Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Honkonge už dalyvavimą Tiananmeno įvykių minėjime nuteisti trys aktyvistai

Kalinamas Honkongo žiniasklaidos magnatas Jimmy Lai ir dar dvi demokratijos aktyvistės ketvirtadienį buvo nuteisti už dalyvavimą kruvinų įvykių Tiananmeno aikštėje paminėjimo akcijoje.
Tiananmeno įvykių minėjimas Honkonge
Tiananmeno įvykių minėjimas Honkonge / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

74 metų J.Lai, dabar jau uždaryto prodemokratinio laikraščio „Apple Daily“ savininkas, buvusi žurnalistė Gwyneth Ho ir iškili žmogaus teisių advokatė Chow Hang-tung buvo pripažinti kaltais dėl dalyvavimo neteisėtame susibūrime.

Valdžia dėl pernai surengtos akcijos 1989-ųjų kruvino susidorojimo su protestuotojais Tiananmeno aikštėje aukoms atminti kaltinimus pareiškė daugiau kaip dviem tuzinams prodemokratinio judėjimo politikų bei aktyvistų. Paminėjimas buvo organizuotas nepaisant policijos draudimo.

J. Lai, G. Ho ir Chow Hang-tung vieninteliai iš šios grupės nesutiko su jiems pareikštais kaltinimais, todėl paskutinieji išgirdo verdiktą.

Jie tvirtino, kad atėjo uždegti žvakių asmeniškai ir „nekurstė“ kitų prisijungti prie neteisėto susibūrimo.

Proceso metu teisininkė Chow Hang-tung, pati atstovavusi sau teisme, palygino save su vadinamuoju „žmogumi prieš tankus“ – nežinomu protestuotoju, pastojusiu kelią didelei tankų ir šarvuočių kolonai per Tiananmeno įvykius. Tas žmogus, kurio tapatybė ir likimas nežinomi, tapo vienu žinomiausių XX amžiaus simbolių.

„Scanpix“/AP nuotr./Žudynės Tiananmenio aikštėje Pekine 1989 metais
„Scanpix“/AP nuotr./Žudynės Tiananmenio aikštėje Pekine 1989 metais

Tačiau apygardos teismo teisėja Amanda Woodcock atmetė tokius argumentus kaip „absurdiškus“ ir pripažino J.Lai, G.Ho ir Chow Hang-tung kaltais dėl dalyvavimo nesankcionuotame susibūrime.

„Iš tiesų atėjimas ir dalyvavimas atminimo žvakučių uždegimo akcijoje Viktorijos parke buvo nepaklusnumo ir protesto prieš policiją aktas“, – nurodė teisėja.

Tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ nuosprendžius pavadino naujausia „ataka prieš teises laisvai reikšti savo įsitikinimus ir taikiai susiburti“ Honkonge bei sakė, kad valdžia kriminalizavo „taikų minėjimą“, per kurį buvo laikomasi socialinio atstumo taisyklių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas