojai pro smarkiai įtvirtintą sieną prasiveržė į Izraelį ir ten nužudė daugiau kaip 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, bei mažiausiai 199 žmones paėmė įkaitais.

Izraelis atsakė antskrydžiais, per kuriuos Gazos Ruože žuvo daugiau kaip 3 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, įvedė visišką anklavo apgultį ir prie sienos dislokavo dešimtis tūkstančių karių, ruošdamasis plataus masto sausumos puolimui.

Gazos Ruožą valdanti „Hamas“ buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo anklavo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

Gazos Ruože gyvena 2,3 mln. žmonių, tačiau teritorijai Izraelis su Egipto pagalba nuo 2007 metų taiko blokadą – apribojo prekių įvežimą į šią teritoriją ir jų išvežimą iš jos vandeniu, jūra ar oru bei pačių palestiniečių galimybes palikti šią teritoriją, išskyrus kelias dešimtis tūkstančių darbininkų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas