Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Holivudas bijo programišių keršto, bet Rusijos temai atsispirti negali

Virš Holivudo kyla nauja raudonoji aušra. Netylant kalboms apie Rusijos kišimąsi į pernykščius JAV prezidento rinkimus ir galimus Donaldo Trumpo aplinkos ryšius su Maskva, filmų kūrėjai tiesiog trina rankomis. Tiesa, bijomasi programišių, tad Rusijos prezidento Vladimiro Putino personažų bent dviejose naujose kino juostose nebus, rašo „The Hollywood Reporter“.
Rusijos prezidentą „Viktorą Petrovą“ seriale „House of Cards“ vaidinantis Larsas Mikkelsenas (kairėje) ir Kevinas Spacey
Rusijos prezidentą „Viktorą Petrovą“ seriale „House of Cards“ vaidinantis Larsas Mikkelsenas (kairėje) ir Kevinas Spacey / „Twitter“ nuotr.

Holivudas, regis, dar nėra pasiruošęs V.Putinui didžiajame ekrane, nors, pavyzdžiui, pastarojo atitikmenį populiariame seriale „Kortų namelis“ („House of Cards“) puikiai vaidina danas aktorius Larsas Mikkelsenas.

Nors dviejų būsimų filmų scenarijuose buvo numatyti V.Putino personažai, po korekcijų jų nebeliks.

Vis dėlto Los Andžele jaučiamas akivaizdus Rusijos požanrio bumas – artimiausiais mėnesiais laukiama ne vienos įdomios ir aktualios premjeros.

V.Putino scenarijuje nebeliko

Antai kitų metų kovą pasirodysiantis studijos „Fox“ filmas „Raudonasis žvirblis“ („Red Sparrow“) pasakoja apie Rusijos šnipę (Jennifer Lawrence), kuri tampa dviguba agente, kai ją pervilioja JAV Centrinė žvalgybos valdyba (CŽV).

Filmas paremtas buvusio CŽV pareigūno Jasono Matthewso knyga, kuri sulaukė daug liaupsių už tikrovišką šnipų darbo šiais laikais pavaizdavimą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jennifer Lawrence
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jennifer Lawrence

Tiesa, 2013-aisiais apie knygos ekranizavimą svarsčiusi „Fox“ atstovė Emma Watts istoriją nukėlė iš dabartinės Rusijos į aštuntojo dešimtmečio Budapeštą.

Kalbama, kad kino studija „Fox“ vaizduoti Rusijos prezidentą vengia, nes bijo Kremliaus programišių keršto.

Nors knygoje svarbų vaidmenį vaidina ir „V.Putinas“, šio veikėjo pirmajame filmo variante nebeliko.

Tuomet, kai režisuoti filmą apsiėmė Francesas Lawrence'as, E.Watts grąžino scenarijų į šiuos laikus. Tačiau, nors Rusija šiuo metu domisi vis daugiau amerikiečių, „V.Putinui“ vietos ir vėl neatsirado.

„Fox“ atstovai bando aiškinti apie „kūrybinę laisvę ir pasirinkimus“, tačiau taip pat kalbama, kad ši didelė kino studija vaizduoti Rusijos prezidentą vengia, nes bijo Kremliaus programišių keršto.

„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiro Putino ir Donaldo Trumpo susitikimas
„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiro Putino ir Donaldo Trumpo susitikimas

Juolab kad Šiaurės Korėjos programišiai 2014 metais įsilaužė į „Sony Pictures“ kompiuterines sistemas, taip keršydami už filmą „Inteviu“ („The Interview“), pasakojantį apie planą nužudyti Kim Jong Uną. Kino kompanija skaičiavo didžiulius nuostolius.

Tiesa, yra pranešimų, kad „Raudonojo žvirblio“ kūrėjai niekada ir neplanavo jokio vaidmens Rusijos prezidentui.

Prancūzų studija primins Kursko gėdą

Kitas filmas, iš kurio personažų esą išbrauktas „V.Putinas“, jau paremtas tikra istorija – tai prancūzų kino studijos „EuropaCorp“ juosta „Kurskas“, kurioje režisierius Thomas Vinterbergas pasakoja apie 2000 metų rugpjūtį įvykusią rusų povandeninio laivo avariją.

Vida Press nuotr./„Kursko“ povandeninio laivo nuolaužos
Vida Press nuotr./„Kursko“ povandeninio laivo nuolaužos

Tada povandeninis laivas „Kursk“ nuskendo Barenco jūroje. Žuvo visi 118 įgulos narių, o tragediją po kurio laiko pradėta vadinti „pirmuoju Putino melu“ – neseniai prezidento rinkimus laimėjęs V.Putinas, net gavęs žinių apie katastrofą, tęsė atostogas prie Juodosios jūros.

Anot „Vanity Fair“, iš scenarijaus buvo pašalinti ne tik V.Putinas, bet ir kiti politikai – kad pagrindinis dėmesys būtų skiriamas 23 įgulos nariams, kurie išgyveno pirmąjį sprogimą, bet nesulaukę pagalbos žuvo.

„The Hollywood Reporter“ šaltinių teigimu, „V.Putino“ personažas buvo įtrauktas į pirmąjį scenarijaus juodraštį, nes Rusijos prezidentas figūravo ir Roberto Moore'o knygoje „A Time to Die“, kuria paremtas filmas. Tačiau vėliau scenarijuje jo nebeliko.

„Kino studijai sukurti filmą apie Putiną, kuriame jis būtų vaizduojamas kaip kvailys, būtų savižudiška. Tai lengvas būdas sulaukti keršto“, – teigė Holivude dirbančios saugumo kompanijos „Vera“ vadovas Ajay Arora.

Tiesa, „Vanity Fair“ šaltiniai tikina, esą, iš scenarijaus buvo pašalinti ne tik V.Putinas, bet ir kiti politikai – kad pagrindinis dėmesys būtų skiriamas 23 įgulos nariams, kurie išgyveno pirmąjį sprogimą, bet nesulaukę pagalbos žuvo.

Pastarasis portalas atkreipia dėmesį ir į tai, kad jei „EuropaCorps“ tikrai bijotų V.Putino keršto, tuomet atšauktų visą filmą, kuris tikrai atnaujins Rusijos prisiminimus apie katastrofą, vadinamą „nacionaline šalies gėda“.

Wikimedia Commons nuotr./Kapitono leitenanto D.Kolesnikovo raštelis, rastas prie jo kūno „Kursko“ povandeniniame laive
Wikimedia Commons nuotr./Kapitono leitenanto D.Kolesnikovo raštelis, rastas prie jo kūno „Kursko“ povandeniniame laive

Takas jau numintas

Bet kokiu atveju Rusijos Holivude turėtų būti vis daugiau. Kuždamasi, kad scenaristai netgi rengia slaptus susitikimus su paskutiniu Sovietų Sąjungos lyderiu Michailu Gorbačiovu, su kuriuo aptaria planuojamus projektus.

„Yra daug vizijų, kuriose rusai vaizduojami kaip „blogiukai“, bet aš nemanau, kad grįžtame į Šaltąjį karą ir devintąjį dešimtmetį. Politinis klimatas kur kas sudėtingesnis ir nepastovesnis“, – svarstė prodiuserių kompanijos „Grandview Management“ atstovas Jeffas Silveris.

Jeffas Silveris: „Nemanau, kad grįžtame į Šaltąjį karą ir devintąjį dešimtmetį. Politinis klimatas kur kas sudėtingesnis ir nepastovesnis.“

Antai „StudioCanal“ sausį turėtų pradėti filmuoti juostą „The Tracking of a Russian Spy“, kuri pasiners į melagingų naujienų ir dezinformacijos atmosferą bei pasakos apie žurnalistę, nuvykstančią į Maskvą ir tampančią Kremliaus įrankiu. Yra ir „Fox“ kuriamas „How to Catch a Russian Spy“.

Anot dar vieno vadybininko, Rusijos požanris dabar toks madingas, kad Holivude didžiausi filmai neabejotinai turės maskvietišką prieskonį: „Ateinančius ketverius metus viskas bus tik Rusija.“

Šis takas jau išvaikščiotas, tik anksčiau Holivudas kepė filmus apie komunistinę Sovietų Sąjungą. Pastarajai žlugus, Kremlius amerikiečiams pabodo.

Kai MGM 2012 metais sukūrė naują filmo „Raudonoji aušra“ („Red Dawn“) versiją, piktadariai jau buvo ne sovietai ar rusai, kaip 1984 metų originale, o kinai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Filmo „Raudonoji aušra“ perdirbinys buvo filmuojamas Detroite
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Filmo „Raudonoji aušra“ perdirbinys buvo filmuojamas Detroite

Bet ir šie buvo pakeisti šiaurės korėjiečiais, siekiant neprarasti pajamų Kinijos rinkoje. Dabar grįžtama prie senos geros Maskvos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas